Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Vyrobte si: Domácí bezinkový sirup a limonáda se šalvějí

Sedíte na zahradě, sluníčko svítí a vy popíjíte doma vyrobenou voňavou limonádu. Tomu se říká RÁJ.
Vydáno: 19.06.2016
Dobrota z darů přírody
Dobrota z darů přírody Autor: Marek Bartoš
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Spousta skvělých receptů vznikla proto, že byl někdo mlsný. A třeba ani nebyl vášnivý kuchař. Tak jako Denisa Bartošová, autorka skvělé knihy s názvem Láskominy, která o sobě tvrdí, že je jen obyčejná ženská, která je jen mlsná jako koza a vaření bere jako další příležitost pro kreativní řádění.

A tak se vyřádila i při přípravě skvělého domácího sirupu, který si podle jejího receptu můžete připravit i vy:

 

 

Bezinkový sirup

Co budete potřebovat:

• 70 velkých květenství bezinky

• 3 l vody

• 2 kg cukru

• 100 g kyseliny citronové

Nasbírejte 70 kusů květenství bezinky, rozložte na noviny do stínu a nechte vylézt všechny broučky.

Dva litry vody svařte s kyselinou citronovou a nechte chladnout. Do zchladlého roztoku namočte čisté květy a nechte macerovat dvacet čtyři hodin.

Mezitím svařte litr vody s dvěma kilogramy cukru do hustého sirupu a opět nechte vychladnout. Bezinkový macerát slijte přes plátýnko a pečlivě z něho vymačkejte všechnu šťávu.

Oba studené nálevy slijte dohromady, promíchejte a plňte jimi pečlivě vymyté suché lahve. Uložte v chladu a temnu.

Pokud chcete mít jistotu, že se sirup nezkazí a vydrží opravdu dlouho, můžete přidat pomůcku ke konzervování, sorban sodný. Když ale budete během celého procesu udržovat dokonalou čistotu, není to nutné.

TIP:

Lahve a víčka umyjte saponátem a ještě několikrát propláchněte vroucí vodou. Čisté lahve pak vložte do trouby na 150 °C, dokud nevyschnou. Tím bezpečně zlikvidujete případné bakterie.

Bezinková limonáda

Co budete potřebovat:

• bezinkový sirup

• 2 limetky

• lístky šalvěje

• ledovou drť

• drobné ovoce

Sirup nalijte do džbánu, vhoďte omytou limetku nakrájenou na měsíčky, lístky šalvěje, ovoce a ledovou drť. Zalijte vodou. Dospělým můžete přidat bílý rum!

Dětem pro zábavu nachystejte misky s limetkou a ovocem zvlášť, ať si mohou svou limonádu namíchat podle chuti.

 

 

obalka_laskominy_velka Foto:

Recepty jsme pro vás vybrali z velmi úspěšné knihy Láskominy Denisy Bartošové – Jedlé i kreativní dárky a skvělé recepty na celý rok.

Denisa Bartošová je pověstnásvou kreativitou a nenechavýma rukama a její už druhá kniha by neměla chybět nikomu, komu není líno vdechnout dobrým nápadům život. Denisa vám pomocí podrobných postupů pomůže vytvořit věci, na které byste si sami možná netroufli, a to za pár chvil i za pár kaček! Nechte promluvit své tvořivé já a darujte blízkým nebo sami sobě ručně vyrobené láskominy!

Kniha Láskominy dokonce koncem května na soutěži kuchařských knih v čínském Yantai získala prvenství v kategorii „Nejzábavnější kniha roku“. Světové prvenství si Denisa Bartošová přivezla z Číny již jednou, v roce 2014, a to v kategorii „Design“ za svou první knihu Láska prochází kuchyní – uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek.

Knihu Láskominy vydalo nakladatelství Smart Press, mojelaskominy.cz

Mohlo by vám taky chutnat:

Nemáte chuť?

Super dezert na víkend: Jahodové tartaletky

Tyhle koktejly vás jen tak pod stůl nesloží

Ještě hezčí víkend? S těmito drinky!

7 osvěžujících nápojů, které můžete pít v horku místo vody

Když je venku horko, je důležité hodně pít, a voda je v tomto směru nejlepším nápojem. Ne každému ale chutná jen obyčejná, ničím neochucená voda, ale nechce do sebe lít limonády a jiné nápoje plné cukru nebo sladidel. Naštěstí se dají vyrobit i takové drinky, které vás osvěží stejně, nebo lépe, než voda, je v nich minimum kalorií a budou vám chutnat.

Přírodní ochucená voda

Přírodní ochucená voda

Hitem posledních let jsou vody, do kterých přidáte ovoce, případně i zeleninu nebo bylinky a necháte jejich chuť do vody hezky vyluhovat. Kombinovat přísady můžete zcela podle vlastní chuti.

Zkuste do džbánku dát třeba hrnek nakrájených jahod, hrnek plátků čerstvé okurky, 2 nakrájené limetky, 1/4 hrnku lístků čerstvé máty a kostky ledu. Všechno to můžete lehce rozmačkat, ale nemusíte. Do džbánku nalijte vodu (klidně perlivou) a nechte stát hodinu nebo i déle (třeba přes noc) v lednici, aby voda do sebe vstřebala všechny chutě.

 

A tady je pár dalších možností, co můžete dát do džbánku s vodou:

• 2 nakrájené plátky vodního melounu + malou hrst bazalky (lehce ji promněte v prstech)

• 4–6 nakrájených jahod + 1/2 nakrájeného citronu + malou hrst bazalky (lehce ji promněte v prstech)

• 2 pomeranče + 1 citron + 1/2 okurky (vše nakrájené na plátky) + hrst mátových lístků

• 2 pomernače nakrájené na plátky + hrst čerstvého koriandru

 

Článek je zařazen v: šalvěj, Denisa Bartošová, Láskominy, bezinkový sirup, domácí sirup, domácí limonáda
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama