Celebrity

29. září 2023 05:30

Michaela Bartošová

S otcem a sestrou se Michal David neviděl dlouhých deset let. Spojil je až Ivan Vyskočil

Michal David v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS

Michal David patří mezi nejznámější české hudebníky, jeho hity jako Non Stop či Děti ráje ovládly v 80. letech většinu tuzemských diskoték. Zpěvák, skladatel a hudební producent v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS moderátorce Radce Červinkové povyprávěl o dospívání bez otce, se kterým se dílem náhody setkal až v osmnácti letech. Spojit je tehdy měl herec Ivan Vyskočil.

„Když mi bylo osm, moje mamka se rozvedla s tátou a ten společně s mojí sestrou v roce 1968 emigroval do Švýcarska,“ uvedl Michal David (vlastním jménem Vladislav Štancl, pozn. red.) a vysvětlil, že když se jich tehdy jako dětí soud ptal, kam by chtěli, sestra se rozhodla pro tátu, zatímco on pro mámu. Volnomyšlenkářský styl jeho matky, která pocházela ze slavné cirkusové rodiny Kluckých, mu byl zkrátka bližší než otcův uspořádaný život.

Podívejte se také na bydlení Michala Davida:

S otcem je propojil Ivan Vyskočil

Tuto část rodiny potom dlouhých deset let neviděl. „Oni v podstatě utekli a nedali o sobě vědět, kde jsou,“ zavzpomínal David. Spojit je měl až herec Ivan Vyskočil, bratr druhé manželky muzikantova otce. „Náhodou jsem se s Ivanem potkal v roce 1978 v divadle ABC. Přišel za mnou a povídá: ‚Prosím tě, ty seš Vláďa Štancl? Mám pro tebe dopis od táty, nosím ho už tři roky.' A tak mi dal dopis, kde mě táta zval do Švýcarska k sobě,“ popsal hitmaker.

Mohlo by vás zajímat: Bolestné chvíle Michala Davida. Skončil v dětském domově, dcera zemřela v devíti letech

Se svou sestrou a otcem se setkal v roce 1978, ani to se však podle Davida neobešlo bez komplikací. „No, a ještě to bylo takové zajímavé, protože jsme měli sraz u Heidelberské univerzity a on tam přijel s tříhodinovým zpožděním, už jsem si myslel, že půjdu pryč, a on zrovna přijel,“ popsal herec a vysvětlil, že jeho otec tehdy složitě domlouval, aby svého syna mohl vzít přes hranice k sobě do Švýcarska. „Tři dny jsem pak byl u něj v bytě a od té doby jsme se zase začali znovu stýkat,“ podotkl.

Nadšeně také zavzpomínal na chvíle, kdy otec zjistil, že se jeho syn živí hudbou. „On byl také jazzový pianista. A když jsem k němu přijel a začal hrát na jeho pianino jazz, byl úplně v šoku. Pak jsem mu začal vysvětlovat, co dělám a že jsem profesionální muzikant. A jeho to strašně potěšilo, protože on chtěl být vždy taky a nikdy se mu to nepovedlo.“

Přečtěte si také: Michala Davida pašovali přes hranice. Pak pro mě přišli tajní, popisoval zpěvák

Důvod, proč se mu otec celé roky neozval, prý nezná, ale roli zřejmě sehrál otcův původ. „Můj táta totiž pocházel z buržoazních kruhů. Babičky rodina měla za první republiky zlatnictví, domy v Plzni a tak dále, takže taková buržoazní sorta. Stýkali se s Baťovými a moje babička dokonce jezdila závody s Eliškou Junkovou,“ pochlubil se David a dodal, že otcův život tím byl ale značně zkomplikovaný, protože komunisté mu nedovolili studovat. „Když přišel rok 1968, uvítal to, protože byl chytrý, inteligentní člověk,“ sdělil v premiérovém dílu pořadu Povídej, který si můžete celý pustit v sobotu 30. září ve 21:25 na CNN Prima NEWS.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.