Volno kvůli bolestivé menstruaci. Ve Španělsku je na spadnutí, prošlo by i v Česku?

Bolestivou menstruací trpí podle studií 60 až 90 % žen na celém světě. Právě těm, které mají silné bolesti, by chtěla španělská vláda poskytnout třídenní volno.

Tento týden bude španělská vláda projednávat zákon, ve kterém by ženy mohly každý měsíc v případě bolestivé menstruace čerpat třídenní volno. Pokud by byl zákon schválen, jednalo by se o první zemi v Evropě, kde něco takového vejde v platnost. Podobný návrh byl předložen v roce 2016 v Itálii, k jeho schválení však nedošlo. Jako první na světě uzákonilo menstruační volno Japonsko, a to dokonce už v roce 1947. Kromě toho mohou tento způsob volna čerpat ženy v Jižní Koreji, Tchaj-wanu, Indonésii nebo také v Zambii.

Menstruační volno by ve Španělsku mohly čerpat ženy, které trpí velmi bolestivou menstruací – mají endometriózu, dysmenoreu, myomy či nějaké chronické onemocnění. „Je důležité si ujasnit, co je bolestivá menstruace. Nemluvíme o mírném nepohodlí, ale o vážných příznacích, jako je průjem, silné bolesti hlavy nebo horečka,“ citoval web The Mirror státní tajemnici pro rovnost a boj proti násilí na ženách Ángelu Rodríguez, která legislativu podpořila.

Mohlo by něco takového platit v Česku?

V České republice se zatím o zavedení podobného volna neuvažuje. „Pokud zaměstnankyně kvůli menstruaci nemůže pracovat, je možné, aby ji lékař uznal dočasně neschopnou práce. Po tuto dobu zaměstnavatel musí nepřítomnost zaměstnankyně omluvit a poskytnout jí náhradu mzdy. V tomto konkrétním případě je nicméně možné využívat i jiný druh placeného volna nad rámec zákona, například tedy indispoziční volno,“ řekl webu TN.cz mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta.

V loňském roce však u nás vláda schválila alespoň menstruační pomůcky zdarma pro ženy s nízkými příjmy. Každý rok mají do potravinových bank doputovat dva miliony pomůcek ze Správy státních hmotných rezerv.

Menstruační pomůcky zdarma už v roce 2020 zavedli také v Dánsku:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.