Celebrity

19. dubna 2024 16:20

David Laštovka

Lubomír Lipský předčasně pochoval oba bratry i syna. S manželkou se milovali celý život

Vtipy dne: Herec Lubomír Lipský: Angličan, Francouz a Čech při chřipce

Zatímco legendární český herec Lubomír Lipský, který zazářil například ve filmech Ať žijí duchové nebo Šest medvědů s Cibulkou, se dožil požehnaného věku, jeho nejbližší takové štěstí neměli. Předčasně pochoval milovaného bratra i syna.

Lubomír Lipský se narodil v Pelhřimově. Měl dva bratry, Oldřicha, který se stal věhlasným režisérem, a Dalibora, jenž byl rovněž umělecky nadaný, ale dospělosti se nedožil. Ten však o život přišel tragicky v pouhých 17 letech, kdy ho při koupání v rybníce zabil blesk.

Přečtěte si: Manželka Zdeňka Svěráka je zároveň jeho první láskou. Jednou jí ve vztahu ublížil

„Velmi často na něj vzpomínám. Měl obrovský herecký talent, mohl toho v životě hodně dokázat. Bohužel mu nebylo přáno,“ svěřil se za života Lubomír Lipský redakci webu Prima Ženy. K herectví se s bratry dostal díky otci, který vlastnil cukrárnu s kavárnou a k tomu vedl místní ochotnický spolek. „V divadle jsme strávili dětství, milovali jsme to,“ prozradil.

Smrt při natáčení

Smutný konec potkal i bratra Lipského Oldřicha, který byl slavným režisérem. Skonal náhle ve věku 62 let, a to při natáčení komedie Velká filmová loupež, do které se mu podařilo obsadit plejádu těch nejlepších herců, již v té době byli k mání. Na práci se velmi těšil, výsledku už se bohužel nedožil. Přímo na place ho postihl infarkt.

Čtěte také: Ladislav Křiváček byl podivín v rolích i ve skutečnosti. Svérázný herec zemřel na infarkt

Lékařům se ho na místě ještě podařilo oživit, při převozu do nemocnice však zemřel. Vzhledem k tomu, že už byla polovina filmu natočena, se rozhodlo, že se snímek i přes smutnou událost dokončí. Režisérskou štafetu po něm převzal Zdeněk Podskalský.

Neštěstí na horách

S životní láskou Věrou, která byla tanečnice, se Lubomír Lipský seznámil ve 23 letech. Po třech letech známosti se vzali a zůstali spolu celý život. Nehádali se a byli si vzájemnou oporou. Měli spolu dvě děti, Taťánu, která se stala překladatelkou, a Lubomíra. Ten pokračoval v jeho šlépějích. Vystudoval FAMU a věnoval se režii. Jeho život ovšem vyhasl předčasně.

Mohlo by vás zajímat: Otevřená zpověď Jany Brejchové. Rozvod s Brodským odstartoval peklo, lidé ji nesnášeli

Konec roku tehdy trávil na horách a den před Silvestrem vpodvečer odešel na procházku, z níž se už nevrátil. Následující den ho našli zmrzlého. Bylo mu pouhých 40 let. Spekulovalo se o tom, že příčnou smrti byl infarkt. Lipskému po něm zůstal vnuk Matěj, na kterého byl velmi pyšný.

Lubomír Lipský se dožil požehnaného věku 92 let. Zemřel v nemocnici, kde ho po prodělaném zápalu plic sužovaly dýchací potíže. Nakonec ho zradilo srdce. Do poslední chvíle však zůstával pozitivní a uchovával si svůj pověstný humor.

Jak slavní vzpomínají na legendárního kolegu Lubomíra Lipského?

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.