Celebrity

22. června 2022 11:55

David Laštovka

Otevřená zpověď Jany Brejchové. Rozvod s Brodským odstartoval peklo, lidé ji nesnášeli

Tereza Brodská napsala knihu o své matce Janě Brejchové

Když Jana Brejchová opustila svého manžela, herce Vlastimila Brodského, kvůli Jaromíru Hanzlíkovi, byl z toho už tehdy veřejný poprask. Co tomu předcházelo, prozradila slavná herečka v knize Moje máma Jana Brejchová, kterou o ní napsala její dcera Tereza Brodská.

Manželství s Vlastimilem Brodským podle Jany Brejchové procházelo krizí už delší dobu. Ona sama viděla hlavní příčinu ve věkovém rozdílu, který mezi nimi byl. Dělilo je dvacet let.

„Když jsem ho poznala, bylo mu dvaačtyřicet a mně třiadvacet. Člověk je zamilovaný, spojuje ho s tím druhým práce, to je také inspirativní, ale potom vztah drobně chladne a najednou začne věkový rozdíl škodit. Bróďa byl na začátku velmi tolerantní, všechno mi chtěl dopřát, ale postupem doby po mně čím dál častěji žádal, abych žila jeho životem, jeho rytmem. Jenže mně bylo téměř o dvacet méně, já to cítila jinak,“ přiblížila herečka a poukázala na jeden konkrétní příklad.

„Bróďa měl ve vinohradském divadle úspěšnou premiéru Vstupte. Byli tam Zdeněk Podskalský, Jiřina Jirásková a další kamarádi. Po představení se šlo do klubu, Bróďa chtěl za půl hodiny domů a mně se nechtělo. Řekl: ‚Janičko, jak chceš,‘ odešel, ale potom se mnou tři dny nemluvil. A tohle se zvolna měnilo v každodenní rutinu,“ zmínila Brejchová.

Pro národ se stala mrchou. Prodavačky na ni málem plivaly

V té době si začala uvědomovat spoustu věcí. „Nechtěla jsem ani chalupu, ani barák, protože se o ně musí člověk věčně starat. A na mě najednou už toho bylo moc. Když se s tím druhým nedohodneš hned na začátku, kdo se o co bude starat, zůstane to navěky na tobě. Bróďa mi stále předhazoval: ‚Já už nemůžu, já ti nestačím, jsem nemocný.‘ A já: ‚Dobře, tak si lehni, já to zvládnu.‘ Jenže i ty stárneš a jednoho dne ti dojde dech,“ sdělila své dceři v knize herečka.

Když podala žádost o rozvod, Brodský byl zaskočen, za žádnou cenu se rozvádět nechtěl. „Chtěl tichou dohodu, že spolu zůstaneme, a každý si budeme žít svůj život. Abychom pro veřejnost zůstali formálně manželé. Bylo to moje největší zklamání, myslela jsem, že má svou noblesu, ale tahle pokrytecká hra mě zasáhla. Odmítla jsem na ni přistoupit. A on mi tenkrát řekl: ‚Lidi tě odsoudí. Uvidíš, že na to doplatíš.‘ Dnes po letech chápu, jak to cítil. Že si nepřál radikální změnu, byl nejspíš unavený a nechtěl měnit rytmus svého života,“ uvedla.

Proroctví Vlastimila Brodského se skutečně naplnilo. Pro národ se Brejchová najednou stala mrchou. Dostávala anonymní dopisy, dokonce jí volali ze Svazu žen, že tohle zasloužilá herečka nedělá, aby opouštěla národního umělce. Nepěkné vzpomínky na rozvod svých rodičů má i jejich dcera Tereza. „Jednou mi máma řekla, ať s ní jdu nakoupit do potravin, a já hrozně nechtěla. Prodavačky se na ni dívaly jako na vražedkyni a málem na ni plivaly. U toho jsem fakt nechtěla být,“ svěřila se v knize Tereza Brodská.

Tereze Brodské o Hanzlíkovi řekla Jirásková

Že její matka udržuje milostný poměr s mladším kolegou Jaromírem Hanzlíkem, byl pro ni šok. Stejně tak ji zaskočilo, jakou formou jí to bylo sděleno. „Máma se vracela z divadelních zájezdů později a později, my na ni doma s tátou čekali do noci. Táta to v tu dobu už musel vědět. Pak jsme na Vánoce 1980 jely samy s mámou do Malenic, kde měla chalupu Jiřina Jirásková,“ začala vzpomínat Tereza.

Právě tato herečka jí o poměru její matky s Jaromírem Hanzlíkem informovala. „Jiřina mě vytáhla na procházku k řece, chvíli jsme šly a ona pak zničehonic řekla: ‚To asi víš, že máma chodí s Hanzlíkem?‘ Dostala za úkol mi to sdělit. A já v tu chvíli začala příšerně, až hystericky brečet. A prosila jsem ji: ‚Jiřino, prosím tě adoptuj mě. Vezmi si mě k sobě, já nechci být s mámou.‘ Nevím, co mě to popadlo. Měla jsem to mámě za zlé. S Jaromírem, jak byli zamilovaní, si vůbec neuvědomovali, jak mě to může zasáhnout,“ dodala Tereza Brodská.

Další rána přišla záhy. „Vzpomínám si, že jsme pak trávili ještě společně Silvestra, byli tam i další filmoví a divadelní přátelé, máma mě držela při odbíjení půlnoci za ruku, načež po posledním úderu vstoupil do dveří Hanzlík. Já jsem se jí vysmekla a byl konec. A začala jsem je oba nenávidět. Byl to konec našich důvěrných ženských chvilek, kdy jsme spolu spaly v posteli, vařily a vyprávěly si. Tehdy se mi máma definitivně odcizila. Bylo mi dvanáct,“ vylíčila v knize Tereza.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.