Celebrity

19. června 2023 05:59

David Laštovka

Tajnosti Jiřího Líra. Dcera se provdala za Ondřeje Havelku a měla s ním syna. Opustil ji

Herec Jiří Lír v české kinematografii zanechal výraznou stopu. Před kamerou ztvárnil více než sto menších, zato ale nepřehlédnutelných rolí. Jaké bylo soukromí herce, od jehož narození v těchto dnech uplynulo 100 let?

Životní láskou Jiřího Líra, herce věčně malých rolí, byla stejně stará herecká kolegyně Drahomíra Fialková. Pamatovat si ji můžeme například z komedie Nejistá sezóna, kde ztvárnila přísnou a neoblomnou kulturní inspektorku Mrzenovou. Měli spolu dceru Kateřinu, která se vydala ve šlépějích slavných rodičů. Vystudovala DAMU, několik let působila ve studiu Ypsilon nebo v libereckém Naivním divadle.

Před kamerou se objevila v několika filmech. Mezi nejznámější patří postava dcery herce Bergnera v komedii Já už budu hodný, dědečku! nebo poštmistrová Jitka v detektivce Holka na zabití. Jejím manželem byl herec a hudebník Ondřej Havelka, s kterým se jim v roce 1986 narodil syn Vojtěch.

Manželství se rozpadlo kvůli manželově nevěře. Havelka se zamiloval do režisérky Alice Kovácsové, která byla mimochodem jednou z osudových žen zpěváka Karla Gotta, a opustil rodinu. „Synovi bylo tehdy asi deset let. Bylo to takové všelijaké, rozvodu předcházelo velké dusno. Byli jsme rozvedeni za pět minut a dnes se už vůbec nestýkáme,“ prozradila před časem deníku Aha! Kateřina.

Přežil ošklivou autohavárii

Jiří Lír se narodil v Pelhřimově a odmalička mezi jeho nejbližší kamarády patřil „soused“ Lubomír Lipský. Hrávali si spolu už jako malí na pískovišti. „Chodili jsme do stejné třídy a seděli v jedné lavici od první třídy. Vedle sebe jsme seděli i na gymnáziu. Byl to jeden z mých nejlepších a nejvěrnějších kamarádů,“ svěřil se během života Lipský deníku Blesk.

Mezi největší Lírovy záliby patřilo malování. Talent zdědil po svém otci Josefovi, který byl akademický malíř. Ve své amatérské tvorbě rád používal humor a nutno dodat, že o jeho díla byl velký zájem. Nazýval je omaly a když bylo třeba, aktualizoval je. Pokud třeba někomu namaloval svatební obřad dcery a ona se po pár letech rozvedla, místo ženicha ochotně přemaloval psa, kterého si dotyčná mezitím pořídila.

V roce 1977 Jiří Lír přežil ošklivou autohavárii. Zemřel 20. srpna roku 1995 ve věku 72 let. Jeho manželka Drahomíra Fialková ho přežila o 15 let. Skonala 11. listopadu 2010, bylo ji 87 let.

Sdílejte článek
Štítky Karel Gott nevěra rodina manželství dcera herec Lubomír Lipský česká kinematografie Alice Kovácsová Ondřej Havelka Ypsilon Jiří Lír Naivní divadlo

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 21. 5. 2024

Jste vstřícní, Berani, ale ve vztazích si často pletete pomáhání s výchovou. Máte tendenci se hodně obětovat. Dnes se možná naučíte říkat ne, když budete mít pocit, že váš partner překročil hranice toho, co mu můžete dát. Pokud to uděláte, možná znovu objevíte něco podstatného, co jste možná cestou ztratili – své ego.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.