20. května 2025 12:58
Komerční sděleníRychlé recepty z jednoho hrnce, které si zamilujete
V některých dnech jednoduše není dost času na vaření složitých jídel, nebo vám možná nezbývá energie na mytí hromady nádobí. V každém případě si můžete připravit rychlé jídlo z jednoho hrnce – nabízí se přitom rozmanité recepty, které skvěle chutnají a neomrzí se.
Užijte si řadu benefitů
Velkou výhodou vaření receptů z jednoho hrnce je úspora času. A nejde jen o samotný čas strávený vařením – méně času zabere i příprava a následný úklid, jelikož využijete jen minimum nádobí. To ocení zkušení kuchaři, ale i začátečníci. Nemusíte sledovat několik plotýnek najednou, jednoduše vše dáte do jednoho hrnce a výsledkem je skvělé jídlo.
Nemusí přitom jít jen o jednoduché recepty, jako jsou klasické omáčky nebo polévky. Připravit lze i skvělé maso, těstoviny a další pokrmy. Mnohdy přitom chutnají ještě lépe – všechny suroviny totiž vaříte společně, chutě se tak krásně propojí.
Tipy a triky pro úspěšné vaření
Na vaření v jednom hrnci nic není, přesto se hodí znát pár tipů, které vám to usnadní a zajistí, že výsledný pokrm bude perfektní. Jednou z nejdůležitějších věcí je výběr správného hrnce. Výběr materiálu záleží jen na vás, nicméně nejpraktičtější je nepřilnavý hrnec, ve kterém pohodlně uvaříte téměř cokoli. Měl by být také dostatečně velký, aby se suroviny rovnoměrně uvařily či opekly. Hodí se tak mít více velikostí hrnců dle toho, kolik porcí zrovna potřebujete připravit. Předejdete tomu, aby se suroviny dusily.
Důležitý je kvalitní základ – i když spěcháte, nevynechávejte opečení cibule nebo česneku, přidat můžete i koření, aby se rozvonělo. I tato maličkost dokáže jídlo pozvednout na vyšší úroveň. Samozřejmě můžete dochucovat ještě v průběhu vaření, ale rozhodně nečekejte až na konec.
Inspirace na jídla z jednoho hrnce
Připravit můžete specifické recepty, které se běžně dělají v jednom hrnci. Lehce upravit lze ale i jiné pokrmy, pro které byste běžně možná použili více nádobí – postup si ale můžete zjednodušit.
Krémové těstoviny
Máte rádi těstoviny s omáčkou? Nemusíte je vařit zvlášť. Stačí si připravit oblíbenou omáčku – k orestované cibulce a česneku stačí přidat pasírovaná rajčata, trochu vývaru nebo vody a koření. Přidat můžete i zeleninu, třeba špenát, brokolici nebo maso. K tomu pak stačí přidat syrové těstoviny. Klíčové je, aby v hrnci byl dostatek vody, aby těstoviny byly ponořené. Uvaří se pak přímo v omáčce, škrob ji lehce zahustí a výsledkem je skvělé jídlo během pár minut.
Kuře na zelenině
Pečené kuře je další klasikou, která nikdy nezklame. Přílohu nemusíte vařit zvlášť. Vyberte si oblíbenou zeleninu nebo brambory a přidejte je do hrnce vhodného do trouby nebo do pekáče ke kuřeti. Je dobré použít stehna či celé kuře rozporcovat – bude se tak péct kratší dobu a nebudete muset řešit, kdy přidat zeleninu nebo brambory. Jednoduše do pekáče navrstvíte nakrájenou zeleninu, pokladete masem a okořeníte dle svých preferencí. Během pečení se chutě masa a zeleniny krásně propojí, výsledkem je vydatné jídlo, jehož příprava vyžaduje jen minimum vaší pozornosti.
Chilli con carne
Pokud hledáte klasické jídlo z jednoho hrnce, pak je to rozhodně chilli con carne. Stačí orestovat cibuli a česnek, přidat mleté maso, rajčata a další zeleninu. Klasikou jsou fazole, ale přidat můžete třeba i kukuřici nebo cizrnu. Variací je celá řada, jídlo si můžete připravit i bez masa. Klíčový je dostatek koření – chilli, římský kmín, paprika, oregano. Stačí vše přivést k varu a pak nechat probublávat. Čím déle budete chilli con carne vařit, tím lepší bude. Stačí ho přitom jen občas promíchat. Připravit si můžete i více porcí, pokrm totiž snadno ohřejete a druhý den chutná ještě lépe.
Zeleninové kari
Dalším skvělým tipem je zeleninové kari, zvláště pokud máte rádi exotičtější chutě. I to si lze připravit v jednom hrnci, nabízí se přitom spousta různých variant. Použít se dá různá zelenina – brokolice, cuketa, hrášek či třeba paprika. Pro dochucení se skvěle hodí kari pasta, ale použít lze i koření. Vše akorát povaříte v kokosovém mléce a vývaru, aby zelenina změkla. Přidat můžete tofu nebo kousky kuřecího masa. Pokud navíc přidáte ještě cizrnu, nemusíte řešit vaření přílohy, jídlo totiž skvěle zasytí. Nicméně jestli máte rádi klasiku, můžete si klidně uvařit rýži zvlášť, není to však nutností.
Hustá zeleninová polévka
Univerzální volbou je zeleninová polévka. Přidat můžete samozřejmě různou zeleninu, ale třeba i čočku a vznikne vám výborné jídlo, které zasytí. Vytvářet můžete různé variace. A jestli chcete vyzkoušet něco trochu jiného, nabízí se eintopf. Jde o takové jídlo, co dům dal – základem bývá maso, přidávají se brambory a další zelenina. Vše se vaří ve vývaru a výsledek proto připomíná polévku. Tento pokrm je dobré vařit delší dobu – nejde tak o úplně rychlý recept. Ve výsledku ale u plotny strávíte jen minimum času, jídlo může klidně probublávat na plotně, zatímco vy se budete věnovat něčemu jinému.
Ať už si vyberete jakýkoli recept z jednoho hrnce, výsledkem bude rychlé, chutné a nenáročné jídlo. Hodí se pro každodenní vaření, kdy v kuchyni nechcete strávit hodiny. Můžete i různě experimentovat a vytvářet různé kombinace surovin a chutí. Inspiraci i pomocníky pro snazší vaření najdete na webu Tescoma.cz.