Hosté budou jíst večeři na zemi a bez příborů. Proč nemá Kristýna nábytek?

Prostřeno! XXV (109) – Spartánské bydlení

Ve čtvrtek v soutěži amatérských kuchařů pohostí své soupeřky ezo žena Kristýna. Přihlásila se kvůli výhře, protože potřebuje peníze. Při pohledu na její bydlení ani není divu. Nedá se říct, že by Kristýna lpěla na věcech. Nemá totiž ani pořádnou postel, stůl ani židle. Jíst se bude na zemi a holýma rukama.

Čtvrteční hostitelka Kristýna je zajímavá osobnost. Procestovala kus světa, cvičí jógu a zabývá se ezoterismem. Žije v bytě s dlouholetou kamarádkou a jeden čas byla prakticky bezdomovec. Podle svých slov „spala po lidech“ a dodnes má všechno oblečení v jednom kufru. Do soutěže šla kvůli výhře, protože potřebuje peníze na nábytek. Při rozbalení menu soutěžící zůstanou jako opařené. Co si pod jednotlivými názvy představit? Řepovou polévku, indické biryani ani raw cake většinou neznají nebo nikdy nejedly.

Při příchodu budou dámy překvapené strohým bydlením hostitelky. Věci si uloží do kouta na hromádku a Kristýna je usadí na polštářky na zem. Některé to hodnotí jako katastrofu. Po chvíli už nebudou vědět, jak si mají sednout, aby je nebolely nohy a děsí se, co dostanou na stůl. Nejprve Kristýna servíruje přípitek – víno v plastových kelímcích, pak dojde na šmejdění. Hostitelka je upozorní, že si nemají sedat na postel, protože je jen provizorní. Nejsou v ní prý hřebíky. Na dveřích Emílii zaujme čakrová vlajka a místnost podle ní působí prázdně.

V pokoji se nacházejí pouze kufry, banánovník, provizorní postel a pár pomůcek k meditaci. „Nábytek nepotřebuje, aby to nezachytávalo negativní energii,“ myslí si Emília. Soutěžící usoudí, že spí Kristýna asi na zemi. Rozpačité dojmy sledujte dnes vpodvečer. „Ke Kristýně mi to i pasovalo, ale že to bude mít až tak spartánský, to jsem si nemyslela,“ přemýšlí Anička. Helena by podle svých slov takhle žít nemohla.

Jaký režim zažila Kristýna, když žila tři roky v ašrámu?

Zbytky hostitelka nevidí ráda

Prvním pokrmem, který hosté ochutnají, je úkol týdne. Při pojídání ovesné kaše povídá o zážitcích z ašrámu, kde strávila tři roky. Věnovala se prý drsnému výcviku. „Vstávání před sluncem, povinná studená sprcha, ráno ticho, meditace, pak cvičení, společné vaření, vegetariánská strava či společná práce na statku,“ popíše Kristýna. Důvodem tohoto snažení je, že chtěla začít učit jógu. Žila také v Indii, na Srí Lance, v Itálii a zkusila žít v lese, kde prý jedla samé čerstvé potraviny.

S tím se pojí další její filozofie. Jídlo i pití si hosté mají nalévat a nabírat sami. Kristýna je totiž proti zbytkům, raději ať si každý vezme, kolik sní. Někteří v průběhu večera odhodí příbory a do jídla se pustí rukama. Servírované pokrmy ale nebudou všem po chuti. Rajčatový salát nikoho příliš nenadchne, řepový krém bude velký propadák a v hlavním chodu budou krevety, které polovina osazenstva odmítá ochutnat. Největší zmatení způsobí zábava. Kristýna pustí ukázky z amatérského filmu, který sama průběžně točí už dva roky. Nikdo ovšem nepochopí, co tím chtěl básník říct a už vůbec ne, o čem by film měl vlastně být.

Naděje všech přítomných se budou upínat k dezertu. Nepečený chlazený dort z ořechů bude snad první jídlo, na kterém si dámy pochutnají. Jak budou hodnotit Kristýninu snahu? Ovlivní bodování nepohodlné sezení na zemi?


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.