Upečte si: Vánoční kringel z červené pšenice
Atraktivní sladký věnec z Estonska se v mnoha českých domácnostech stal hitem. Ačkoli je z kynutého těsta a vypadá obtížně, opak je pravdou. My pro vás máme jeho o něco zdravější verzi s moukou z červené pšenice.
Není pšenice, jako pšenice. U červené pšenice vás okamžitě upoutá její purpurové zbarvení, které je způsobeno vysokým obsahem přírodních barviv zvaných antokyany. A ty jsou obecně známy coby významný antioxidant s pozitivním vlivem na lidský organismus. „Obsah antokyanů v červené pšenici je podle odborníků srovnatelný s obsahem v červeném víně. Antioxidační účinek antokyanů spočívá v pohlcování volných radikálů a odstraňování škodlivých látek z těla a tvrdí se o nich, že chrání naše buňky před předčasným stárnutím," vysvětluje Barbora Hernychová ze společnosti Pro-Bio.
Červenou pšenici si můžete koupit buď v podobě mouky, nebo jako celá zrna, která lze po uvaření využít do salátů, polévek nebo zapékaných jídel, která kromě svých pozitivních výživových vlastností oživí i svou výraznou barvou.
Co budete potřebovat na přípravu kringelu:
Na těsto:
- 150 g mouky z červené pšenice
- 150 g hladké pšeničné mouky
- 120 ml mléka
- 15 g čerstvého droždí
- 30 g másla
- špetku soli
- 1 žloutek
- 1 polévkovou lžíci třtinového cukru
Na náplň:
- 50 g másla
- 4–5 lžic třtinového cukru
- 3 kávové lžičky mleté skořice
Postup:
1. Ve vlažném mléce rozmíchejte rozdrobené droždí a cukr a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Pak přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte kynout asi hodinu na teplém místě.
2. Mezitím si připravte náplň. V misce smíchejte máslo, cukr a skořici. Náplň ponechte u tepla, aby byla téměř tekutá.
3. Vykynuté těsto opět propracujte a vyválejte na dostatečně velkém válu na co nejtenčí plát. Ten potřete skořicovo-máslovou náplní po celé ploše a zarolujte. Vzniklý váleček začněte asi 5 cm od jednoho okraje podélně rozřezávat a pokračujte až na druhý konec. Vzniknou vám dva prameny na jednom konci spojené, které opatrně splétejte tak, aby řez byl stále na vnější straně. Vytvořený pletenec stočte do věnce a oba konce přitlačením spojte.
4. Věnec přeneste na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 25 minut do zezlátnutí.
PRIMA TIP:
Náplň nemusí být jen skořicová, výborná je i maková nebo ořechová.