Vanilkové rohlíčky 5x jinak: Které si letos upečete?
Zná je každý a patří k nejoblíbenějším vánočním kouskům. A taky se dají udělat různě.
I když se pečou asi v každé rodině, určitě nejsou všude stejné. Někde přidávají do těsta vlašské ořechy, někde mandle, ale vynikající jsou, i když ořechy nahradíte vločkami. Pohrát si můžete i s tvarem. Někdo má rád rohlíčky hezky buclaté, jiný zase tenoučké, dají se tvarovat ručně nebo si můžete ušetřit práci a namačkat je do formiček. Možností je docela dost a my vám je ukážeme.
Klasické vanilkové rohlíčky
Foto: profimedia.cz
Co budete potřebovat:
• 300 g hladké mouky
• 200 g změklého másla
• 100 g mletých vlašských ořechů
• 30 g moučkového cukru
• 2 žloutky
• moučkový a vanilkový cukr na obalení
1. Z mouky, másla, ořechů, cukru a žloutků vypracujte vláčné těsto, zabalte ho do fólie a nechte hodinu odpočívat v chladu.
2. Těsto rozdělte na několik částí, vytvořte z nich na pomoučeném válu válečky silné asi 1 cm a ty nakrájejte na pěticentimetrové kousky. Vytvarujte z nich rohlíčky, přeložte je na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 175 °C upečte dorůžova.
3. Ještě teplé rohlíčky obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Dobrá rada:
Nedělejte rohlíčkům moc špičaté a tenké konce, protože čím jsou tenčí, tím víc se při pečení připalují.
Když přidáte do těsta místo vlašských ořechů mleté mandle, budou rohlíčky jemnější:
Mandlové rohlíčky
Foto: profimedia.cz
Co budete potřebovat:
• 240 g hladké mouky
• 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
• 200 g másla
• 1 žloutek
• 70 g moučkového cukru
• 110 g mletých loupaných mandlí
• moučkový a vanilkový cukr na obalení
1. Na vál prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte změklé máslo, žloutek, moučkový cukr a mleté mandle a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte asi hodinu odležet v chladu.
2. Těsto rozdělte na několik částí, udělejte z nich na pomoučeném válu válečky, nakrájejte je na kousky a každý vytvarujte do malého válečku a stočte do tvaru rohlíčku. Rozložte je na plech s papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 10–12 minut.
3. Ještě teplé upečené rohlíčky obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru (nebo v moučkovém cukru ovoněném pravou vanilkou) a nechte vychladnout.
Nejspíš jste zvyklí tvarovat rohlíčky ručně. Práci si ušetříte, když použijete formičky ve tvaru rohlíčků:
Vanilkové rohlíčky pečené ve formičkách
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 160 g hladké mouky
• 100 g másla
• 50 g mletých vlašských ořechů
• 1 žloutek
• 20 g vanilkového (nebo vanilinového) cukru
• tuk na vymazání formiček
• moučkový cukr na obalení
1. Z mouky, másla, mletých ořechů, žloutku a vanilkového cukru vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte alespoň půl hodiny odpočinout v chladu.
2. Formičky na rohlíčky lehce vytřete tukem a vtlačte do nich kousky těsta. Rozložte je na plech, dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 12 minut (podle velikosti formiček).
3. Upečené rohlíčky ihned vyklopte z formiček, obalte je v moučkovém cukru a nechte vychladnout.
Když nemáte ořechy, nevadí. Skvělé jsou i rohlíčky s ovesnými vločkami. A ukážeme vám, jak se dají rohlíčky taky skvěle vytvarovat:
Vločkové vanilkové rohlíčky
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 240 g hladké mouky
• 160 g másla
• 50 g moučkového cukru
• 100 g mletých ovesných vloček (před umletím je můžete nasucho opražit na pánvi)
• 1 žloutek
• moučkový a vanilkový cukr na obalení
1. Do mouky rozsekejte máslo, přidejte moučkový cukr a mleté vločky a promíchejte. Pak přidejte žloutek a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu odležet.
2. Těsto rozválejte na pomoučeném válu na tenký plát, nakrájejte ho na malé trojúhelníčky a stočte je směrem od širší strany k protilehlému cípu do rohlíčků, Přeložte je plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte, dokud růžky rohlíčků nezačnou zlátnout.
3. Ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým a nechte vychladnout.
Nahradit se dá samozřejmě i cukr, a to zdravější alternativou – stévií:
Vanilkové rohlíčky slazené stévií
Foto: profimedia.cz
Co budete potřebovat:
• 210 g hladké mouky
• 12 kapek tekutého sladidla stévie nebo 4 kapky SteviGuard
• 40 g mletých vlašských ořechů
• 110 g másla
• 1 žloutek
• 40 g vanilkového cukru light (fruktóza – ovocný cukr – s vanilkou) na obalení
Postup přípravy je stejný, jako u klasických rohlíčků.
Anna Kopečková