Valentýnský dezert, kterým ohromíte: Kokosová panna cotta s grepovým želé
Připravte klasický italský dezert v neobvyklé kombinaci, která vaši drahou polovičku určitě ohromí.
Panna cotta patří do kategorie dezertů: minimum práce, spousta radosti. Dá se připravit v mnoha různých variantách, je lehká, rafinovaná a výhodou je, že si ji můžete připravit klidně den předem. Zkrátka ideální dezert k svátku všech zamilovaných. My pro vás máme variantu, která se navíc obejde i bez klasické smetany a samozřejmě neobsahuje žádný lepek. A spojení kokosu a grapefruitu vás i vaši drahou polovičku jistě mile překvapí.
Na přípravu použijte určitě skleničky z čirého skla, aby vynikla i krásná barevná kombinace.
Kokosová panna cotta s grapefruitovým želé
Co budete potřebovat:
- 1 plechovku kokosového mléka (400 g)
- 3 lžíce cukru
- 1/2 vanilkového lusku
- 2 lžíce vody
- 1,5 lžičky práškové želatiny
- mátové lístky na ozdobení
Na želé:
- 1/2 hrnku čerstvé grapefruitové šťávy (125 ml)
- 3/4 lžičky práškové želatiny
- 1 lžíci cukru
- 1/2 grapefruitu
Postup:
1. Do misky nalijte 2 lžíce vody, přidejte želatinu, promíchejte a nechte stát asi 5 minut, aby želatina nabobtnala.
2. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a nožem z něj vyškrábejte semínka. Dejte je i s rozkrojeným luskem do kastrůlku, přidejte kokosové mléko (plechovku před otevřením dobře protřepejte) a cukr a přiveďte téměř k varu. Odstavte z ohně, přidejte želatinu s vodou a míchejte, dokud se želatina nerozpustí.
3. Vyjměnte vanilkový lusk a krém rozdělte do čtyř skleniček. Po vychladnutí je dejte do lednice a krém nechte nejméně 3 hodiny ztuhnout.
4. Mezitím připravte grepové želé. Do misky dejte 2 lžíce grepového džusu, přimíchejte želatinu a nechte stát 5 minut, až želatina nabobtná.
5. V kastrůlku zahřejte téměř k varu zbylý grepový džus a lžíci cukru, až se cukr rozpustí. Odstavte z ohně, vmíchejte želatinu s džusem a míchejte, dokud se želatina zcela nerozpustí.
6. Grapefruit rozdělte na dílky a odstraňte z nich blanky. Do každé skleničky se ztuhlým krémem dejte dva až tři dílky grapefruitu, zalijte je teplým želé tak, aby dílky nebyly zcela ponořené, vraťte zpět do lednice a nechte chladit nejméně hodinu, dokud želé neztuhne.
7. Podávejte chlazené, ozdobené lístky čerstvé máty.
-ak-
Mohlo by vám taky chutnat: