Recept na víkend: Celozrnná buchta s mákem a švestkami
Když začnou dozrávat švestky, je to neklamným znamením, že končí léto a blíží se podzim. Na druhou stranu, švestky jsou skvělé ovoce, které dokáže zahnat všechny podzimní splíny. Obzvlášť ve sladké variantě.
Švestkové koláče a buchty patří k těm nejoblíbenějším a my pro vás máme jejich zdravější variantu. Vyzkoušejte chutnou kombinaci švestek, máku, medu, skořice, mandlí a celozrnného těsta v receptu, který pro vás připravila foodblogerka Michaela Šupáková z blogu „CookingwithŠůša“.
Co budete potřebovat (na plech o velikosti 25 x 38 cm):
- 300 g celozrnné pšeničné mouky
- 20 g droždí
- 2 žloutky
- 150 ml rostlinného mléka
- 1 lžičku třtinového cukru
- 80 g kokosového oleje
- špetku soli
- 3–4 hrnky vypeckovaných švestek
- 3 lžíce medu
- 1 hrnek máku
- 1 lžičku mleté skořice
- mandlové lupínky na posypání
Postup:
1. Do mísy rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, vlažné mléko, lžíci mouky a vše promíchejte. Mísu přikryjte utěrkou a nechte 10–15 minut vyběhnout kvásek.
2. Do kvásku přidejte zbytek mouky, žloutky, kokosový olej, špetku soli a vypracujte hladké těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte dalších asi 45 minut kynout.
3. Mezitím si nakrájejte vypeckované švestky na menší kostičky. Ke švestkám přidejte med, mák, skořici a vše společně promíchejte.
4. Vykynuté těsto vytvarujte rovnoměrně na plech vyložený papírem na pečení a rozprostřete na něj připravenou švestkovou směs. Povrch posypte mandlovými lupínky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 30 minut.
-ak-
Mohlo by vám taky chutnat: