Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Rodina

Vánoční muzika: Nezahraje, ale bude vám po ní do zpěvu

Mezi tradiční štědrovečerní pokrmy dříve patřilo devatero pokrmů. Většinou šlo o levná postní jídla. Houbového kubu nejspíš znáte. Ale znáte i pokrm zvaný muzika?
Vydáno: 16.12.2016, Anna Kopečková
Staročeská muzika vás dostane do nálady
Staročeská muzika vás dostane do nálady Autor: L.A. CREATIVE FOOD
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Muzika neboli také odvárka je tak trochu záhadný starý vánoční pokrm. Záhadný proto, že se recepty na něj silně liší, a také proto, že se vlastně neví, jde-li o nápoj, kompot, samostatný pokrm nebo přílohu – v některých krajích je zvykem podávat ho ke kubovi.

Jasné je jen to, že se muzika připravuje ze směsi sušeného ovoce a voňavého koření, je to pokrm více či méně hustý a více či méně alkoholický…

Máte-li rádi sušené ovoce a ořechy, je jasné i to, že vám muzika bude chutnat.

Co budete potřebovat na 4 porce muziky:

staročeská muzika Foto:

 

  • 300 g směsi sušených jablek, hrušek a švestek
  • 1–2 lžíce krupicového cukru
  • hrst rozinek nebo sušených brusinek
  • ořechy a mandle
  • několik hřebíčků
  • svitek skořice
  • badyán
  • 1 citron
  • rum podle chuti

 

Postup:

1. Všechno sušené ovoce, ořechy a mandle zalijte vodou a nechte přes noc bobtnat.

2. Druhý den přidejte tolik vody, aby voda sahala asi 1 cm nad plody, přidejte koření, uveďte do varu a pak zvolna uvařte doměkka – trvá to asi 10 až 15 minut.

3. Odstraňte celá koření a muziku dochuťte citronovou šťávou a kůrou, cukrem a rumem pole chuti.

 

-ak-

Mohlo by vám taky chutnat:

Vánoční kringel z červené pšenice

Upečte si: Vánoční kringel z červené pšenice

Vyneste se do čokoládového nebe

Cukroví pro čokoholiky: Hříšně dobré!

Článek je zařazen v: Vánoce 2016, vánoční jídla, staročeská jídla, vánoční muzika
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama