Roman Vaněk o mužích v kuchyni: Největším hrobem je naše vlastní fantazie

kuchař Roman Vaněk v Show Jana Krause

Roman Vaněk je známý popularizátor gastronomie a také autor několika kuchařek. Svou kariéru však začínal někde úplně jinde. Co všechno o sobě prozradil?

Roman Vaněk (55) se v jídle vyzná a věnuje se mu na několika různých úrovních. Kromě toho, že je známý popularizátor gastronomie, je také tvůrce různých pořadů o jídle, zakladatel školy vaření pro širokou veřejnost a také velmi plodný autor kuchařek. „Teď píšeme pětadvacátou,“ upřesnil Roman v pořadu Show Jana Krause.

Mohlo by vás zajímat: Roman Vaněk si svou ženu vzal už dvakrát. Klidně půjdu do třetí svatby, tvrdí

A jednu z nich předal jako dárek moderátorovi, i spolu s fotografií, na které je Mick Jagger v roce 1990 na Pražském hradě. „Posledních třicet pět let většina rozhovorů s novináři začíná: Tak, Romane, ty jsi fotil nebo ty fotíš, ty jsi fotograf, ale já už těch pětatřicet let fotograf nejsem a fotím si jen jídlo na mobil,“ uvedl na pravou míru svůj vztah k fotografování Vaněk.

Obchodník s botami

Zavzpomínal také na to, že se po sametové revoluci začal věnovat obchodu a strávil spoustu let v Brazílii a Číně. „Obchodoval jsem s botami. Vždycky jsem nakoupil a prodal, nakoupil a prodal,“ vzpomínal rodák z Prahy. „A jak to jídlo šlo stále vedle mě, tak jsem se jednou vrátil z Brazílie a moje báječná žena Janička říká: Hele, babička našla ve Vlastě nebo v Květech, já už nevím kde, zprávu, že Jirka Štift, tehdejší šéfkuchař legendárního Alcronu, pořádá kurzy vaření. A v tu ránu jsem si říkal: ‚Ježišmarjá, to já potřebuju!‘ Tak jsem začal chodit na kurzy vaření, což byly úplně první kurzy vaření, které tady od dob Viléma Vrabce byly,“ dodal Roman.

Vedle toho založil spolu se svojí manželkou Pražský kulinářský institut, což je nejstarší škola vaření u nás. „Pravidlem číslo jedna u člověka, který se věnuje gastronomii, je, že to, že dnes přijdete ke mně do kurzu nebo do hospody, je fajn, jste peněženka, nosítko peněz a já udělám vše pro to, abyste se vrátil. Čili já už na vás budu do smrti hodný,“ vysvětlil Vaněk svému hostiteli postoj, jaký by měl zaujmout každý restauratér.

Čtěte také: Hrozně mi vadí, jak jsou lidé v jídle pokrytečtí, říká Roman Vaněk

„My říkáme: Já vás nenaučím vařit, ale udělám všechno pro to, abyste vaření porozuměl. To je daleko důležitější než to, že tam zamícháte slepičí polévku,“ popsal Roman princip kurzů v jejich škole a na závěr prozradil i tajemství svého speciálního kurzu zaměřeného na to, jak jídlem uchvátit ženu. „Největším hrobem nás mužů v kuchyni je naše vlastní fantazie. Vážně. Chlap v kuchyni, to dokáže být průser. Nicméně, já říkám, pánové, budeme dělat například lehce pikantní omáčku, sexuálně pikantní omáčku, milostně předehrovou pikantní omáčku,“ uzavřel Vaněk v pořadu Show Jana Krause, který můžete sledovat každou středu od 21.40 na Primě.

Podívejte se také na kuchařskou show Česko na grilu:

Sdílejte článek
Štítky Roman Vaněk vaření kuchař gastronomie Show Jana Krause

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 9. 2024

Berani, snažte se dnes navázat kontakt s někým, kdo vám chybí. I když to bude zpočátku bolet, budete se cítit mnohem lépe, jakmile se vám to podaří. Zvedněte telefon, napište vzkaz nebo pošlete e-mail. Dejte dotyčnému najevo, že vám chybí a záleží vám na něm. Vyjádřit se je často mnohem lepší než o svých pocitech lhát. Dotyčné osobě se po vás může stýskat stejně tak.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.