Společnost

14. července 2023 11:50

Marie Makovská

Sociálními sítěmi se šíří trend 10 sekund. Lidé reagují na sexuální obtěžování

Italský soud omilostnil školníka, sexuální obtěžování trvalo pod 10 sekund

V Itálii se udál případ, který by dříve možná jen v rychlosti prolétl tamními médii. V době sociálních sítí se ale bleskově šíří po celém světě, a to v podobě trendu s názvem #10secondi (10 sekund). Lidé v něm poukazují na to, jak šílené je být obětí sexuálního obtěžování – byť jen na pár vteřin, a vyjadřují svůj nesouhlas s rozsudkem v případu školníka, který obtěžoval studentku a vyvázl bez trestu.

Jak informuje například BBC, pohoršené reakce a videa s názvem 10 sekund vyvolalo rozhodnutí soudu v Itálii, jenž omilostnil šestašedesátiletého školníka Antonia Avolu, který loni v dubnu osahával sedmnáctiletou studentku na intimních partiích. „Lásko, víš, že jsem si dělal legraci,“ řekl školník dívce, když se na něj po osahávání otočila. Státní zástupce požadoval za tento přečin trest odnětí svobody v délce tři a půl roku. Soud však muže zprostil obžaloby, jelikož incident trval méně než 10 sekund, a označil čin pouze za „trapný manévr bez chtíče“.

Přečtěte si také: Školy neumí sexuální obtěžování řešit. Lichotky od pedagogů jsou nepřípustné, říká expertka

Co je pod 10 vteřin, to se nestalo

„Soudci rozhodli, že si dělal legraci? No, pro mě to tedy žádný žert nebyl,“ citoval místní deník Corriere della Sera studentku. Avola k ní měl přistoupit zezadu, aniž by cokoliv řekl, a začít ji osahávat. „Strčil mi ruce do kalhot a pod spodní prádlo,“ popsala poškozená. „Osahával mi zadek. Pak rukou potáhl nahoru a zranil mě v intimních partiích. Pro mě to není žádný vtip. Takhle by starý muž neměl ‚žertovat‘ s teenagerem,“ pokračovala.

Italský soud vynesl rozsudek minulý týden a spustil tak na sociálních sítích virální trend s hashtagy #10secondi a #palpatabreve (krátké osahávání). Influenceři a mladí lidé používají tato označení ve svých videích, která mnohým nahání husí kůži. Je v nich názorně vidět, jak dlouhých je 10 vteřin pro oběť sexuálního násilí.

Záběry se začaly šířit díky italskému herci jménem Paolo Camilli a následně i dalším známým osobnostem a influencerům, kteří mají stovky tisíc sledujících. „Kolik je 10 vteřin? Kdo rozhoduje, že je to málo? Kdo je odpočítává, zatímco vás obtěžují?“ napsal ke svému příspěvku influencer Francesco Cicconetti. „Deset sekund, které se stanou životem plným nočních můr, nejistoty, úzkostí...“ objevuje se mezi komentáři pod videi.

„Možná 10 sekund bití od rodičů není považováno za agresivitu,“ připodobnil jeden z komentujících. „Pokud by dívka reagovala tak, že by ho strčila a táhla ze schodů méně než 10 sekund, nepokusila by se o vraždu?“ přidal se jiný.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.