Vánoční muzika: Nezahraje, ale bude vám po ní do zpěvu
Mezi tradiční štědrovečerní pokrmy dříve patřilo devatero pokrmů. Většinou šlo o levná postní jídla. Houbového kubu nejspíš znáte. Ale znáte i pokrm zvaný muzika?
Muzika neboli také odvárka je tak trochu záhadný starý vánoční pokrm. Záhadný proto, že se recepty na něj silně liší, a také proto, že se vlastně neví, jde-li o nápoj, kompot, samostatný pokrm nebo přílohu – v některých krajích je zvykem podávat ho ke kubovi.
Jasné je jen to, že se muzika připravuje ze směsi sušeného ovoce a voňavého koření, je to pokrm více či méně hustý a více či méně alkoholický…
Máte-li rádi sušené ovoce a ořechy, je jasné i to, že vám muzika bude chutnat.
Co budete potřebovat na 4 porce muziky:
- 300 g směsi sušených jablek, hrušek a švestek
- 1–2 lžíce krupicového cukru
- hrst rozinek nebo sušených brusinek
- ořechy a mandle
- několik hřebíčků
- svitek skořice
- badyán
- 1 citron
- rum podle chuti
Postup:
1. Všechno sušené ovoce, ořechy a mandle zalijte vodou a nechte přes noc bobtnat.
2. Druhý den přidejte tolik vody, aby voda sahala asi 1 cm nad plody, přidejte koření, uveďte do varu a pak zvolna uvařte doměkka – trvá to asi 10 až 15 minut.
3. Odstraňte celá koření a muziku dochuťte citronovou šťávou a kůrou, cukrem a rumem pole chuti.