Nákupní manuál: Jak skladovat drůbeží maso

Drůbežímu masu to na grilu sluší. Zdeněk Pohlreich už z něho také představil ve svém pořadu Rozpal to, šéfe! několik super receptů. Jedno kuřátko chystá zpracovat i v závěrečném 6. dílu. Maso už můžete klidně nakoupit. Víte ale, jak ho správně skladovat, aby vám vydrželo „fit“ až do neděle?

Nejvhodnější teplota pro čerstvou drůbež se pohybuje od 0 do +2 °C, nesmí však překročit +4 °C, dále nejsou povoleny teploty nižší než –2 °C. V tomto případě nesmí dojít k porušení chladového řetězce a drůbež takto vydrží čerstvá asi sedm dní. Poživatelné droby jako játra, srdce nebo žaludky se opracovávají a následně také chladí odděleně od ostatního masa.

Vše o pořadu Rozpal to, šéfe! Najdete TADY

Další díl Rozpal to, šéfe! sledujte opět v neděli v 18:00 na Primě

Pro správné skladování drůbežího masa je podstatné i to, zda je kvalitně zabaleno. K průmyslovému balení drůbeže jsou v kvalitních závodech používány výhradně fólie z plastických hmot. Ty jsou pevné, pružné, trvanlivé a odolné proti vnějším vlivům. Udržují teplotu masa, nepropouští vlhkost ani plyny, zejména tedy kyslík, který by mohl maso znehodnotit. Fólie zaručují všechny hygienické požadavky pro skladování masa.

Jak na to:

– Drůbež skladujeme dle druhu jejího chlazení, vždy by ale měla být chráněna před světlem a teplem.Čerstvé chlazené maso skladujeme při teplotě od +2 do +4 °C.

– V chladničce je nejvhodnějším místem nejnižší police nad přihrádkou pro zeleninu, kde je teplota okolo +2° C.– Z hygienických důvodů by mělo být čerstvé maso v chladničce dostatečně zabaleno a odděleno od ostatních potravin, které se konzumují bez tepelné úpravy, aby nedošlo ke křížové kontaminaci. Chlazená drůbež vydrží čerstvá při správném skladování až 1 týden.

– Mrazení je vysoce efektivní způsob uskladnění potravin na delší dobu. Zmražené maso je odolné vůči bakteriím, je zpomalen rozklad masa a zachována jeho kvalita.Zmrazené drůbeží maso můžeme v mrazáku uchovávat až několik měsíců, záleží ale na druhu masa. Například celé, neporcované kuře vydrží v mrazničce až 12 měsíců, porcované části drůbeže okolo 6 měsíců.

– Drůbež musí být také správně zabalena, aby se předešlo poškození povrchu, zachovaly se všechny živiny a nedošlo k vymrazení masa. Drůbež se také nesmí opakovaně rozmrazovat a znovu zamrazovat, došlo by tak k znehodnocení masa.

– Jak chlazené, tak mražené maso přepravujeme z prodejny ideálně v chladicí tašce, aby se minimalizovaly teplotní výkyvy, které snižují kvalitu masa.

Autor: Zuzana Schneidewind

A víte, jak vybírat čerstvé ryby a dary moře? Než vyrazíte na nákupy, mohou se vám hodit i další rady.

Tohle by se vám také mohlo hodit.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 5. 2024

Berani, budete se muset spolehnout na své analytické schopnosti a pevnou sebekontrolu, abyste se dostali z rozbouřeného moře, ve kterém se dnes nacházíte. A stresu se nevyhnete. Nejhorší nástrahou, která vás čeká v kariéře nebo při studiu, by bylo pochybovat o svých schopnostech. Máte příležitost, abyste si vyzkoušeli svou sebedůvěru. Jen se ujistěte, že obstojíte.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.