Seriály a filmy

23. listopadu 2014 18:09

Zuzana Schneidewind

Jak doma na delikatesy z ovoce? Koukněte na recepty od šéfa

Že sektu sluší jahody, ví asi každý. Už jste ale vyzkoušeli jahodovou polévku s bublinkami? Recept na tuto dobrotu z ovoce a řadu dalších z 10. dílu pořadu Teď vaří šéf! najdete níže.

Vše o pořadu Teď vaří šéf! Najdete TADY

JAHODOVÁ POLÉVKA SE SEKTEM

Surovina:

300 g jahod 2 bílky citronová šťáva rostlinný olej malinový ocet cukr smetana podmáslí 1 dl sektu meduňka

Postup:

Jahody nasypeme do nádoby, ve které budeme směs mixovat.

Dva bílky rozšleháme s kapkou citronové šťávy a pomalinku do nich přišleháváme rostlinný olej, dokud nevznikne hladká majonéza.

K jahodám přidáme kapku malinového octa a citronové šťávy. Podle chuti dosladíme cukrem, přidáme kapku smetany a kapku podmáslí, záleží na individuální chuti. Majonézu zamícháme do rozmixovaných jahod, řídíme se konzistencí – polévka by měla jemně zhoustnout. Na závěr přilijeme asi 1 dl sektu, promícháme a servírujeme s plátky čerstvých jahod a pár lístky meduňky.

HRUŠKA VAŘENÁ V ČAJI A BÍLÉM VÍNĚ

Suroviny:

3 dl čaje Earl Grey 3 dl bílého vína 3 lžíce cukru hruška badyán celá skořice citronová šťáva vanilková zmrzlina sekané mandle

Postup:

Uvařený čaj nalijeme do hrnce, přilijeme bílé víno, osladíme alespoň 3 lžícemi cukru. Hrušku oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřince a vložíme do hrnce. Přidáme celou skořici a badyán. Hrušku zatížíme např. talířkem, aby zůstala potopená a necháme pomalu vařit doměkka. Pak ji necháme v nálevu vystydnout.

Po vystydnutí hrušku vyndáme, nálev přecedíme a necháme svařit do konzistence sirupu. Zakápneme citronovou šťávou.

Hrušku nakrájíme jako vějířek, nenařezáváme až do konce, aby držela pohromadě.

Servírujeme s vanilkovou zmrzlinou, sekanými mandlemi a svařenou omáčkou.

JABLEČNÝ KOLÁČ

Suroviny:

250 g hladké mouky 125 g másla 1 vejce špetka soli máslo cukr 4 jablka 2 vejce smetana máta

Postup:

Hladkou mouku, máslo, vejce a špetku soli smícháme a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme v lednici asi hodinku odpočinout.

Těsto na pomoučněném válu rozválíme a přendáme do koláčové formy vytřené máslem. Těsto přitlačíme do krajů a zarovnáme, propícháme vidličkou, aby v troubě nenaběhlo.

V kastrůlku rozehřejeme kousek másla s cukrem (asi 3 lžíce), necháme rozpustit – ze směsi vznikne karamel. Jablka oloupeme, zbavíme pecek a nakrájíme na menší kousky. Jablka promícháme s karamelem a přesypeme na těsto.

Koláč dáme do trouby předehřáté na 220 °C 10 minut zapéct.

Mezitím připravíme krém, kterým koláč zalijeme. Do mísy vyklepneme 2 vejce, přidáme 4 lžíce cukru, asi 1–2 dl smetany, promícháme. Krémem zalijeme koláč a necháme v troubě na 200 °C ještě 20 minut dopéct. Při servírování ozdobíme lístkem máty.

TARTE TATIN

Suroviny:

cukr máslo jablka listové těsto vejce

Postup:

Do pánve nasypeme asi půl hrnku cukru, necháme ho rozpustit. Hlídáme, aby se nepřipálil. Až bude mít krásnou jantarovou barvu, vhodíme kousek másla a promícháme. Trošku karamelu nalijeme na dno formičky, na něj naskládáme kousky jablek, z vrchu opět trošku zakápneme karamelem.

Listové těsto rozválíme a vykrojíme z něj požadovanou velikost podle formiček a těstem formu přikryjeme. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a koláč dáme do trouby předehřáté na 180 °C péct asi na 30 minut, než se zbarví dozlatova. Po upečení necháme koláč pár minutek zchladnout a poté ho z formičky vyklopíme.

OMÁČKA CUMBERLAND

Suroviny:

brusinky rybízová marmeláda rajčatový protlak dijonská hořčice worcester balzamiko pomeranč mletý zázvor

Postup:

Do hrnce nasypeme brusinky (asi ¾ hrnku), asi 2 lžíce rajského protlaku, 2 lžíce rybízové marmelády a lžíci dijonské hořčice. Dochutíme kapkou worcesteru a balzamikového octa a necháme zavařit.

Mezitím oškrábeme kůru z půlky pomeranče, nakrájíme ji na drobné kostičky a přisypeme do hrnce. Z pomeranče vymačkáme do omáčky šťávu. Chvilku povaříme, dochutíme ještě špetkou mletého zázvoru. Omáčku necháme vystydnout a můžeme podávat, hodí se ke studeným paštikám a masům, ke zvěřině, apod.

MELOUN S PROSCIUTTEM A BALZAMIKEM

Suroviny:

růžový meloun parmská šunka ocet balzamiko máta

Postup:

Z melounu nakrájíme větší kostky, do kterých vydlabeme malou dírku. Do ní nalijeme kapku balzamikového octa, přikryjeme plátkem parmské šunky (jen ho trochu „zmačkáme“, aby nepřesahoval přes meloun), ozdobíme lístkem máty a podáváme.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Více inspirace do kuchyně i na lahodné vánoční dárky můžete najít také v našem novém ČASOPISE Prima FRESH. Už je na stáncích!

Časopis Prima FRESH 5

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 13. 3. 2025

Berani, dnes by se vám mohl stát báječný kariérní zlom. Může to být zvýšení platu, povýšení nebo dokonce nová práce v novém oboru. Může se také jednat o zcela jiné místo. Práce, kterou budete vykonávat, se může lišit od všeho, co jste kdy dělali, a to je výzva. Nebojte se. Změna je nezbytná, pokud chcete dosáhnout svého maximálního potenciálu. Nechte se unášet proudem.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.