Recept na letní víkend: Nepečený borůvkový koláč
Cítíte na sobě, že máte během slunečných dnů chuť spíše na něco lehčího a svěžího? Zkuste lehký nepečený borůvkový koláč připravený ze suroviny, kterou možná zatím znáte jen z televizní reklamy.
Tou surovinou je Skyr. Zatímco v severských státech, především na Islandu, jde o velmi běžný mléčný výrobek, v našich krajích zatím moc známý není, ačkoli se u nás už vyrábí. Je velmi podobný jogurtu, ale jogurt to není. Jeho hlavní předností je, že má mimořádně nízký obsah tuku, je velmi hustý a jeho sušinu tvoří zejména mléčná bílkovina, která je vysoce koncentrovaná. Skyr se tak hodí pro sportovce, kteří budují svalovou hmotu, děti a dospívající, kterým se vytváří kostní skelet, kojící maminky i seniory, jako prevence před osteoporózou.
A protože je chuť Skryru mléčně nakyslá, hodí se ideálně do letních nepečených koláčů s ovocem. Zkuste třeba borůvkový, který si podle chuti můžete různě obměňovat. Výborný bude i s jahodami, meruňkami, malinami nebo ostružinami.
Nepečený borůvkový koláč
Co budete potřebovat:
Na korpus:
10 celozrnných máslových sušenek
60 g kokosového oleje
1 lžíci krystalového cukru
Na krém:
500 g Skyru natur
250 ml smetany ke šlehání
50 g medu
1 vanilkový lusk
3 plátky želatiny
Na polevu:
4 lžíce borůvkového džemu
100 g čerstvých borůvek
Postup:
1. Sušenky rozdrtíme nahrubo a smícháme je s kokosovým olejem.
2. Dortovou formu o průměru 22 cm vyložíme pečícím papírem (nebo použijeme nepřilnavou silikonovou formu) a připravenou směs rukama vymačkáme rovnoměrně po dně. Formu dáme do mrazáku.
3. Želatinu zalijeme studenou vodou a necháme asi 10 minut nabobtnat.
4. Do misky dáme Skyr, med, dřeň vyškrábanou z podélně rozkrojeného vanilkového lusku a dobře vše promícháme.
5. Želatinu vymačkáme, dáme do vhodné misky a krátce zahřejeme v mikrovlnné troubě, až se rozpustí (pozor, nesmí se vařit!). Rozpuštěnou želatinu necháme mírně zchladnout, pak do ní vmícháme část připravenému krému a vše promícháme se zbytkem krému. Díky tomuto postupu v krému nebudou hrudky. Nakonec do krému vmícháme ušlehanou smetanu.
6. Formu s korpusem vyndáme z mrazáku a vlijeme do ní připravený krém. Celý dort dáme nejméně na 4 hodiny do lednice.
7. Před podáváním potřeme povrch ztuhlého dortu borůvkovým džemem a posypeme čerstvými borůvkami.
Mohlo by vám taky chutnat: