Nákupní manuál: Jak skladovat drůbeží maso

Drůbežímu masu to na grilu sluší. Zdeněk Pohlreich už z něho také představil ve svém pořadu Rozpal to, šéfe! několik super receptů. Jedno kuřátko chystá zpracovat i v závěrečném 6. dílu. Maso už můžete klidně nakoupit. Víte ale, jak ho správně skladovat, aby vám vydrželo „fit“ až do neděle?

Nejvhodnější teplota pro čerstvou drůbež se pohybuje od 0 do +2 °C, nesmí však překročit +4 °C, dále nejsou povoleny teploty nižší než –2 °C. V tomto případě nesmí dojít k porušení chladového řetězce a drůbež takto vydrží čerstvá asi sedm dní. Poživatelné droby jako játra, srdce nebo žaludky se opracovávají a následně také chladí odděleně od ostatního masa.

Vše o pořadu Rozpal to, šéfe! Najdete TADY

Další díl Rozpal to, šéfe! sledujte opět v neděli v 18:00 na Primě

Pro správné skladování drůbežího masa je podstatné i to, zda je kvalitně zabaleno. K průmyslovému balení drůbeže jsou v kvalitních závodech používány výhradně fólie z plastických hmot. Ty jsou pevné, pružné, trvanlivé a odolné proti vnějším vlivům. Udržují teplotu masa, nepropouští vlhkost ani plyny, zejména tedy kyslík, který by mohl maso znehodnotit. Fólie zaručují všechny hygienické požadavky pro skladování masa.

Jak na to:

– Drůbež skladujeme dle druhu jejího chlazení, vždy by ale měla být chráněna před světlem a teplem.Čerstvé chlazené maso skladujeme při teplotě od +2 do +4 °C.

– V chladničce je nejvhodnějším místem nejnižší police nad přihrádkou pro zeleninu, kde je teplota okolo +2° C.– Z hygienických důvodů by mělo být čerstvé maso v chladničce dostatečně zabaleno a odděleno od ostatních potravin, které se konzumují bez tepelné úpravy, aby nedošlo ke křížové kontaminaci. Chlazená drůbež vydrží čerstvá při správném skladování až 1 týden.

– Mrazení je vysoce efektivní způsob uskladnění potravin na delší dobu. Zmražené maso je odolné vůči bakteriím, je zpomalen rozklad masa a zachována jeho kvalita.Zmrazené drůbeží maso můžeme v mrazáku uchovávat až několik měsíců, záleží ale na druhu masa. Například celé, neporcované kuře vydrží v mrazničce až 12 měsíců, porcované části drůbeže okolo 6 měsíců.

– Drůbež musí být také správně zabalena, aby se předešlo poškození povrchu, zachovaly se všechny živiny a nedošlo k vymrazení masa. Drůbež se také nesmí opakovaně rozmrazovat a znovu zamrazovat, došlo by tak k znehodnocení masa.

– Jak chlazené, tak mražené maso přepravujeme z prodejny ideálně v chladicí tašce, aby se minimalizovaly teplotní výkyvy, které snižují kvalitu masa.

Autor: Zuzana Schneidewind

A víte, jak vybírat čerstvé ryby a dary moře? Než vyrazíte na nákupy, mohou se vám hodit i další rady.

Tohle by se vám také mohlo hodit.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 5. 5. 2024

Vaše intuice je na vysoké úrovni, Berani, ale možná nejste schopni pochopit, jaké psychické vjemy dostáváte. Emoce, obrazy a symboly, které zachytíte od druhých a z astrální roviny, mohou být nejasné a snadno si je vyložíte špatně. Mohou však být důležité. Zapište si je a podívejte se na ně třeba za den. Pak byste jim měli být schopni porozumět.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.