Celebrity

14. července 2023 15:15

David Laštovka

Bolestné chvíle Michala Davida. Skončil v dětském domově, dcera zemřela v devíti letech

7 pádů Honzy Dědka (23) - Michal David

Zatímco svými písněmi rozdává radost a baví už několik generací, v soukromém životě už od útlého věku dostával kruté rány, z nichž by se jen tak někdo nevzpamatoval. Zpěvák Michal David, který slaví 63. narozeniny, to v životě rozhodně neměl snadné.

Když Michalu Davidovi bylo osm let, skončil v dětském domově. Rodiče se rozvedli a nedokázali se shodnout ani na tom, u koho jejich děti zůstanou. Soudní tahanice vyvrcholily tím, že zpěvákovu sestru dostal do péče otec, který s ní emigroval do Švýcarska, a on zůstal s matkou, která však péči o něj nezvládala. V dětském domově skončil v roce 1968, kdy naši zemi začala okupovat sovětská armáda. „Pamatuji se, jak jsem z okna děcáku kdesi na Smíchově koukal na tanky a mával jim. Tátu i sestru jsem viděl až v dospělosti,“ zavzpomínal Michal David ve své knize Žít nonstop.

O to více si pak všeho vážil. Už jako dítě miloval hudbu, která ho přivedla až na pražskou hudební konzervatoř, kterou však nedokončil. V roce 1976, tedy v 16 letech, se stal členem jazzového kvarteta Čtyři a o dva roky později získal ocenění Hudebník roku na Pražských jazzových dnech. Tam si ho všiml hudební boss František Janeček, který ho přetáhl do svého komerčního hudebního projektu Kroky Františka Janečka. David zpočátku pouze doprovázel různé interprety, které s Kroky v té době zpívali, například Janu Kratochvílovou. Teprve po čase dostal prostor i za mikrofonem a stal se novým popovým idolem.

Do Bratislavy si pro něj přijeli tajní

Jako nejmladší člen a důvěřivý naivní benjamínek to od svých starších kolegů občas docela schytával. „Když jsem s Kroky Františka Janečka vyjel poprvé hrát na Slovensko, povídá mi Pavel Sedláček, který tam tehdy zpíval s Janou Kratochvílovou, jestli mám pas. Vyděsil jsem se, proč bych ho měl mít. A on říkal, že přece pojedeme přes hranice. Úplně mě zblbnul, takže když jsme přes ně projížděli, hodil přese mě vzadu na sedadle deku, abych nebyl vidět,“ prozradil Michal David redaktorovi webu Prima Ženy.

Čtěte také: František Janeček je jak můj otec, říká Michal David. Proč ho tak obdivuje Bohdalová?

Tím to ovšem neskončilo. „On ten fór chtěl ještě víc vyšperkovat, takže jsme přijeli do Bratislavy, řekl mi, ať hned napíšu mámě, aby mi ten pas poslala, protože až pojedeme zpátky, už takové štěstí nemusíme mít. Já mu jako blbec pořád věřil a mámě napsal. Té to přišlo divné, tak to nahlásila na policii, jestli náhodou nechci emigrovat do Rakouska. Měli jsme takové velké reprobedny, do kterých mě cestou zpátky chtěli narvat. Zrovna když jsme zkoušeli, jestli se do nich vejdu, přišli tajní. Já ještě z té reprobedny zařval: Hele, kluci, to je v pohodě, přes ty hranice v pohodě přejedeme! To jste měli vidět ten mazec, který pak následoval. Trvalo hodně dlouho, než jsme jim dokázali vysvětlit, jak to celé bylo. Zpočátku vůbec nechápali. To víte, byl jsem mladý kluk, věděl jsem prdlajs. Byla to pro mě škola,“ uvedl zpěvák.

Na životní lásku měl štěstí. Když mu bylo 27 let, oženil se s tenistkou Marcelou Skuherskou, se kterou v manželství v roce 2023 oslavil už 35 let. Jejich vztah patří stále mezi idylický. „Lépe jsem si vybrat nemohl. Za ta léta už jsme sehraný pár. Děkuji za to, že mám tak skvělou manželku, na kterou se můžu ve všem spolehnout,“ prozradil spokojeně David.

Mohlo by vás zajímat: Bartoška, Donutil či Trojan. Slavní čeští muži, kteří zůstali věrni své manželce

V manželství se jim narodily dvě dcery, Klára a Michaela, která se dožila pouhých devíti let. Podlehla akutní leukémii. „Najednou začala být strašně unavená, tak jsme jeli k doktorovi. V Motole Mišce diagnostikovali leukemii a potom už to mělo strašně rychlý spád. Klárka Svobodová (dcera skladatele Karla Svobody, která zemřela na stejnou nemoc, pozn. red.) bojovala dýl, ale naše Miška nám odešla během tří měsíců,“ vzpomínal Michal David se slzami v očích v rozhovoru pro deník Blesk na nejhorší období svého života.

Míša přitom podstoupila tři chemoterapie a vše nasvědčovalo tomu, že zákeřnou nemoc porazí. „Potom ale chytila nějaký vir, asi ze vzduchu. A protože její organismus byl po těch chemoterapiích velmi vyčerpaný, imunita nebyla téměř žádná, nechali si ji v nemocnici a druhý den zemřela. Přes veškerou a skvělou péči odborníků to nezvládla,“ dodal hitmaker s bolestí v hlase.

Sdílejte článek
Štítky výročí smrt manželství narozeniny dcera Michal David zpěvák dětský domov leukemie Marcela Skuherská

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.