Seriály a filmy

4. dubna 2024 22:30

Komerční sdělení

Miroslav Krobot a Marika Šoposká se vzájemně inspirují. Sejdou se ve společném projektu

Autorský divadelní projekt Miroslava Krobota a Mariky Šoposké představí divadlo Studio DVA poprvé divákům v pátek 12. dubna. Světová premiéra hry Štíři z února proběhne na Malé scéně. Za všemi postavami příběhu, které hrají jen dva herci, stojí téma hledání vzájemného vztahu, téma smrtelnosti a téma všednodenní existence i humoru.

Herečka Marika Šoposká a herec a úspěšný režisér Miroslav Krobot se poprvé setkali již v minulosti při natáčení kriminálního seriálu Oktopus. Oba jsou ve znamení štíra, oba počatí v únoru. Ona se narodila pět dní před začátkem sametové revoluce, jemu v ten den bylo osmatřicet. A tato nepravděpodobná dvojice se schází znovu, a to v trojjediné roli autorské, režijní, herecké.

Čtěte také: Marika Šoposká se s manželem Čechákem seznámila kuriózně. Šustily jí šaty

Za všemi postavami, které hrají jen dva herci, stojí téma hledání vzájemného vztahu, téma smrtelnosti a téma všednodenní existence i humoru. Dívka chodí za sympatickým knihovníkem do knihovny. Knihovník chodí za dívkou domů. Osob na jevišti bude ale víc… Liška, revírník, Fáberová, kapitán Dítě… jako by vypadli z Janáčkovy opery nebo televizní detektivky.

Krobot a Šoposká se vzájemně inspirují

Jak vznikl nápad na společné psaní, režírování a hraní si Miroslav Krobot přesně nepamatuje. Podle něj to přišlo nejspíše přirozeně a postupně. Někdo to prý prostě navrhnul a bylo to. Marika k tomu dodává: „Strávili jsme spolu s Mirkem spoustu času na natáčení a zjistili, že jsme v hodně věcech podobně ladění a dokážeme se navzájem nějak inspirovat. Jsme narození ve stejný den, to by mohl být možná argument pro nějakého numerologa. Pro nás dva je největší argument asi to, že nás společná tvorba bavila.“

„Mirek je strašně pracovitý a disciplinovaný. Neustále mě pošťuchuje, abych byla taky. To na něm obdivuju, a zároveň mě to dost štve,“ řekla o Miroslavu Krobotovi Šoposká. On to jen glosoval tím, že na Marice se mu líbí, že se nebojí být štírem.

Jak už bylo několikrát zmíněno, datum narození, resp. znamení štíra, je pro tuto divadelní hru důležité. A co si o něm myslí autoři textu? Marika se domnívá, že štír je rozprostřený na škále emocí a vlastností do všech koutů. Možná je proto trochu tajemný. A hlavně sám na sebe přísný.

Přečtěte si: Miroslav Krobot alias řidič Karel z Účastníků zájezdu: V životě měl pouze jednu ženu

Miroslav na znamení moc nedá, ale pro psaní textu to podle něj bylo vhodné téma. A jako příklad uvádí jednu z replik své kolegyně: „Já jsem nelhala, ale jsem štír. Kdybych uměla vypnout sebekontrolu, musela bych být jiné znamení. Už bych to nebyla já.“ A jak jim to na jevišti funguje, se můžete přesvědčit sami.

Premiéra 12. dubna 2024 na Malé scéně divadla Studio DVA

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.