Superšéf ukázal salát ze salámu i poctivou gulášovku. Tyhle recepty budou na menu hit!
Přesně taková jídla si hospodská kuchyně zaslouží. Nejsou těžká na přípravu, nestojí majlant a chutnají výtečně. Kdo dostal chuť na nové menu, které šéfkuchař Zdeněk Pohlreich naučil kuchaře v chrudimské hospůdce U Václava, může si z něho připravit doma hned tři pokrmy. Tady jsou rozepsané recepty a celý postup přípravy:
S pořadem Superšéf – 24 hodin do pekla a zpět jsme byli v chrudimské hospůdce U Václava. Jestli se podnik skutečně podařilo zvednout ze dna, se samozřejmě potvrdí časem. První velké změny jsou však patrné už teď. Tak například vás na dálku nevítají odporné výpary z friťáku, obsluha ví, co chcete, a příjemný interiér září čistotou.
Něco z Chrudimi můžete ochutnat i doma. Tady jsou rozepsané recepty na luxusní hospodskou trojku nenáročných lahůdek, které skvěle sednou nejen k pivním radovánkám!
Chef salát
Suroviny: 200 g měkkého salámu Lyoner 100 g eidamu 3 lžíce octa 1 lžíce nakrájené pažitky 3 lžíce oleje 3 nakládané kyselé okurky sůl pepř
Postup: Salám, sýr a kyselé okurky (množství volte podle jejich kyselosti) nakrájíme na slabé nudličky, dáme do misky, dochutíme solí, pepřem, přidáme olej, ocet a nakrájenou pažitku. Můžeme přidat nakrájenou chilli papričku. Promícháme a podáváme s chlebem.
Přesnídávková gulášová polévka
Suroviny:
300 g hovězího masa 150 g cibule 3 lžíce sádla 3 stroužky česneku 1 čajová lžička kmínu 1 lžíce majoránky 2 lžíce hladké mouky 1 lžíce mleté papriky 1 čajová lžička rajského protlaku 200 g brambor nakrájených na kostičky 1 x 1 cm 1,5 l hovězího vývaru sůl pepř
Postup: Hovězí maso nakrájíme na malé kostičky nebo nameleme nahrubo, osolíme a opeříme. Do kastrolu dáme sádlo a přidáme krájenou cibuli. Necháme ji zpěnit a přidáme k ní hořčici a kmín. Opečeme dohněda.
Přidáme maso, které orestujeme společně s česnekem. Nakonec přidáme protlak, zaprášíme moukou, zarestujeme, dochutíme mletou paprikou, necháme zpěnit a zalijeme vývarem. Směs prošleháme metličkou, zavaříme a přiklopíme pokličkou. Pod hrncem zmírníme plamen a necháme vše pomalu vařit. Když je maso skoro měkké, přidáme brambory a uvaříme do měkka. Hotovou polévku dochutíme majoránkou a v případě potřeby přidáme sůl a pepř. Kdo rád pikantnější, může sladkou papriku nahradit pálivou.
Pikantní kuřecí křídla se zeleninou a dipem z modrého sýra
Na křídla: 2 kg kuřecích křídel 6 stroužků česneku 100 g třtinového cukru 350 g rajčatového protlaku 3 lžíce dijonské hořčice 2 chilli papričky nakrájené najemno 5 lžic worcesterské omáčky 50 g očištěného a na malé kostičky nakrájeného zázvoru sůl pepř
Na zeleninu a dip z modrého sýra : 150 g jogurtu 100 g modrého sýra 3 lžíce nakrájené pažitky citron méko sůl pepř
Postup: Do misky dáme všechny suroviny mimo křidýlek a poctivě je promícháme. Přidáme křidýlka a znovu promícháme. Misku zakryjeme potravinářskou fólií a dáme odstát do lednice na cca 2 hodiny. Pak křídla naskládáme na pekáč na pečicí papír a dáme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme cca 50 minut.
Postup přípravy dipu: Do misky nastrouháme modrý sýr, přidáme jogurt a pažitku nakrájenou najemno. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. V případě potřeby můžeme dip lehce naředit mlékem.
Třetí premiérový díl pořadu Superšéf – 24 hodin do pekla a zpět uvidíte zase v pátek ve 20.15 na Primě.