Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Recept na víkend: Celozrnná buchta s mákem a švestkami

Když začnou dozrávat švestky, je to neklamným znamením, že končí léto a blíží se podzim. Na druhou stranu, švestky jsou skvělé ovoce, které dokáže zahnat všechny podzimní splíny. Obzvlášť ve sladké variantě.
Vydáno: 08.09.2017
Celozrnná buchta s mákem a švestkami
Autor: blog.kitchenaid.cz Celozrnná buchta s mákem a švestkami
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

 

Švestkové koláče a buchty patří k těm nejoblíbenějším a my pro vás máme jejich zdravější variantu. Vyzkoušejte chutnou kombinaci švestek, máku, medu, skořice, mandlí a celozrnného těsta v receptu, který pro vás připravila foodblogerka Michaela Šupáková z blogu „CookingwithŠůša“.

 

 

 

Co budete potřebovat (na plech o velikosti 25 x 38 cm):

  • 300 g celozrnné pšeničné mouky
  • 20 g droždí
  • 2 žloutky
  • 150 ml rostlinného mléka
  • 1 lžičku třtinového cukru
  • 80 g kokosového oleje
  • špetku soli
  • 3–4 hrnky vypeckovaných švestek
  • 3 lžíce medu
  • 1 hrnek máku
  • 1 lžičku mleté skořice
  • mandlové lupínky na posypání

 

Postup:

1. Do mísy rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, vlažné mléko, lžíci mouky a vše promíchejte. Mísu přikryjte utěrkou a nechte 10–15 minut vyběhnout kvásek.

2. Do kvásku přidejte zbytek mouky, žloutky, kokosový olej, špetku soli a vypracujte hladké těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte dalších asi 45 minut kynout.

3. Mezitím si nakrájejte vypeckované švestky na menší kostičky. Ke švestkám přidejte med, mák, skořici a vše společně promíchejte.

4. Vykynuté těsto vytvarujte rovnoměrně na plech vyložený papírem na pečení a rozprostřete na něj připravenou švestkovou směs. Povrch posypte mandlovými lupínky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 30 minut.

-ak-

Mohlo by vám taky chutnat:

 

Švestkové koláče a koláčky: Recepty pro začátečníky i opravdové fajnšmekry

Švestkové koláče a koláčky: Recepty pro začátečníky i opravdové fajnšmekry

Jsou krásné a jedlé!

Rychlý dezert na víkend: Voňavé a jednoduché jablečné růžičky

Podzimní hit: Nadívané pečené brambory

Jsou to vlastně obyčejné pečené brambory, kterým se říká Hasselback (název dostaly podle stockholmské restaurace Hasselbacken, kde se poprvé podávaly). Vtip je v tom, že do nich uděláte zářezy, díky kterým se brambory lépe propečou uvnitř a budou křupavější. A je tu ještě jedna skvělá věc – do těch zářezů můžete dát spoustu dalších dobrot. My vám ukážeme několik různých variant. 

Hlavní věc, kterou na začátku musíte udělat, jsou ony zářezy. Brambory důkladně omyjte kartáčkem pod tekoucí vodou (neloupejte je) a osušte. Do každé pak udělejte hluboké zářezy v 3mm rozestupech (pozor, ať bramboru úplně nerozkrojíte). Můžete si pomoci tak, že bramboru položíte mezi dvě vařečky nebo čínské jídelní hůlky. Nůž se o ně při krájení zarazí a nedostane se až dolů.

Takže brambory máte připravené. Stačí si vybrat, čím je vylepšíte:

Brambory s parmazánem a česnekem

Brambory s parmazánem a česnekem

Co budete potřebovat:

• 700 g menších nových brambor

• 1/4 hrnku olivového oleje

• 2 lžíce rozpuštěného másla

• 3 paličky česneku

• 1/2 lžíce nasekané zelené petrželky

• 1/2 citronu

• 2–3 snítky tymiánu

• 1/4 lžičky soli

• 1/2 lžičky drceného pepře

• 1/3 hrnku nastrouhaného parmazánu

 

1. Do brambor udělejte zářezy, rozložte je do zapékací mísy a potřete olivovým olejem a rozpuštěným máslem.

2. Paličky česneku nechte v celku, jen jim seřízněte vršky a položte je do mísy mezi brambory. Přidejte citron nakrájený na měsíčky, vše posypte petrželkou a tymiánem, osolte a opepřete. Brambory dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi hodinu. V půlce pečení brambory lehce přelijte zbylým olejem s máslem.

3. Upečené brambory posypte na vrchu parmazánem, troubu vypněte a brambory do ní dejte ještě na 5–10 minut, dokud se sýr nezačne roztékat. Podávejte ihned.

 

Prima tip: Pečený česnek nevyhazujte. Je skvělý. Dejte si ho k bramborám nebo namažte na chleba.

 

Článek je zařazen v: švestky, mák, zdravé recepty, celozrnný koláč, podzimní moučník
Reklama