Celebrity

27. února 2024 06:00

David Laštovka

Rudolf Jelínek po mrtvici ztratil emoce. Neví, jaké je roční období, říká jeho žena

Hereckou legendu Rudolfa Jelínka v poslední době trápí zdravotní problémy. Po dvou mrtvicích a krvácení do mozku se bez obětavé péče své manželky Martiny neobejde. Jak se mu daří a jak oslaví své 89. narozeniny?

První manželkou Rudolfa Jelínka byla herecká kolegyně Jarmila Hlavatá, s níž má dvě děti. Poté, co ovdověl, se zamiloval do o 30 let mladší bývalé dostihové žokejky a nyní trenérky Martiny Růžičkové, kterou si před 17 lety vzal za ženu.

Oslavy jeho 89. narozenin budou v komornějším duchu. „Bohužel většina jeho hereckých přátel, které by Rudla rád viděl, už odešla... Paní Jiřina Bohdalová se omluvila, přijde akorát Antonín Hardt. Budeme tedy slavit v úzkém kruhu rodiny a nejbližších. Nachystám jeho oblíbené linecké a samozřejmě chlebíčky, aby si vrněl. Za rok, až mu bude devadesát, to pořádně rozjedeme,“ prozradila jeho manželka Martina redakci webu Prima Ženy.

Blízká kolegyně Rudolfa Jelínka Jiřina Bohdalová se v roce 2023 rozhodla ukončit kariéru v divadle:

Jeho zdravotní stav vyžaduje nepřetržitou péči

Rudolfa Jelínka posledních devět let trápí zdravotní problémy. Prodělal dvě mozkové mrtvice a léčí se s cukrovkou. „Před čtrnácti dny bohužel doma zase upadl... Ale cigarety mu pořád chutnají,“ poznamenala Martina Růžičková. V ní má herec, po němž v mládí ženy šílely, anděla strážného. Obětavě a s láskou se o něj stará.

Čtěte také: Ve dvaceti letech postihla Elišku mrtvice. Všechno jsem se musela učit od začátku, říká

„Když jsem si Rudlu brala, věděla jsem, do čeho jdu, že je mezi námi velký věkový rozdíl a že se jednou o něj budu muset starat. Věděla jsem, že to přijde, ale že to bude až tak náročné, to jsem nečekala. S tou mrtvicí mu odešly i emoce. Neví, jestli je jaro, léto, podzim, nebo zima. Ale nemůžu si stěžovat. Nikdy bych ho neopustila. Slíbili jsme si v dobrém i ve zlém. Stále má ale neskutečný smysl pro humor, velmi inteligentní. To, co já musím říct deseti větami, řekne trefně jednou větou a všichni se smějí,“ přiblížila Martina. „Lituji pouze jednoho, že jsme se nepotkali dřív a nemáme spolu děti. To mě dodnes hrozně mrzí, protože Jelínků není nikdy dost,“ uzavřela s úsměvem.

Rudolf Jelínek se narodil v Kutné Hoře jako nejstarší z pěti dětí. Otec byl obchodníkem se smíšeným zbožím, jeho to ale už odmalička táhlo k divadlu. Vystudoval reálné gymnázium a po něm zamířil na vysněnou DAMU. Po absolutoriu nastoupil do Beskydského divadla v Novém Jičíně. Následovalo Divadlo F. X. Šaldy v Liberci a Divadlo S. K. Neumanna, později Divadlo pod Palmovkou. V letech 1973 až 2004 působil v činohře Divadla na Vinohradech. Výraznou stopu zanechal také v dabingu. Za svoje celoživotní mistrovství před čtyřmi lety obdržel Cenu Františka Filipovského. Před kamerou ztvárnil stovky rolí.

Sdílejte článek
Štítky nemocnice láska rodina emoce cukrovka manželství mrtvice oslava narozeniny seriál svatba filmy herec děti Rudolf Jelínek Martina Růžičková

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.