Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.
Reklama

Recept na letní víkend: Nepečený borůvkový koláč

Cítíte na sobě, že máte během slunečných dnů chuť spíše na něco lehčího a svěžího? Zkuste lehký nepečený borůvkový koláč připravený ze suroviny, kterou možná zatím znáte jen z televizní reklamy.
Vydáno: 21.07.2017
Nepečený borůvkový koláč
Autor: mlekovaszdravi.cz Nepečený borůvkový koláč
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Tou surovinou je Skyr. Zatímco v severských státech, především na Islandu, jde o velmi běžný mléčný výrobek, v našich krajích zatím moc známý není, ačkoli se u nás už vyrábí. Je velmi podobný jogurtu, ale jogurt to není. Jeho hlavní předností je, že má mimořádně nízký obsah tuku, je velmi hustý a jeho sušinu tvoří zejména mléčná bílkovina, která je vysoce koncentrovaná. Skyr se tak hodí pro sportovce, kteří budují svalovou hmotu, děti a dospívající, kterým se vytváří kostní skelet, kojící maminky i seniory, jako prevence před osteoporózou. 

A protože je chuť Skryru mléčně nakyslá, hodí se ideálně do letních nepečených koláčů s ovocem. Zkuste třeba borůvkový, který si podle chuti můžete různě obměňovat. Výborný bude i s jahodami, meruňkami, malinami nebo ostružinami.

Nepečený borůvkový koláč

Co budete potřebovat:

Na korpus:

10 celozrnných máslových sušenek

60 g kokosového oleje

1 lžíci krystalového cukru

Na krém:

500 g Skyru natur

250 ml smetany ke šlehání

50 g medu

1 vanilkový lusk

3 plátky želatiny

Na polevu:

4 lžíce borůvkového džemu

100 g čerstvých borůvek

 

Postup:

1. Sušenky rozdrtíme nahrubo a smícháme je s kokosovým olejem.

2. Dortovou formu o průměru 22 cm vyložíme pečícím papírem (nebo použijeme nepřilnavou silikonovou formu) a připravenou směs rukama vymačkáme rovnoměrně po dně. Formu dáme do mrazáku.

3. Želatinu zalijeme studenou vodou a necháme asi 10 minut nabobtnat.

4. Do misky dáme Skyr, med, dřeň vyškrábanou z podélně rozkrojeného vanilkového lusku a dobře vše promícháme.

5. Želatinu vymačkáme, dáme do vhodné misky a krátce zahřejeme v mikrovlnné troubě, až se rozpustí (pozor, nesmí se vařit!). Rozpuštěnou želatinu necháme mírně zchladnout, pak do ní vmícháme část připravenému krému a vše promícháme se zbytkem krému. Díky tomuto postupu v krému nebudou hrudky. Nakonec do krému vmícháme ušlehanou smetanu.

6. Formu s korpusem vyndáme z mrazáku a vlijeme do ní připravený krém. Celý dort dáme nejméně na 4 hodiny do lednice.

7. Před podáváním potřeme povrch ztuhlého dortu borůvkovým džemem a posypeme čerstvými borůvkami.

 

Mohlo by vám taky chutnat:

 

Proč se po ránu trochu trochu umělecky nevyžít, že?

Dort k snídani? Zdravý, krásný a bez lepku!

Malinový, borůvkový nebo s meruňkami?

Upečte si: Letní ovocné koláče jako od babičky

Článek je zařazen v: recept, dort, borůvkový koláč, nepečený koláč, skyr, sladké pečení
Reklama