Prima maminka

3. prosince 2016 07:30

Anna Kopečková

Upečte si: Vánoční kringel z červené pšenice

Atraktivní sladký věnec z Estonska se v mnoha českých domácnostech stal hitem. Ačkoli je z kynutého těsta a vypadá obtížně, opak je pravdou. My pro vás máme jeho o něco zdravější verzi s moukou z červené pšenice.

Není pšenice, jako pšenice. U červené pšenice vás okamžitě upoutá její purpurové zbarvení, které je způsobeno vysokým obsahem přírodních barviv zvaných antokyany. A ty jsou obecně známy coby významný antioxidant s pozitivním vlivem na lidský organismus. „Obsah antokyanů v červené pšenici je podle odborníků srovnatelný s obsahem v červeném víně. Antioxidační účinek antokyanů spočívá v pohlcování volných radikálů a odstraňování škodlivých látek z těla a tvrdí se o nich, že chrání naše buňky před předčasným stárnutím," vysvětluje Barbora Hernychová ze společnosti Pro-Bio.

Červenou pšenici si můžete koupit buď v podobě mouky, nebo jako celá zrna, která lze po uvaření využít do salátů, polévek nebo zapékaných jídel, která kromě svých pozitivních výživových vlastností oživí i svou výraznou barvou.

Co budete potřebovat na přípravu kringelu:

Na těsto:

  • 150 g mouky z červené pšenice
  • 150 g hladké pšeničné mouky
  • 120 ml mléka
  • 15 g čerstvého droždí
  • 30 g másla
  • špetku soli
  • 1 žloutek
  • 1 polévkovou lžíci třtinového cukru

Na náplň:

  • 50 g másla
  • 4–5 lžic třtinového cukru
  • 3 kávové lžičky mleté skořice

Postup:

1. Ve vlažném mléce rozmíchejte rozdrobené droždí a cukr a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Pak přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte kynout asi hodinu na teplém místě.

2. Mezitím si připravte náplň. V misce smíchejte máslo, cukr a skořici. Náplň ponechte u tepla, aby byla téměř tekutá.

3. Vykynuté těsto opět propracujte a vyválejte na dostatečně velkém válu na co nejtenčí plát. Ten potřete skořicovo-máslovou náplní po celé ploše a zarolujte. Vzniklý váleček začněte asi 5 cm od jednoho okraje podélně rozřezávat a pokračujte až na druhý konec. Vzniknou vám dva prameny na jednom konci spojené, které opatrně splétejte tak, aby řez byl stále na vnější straně. Vytvořený pletenec stočte do věnce a oba konce přitlačením spojte.

4. Věnec přeneste na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 25 minut do zezlátnutí.

PRIMA TIP:

Náplň nemusí být jen skořicová, výborná je i maková nebo ořechová.

Mohlo by vám taky chutnat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 22. 11. 2024

Pochybnosti o romantickém nebo obchodním partnerství by na vás dnes mohly mít povzbuzující účinek. Jste odhodláni vyřešit všechny problémy nebo neshody, které můžete mít se svým partnerem. Pravděpodobně se vám to podaří, protože úspěch je díky odhodlání a tvrdé práci silně naznačen. Možná také získáte nového výhodného přítele.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.