Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Upečte si: Vánoční kringel z červené pšenice

Atraktivní sladký věnec z Estonska se v mnoha českých domácnostech stal hitem. Ačkoli je z kynutého těsta a vypadá obtížně, opak je pravdou. My pro vás máme jeho o něco zdravější verzi s moukou z červené pšenice.
Vydáno: 03.12.2016, Anna Kopečková
Vánoční kringel z červené pšenice
Vánoční kringel z červené pšenice Autor: probio.cz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Není pšenice, jako pšenice. U červené pšenice vás okamžitě upoutá její purpurové zbarvení, které je způsobeno vysokým obsahem přírodních barviv zvaných antokyany. A ty jsou obecně známy coby významný antioxidant s pozitivním vlivem na lidský organismus. „Obsah antokyanů v červené pšenici je podle odborníků srovnatelný s obsahem v červeném víně. Antioxidační účinek antokyanů spočívá v pohlcování volných radikálů a odstraňování škodlivých látek z těla a tvrdí se o nich, že chrání naše buňky před předčasným stárnutím," vysvětluje Barbora Hernychová ze společnosti Pro-Bio.

Červenou pšenici si můžete koupit buď v podobě mouky, nebo jako celá zrna, která lze po uvaření využít do salátů, polévek nebo zapékaných jídel, která kromě svých pozitivních výživových vlastností oživí i svou výraznou barvou.

 

Co budete potřebovat na přípravu kringelu:

Na těsto:

  • 150 g mouky z červené pšenice
  • 150 g hladké pšeničné mouky
  • 120 ml mléka
  • 15 g čerstvého droždí
  • 30 g másla
  • špetku soli
  • 1 žloutek
  • 1 polévkovou lžíci třtinového cukru

Na náplň:

  • 50 g másla
  • 4–5 lžic třtinového cukru
  • 3 kávové lžičky mleté skořice

 

Postup:

1. Ve vlažném mléce rozmíchejte rozdrobené droždí a cukr a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Pak přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte kynout asi hodinu na teplém místě.

2. Mezitím si připravte náplň. V misce smíchejte máslo, cukr a skořici. Náplň ponechte u tepla, aby byla téměř tekutá.

3. Vykynuté těsto opět propracujte a vyválejte na dostatečně velkém válu na co nejtenčí plát. Ten potřete skořicovo-máslovou náplní po celé ploše a zarolujte. Vzniklý váleček začněte asi 5 cm od jednoho okraje podélně rozřezávat a pokračujte až na druhý konec. Vzniknou vám dva prameny na jednom konci spojené, které opatrně splétejte tak, aby řez byl stále na vnější straně. Vytvořený pletenec stočte do věnce a oba konce přitlačením spojte.

4. Věnec přeneste na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 25 minut do zezlátnutí.

PRIMA TIP:

Náplň nemusí být jen skořicová, výborná je i maková nebo ořechová.

Mohlo by vám taky chutnat:

Proč děti nepotěšit domácím cukrovím už na Mikuláše?

Upečte si: Mikulášské cukroví (nejen) pro děti

Tak kdy začnete s pečením?

Upečte si vánoční perníčky: Recepty a spousta inspirace

Nepeče se a je plné zdravých ingrediencí

Raw vánoční cukroví: Je lepší, než si myslíte

Článek je zařazen v: antioxidanty, estonský kringel, vánoční kringel, červená pšenice
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama