Naučte se recepty z krůty od Zdeňka Pohlreicha
Tentokrát šéf upravoval krůtu. Vyzkoušejte také jeho recepty na vydatný bujon s játrovými knedlíčky, krůtí parmentiér se zapečenou kaší, cordon bleu či krůtí prsa na kari s mandlemi.
Všechny recepty a zajímavosti ze zákulisí pořadu Teď vaří šéf! II. najdete na našem webu TADYCelé odvysílané epizody si můžete přehrát na Prima PLAY
Recepty z krůtího masa:
KRŮTÍ BUJON S JÁTROVÝMI KNEDLÍČKY
KRŮTÍ BUJON S JÁTROVÝMI KNEDLÍČKY Zdroj: Archiv/Prima
Suroviny:
kostra z krůty krk z krůty vykostěná stehna z krůty 2 mrkve řapíkatý celer pórek 1 cibule cca 1, 5 l vody nové koření celý pepř sůl
Na játrové knedlíčky:
játra 1 lžíce strouhanky 1 lžíce hladké mouky 1 vejce máslo 1/2 cibule 1 stroužek česneku majoránka sůl pepř
Postup:
Do vody dáme kousky krůty a necháme zavařit. Až vystoupí pěna, sebereme ji do misky a potom polévku okořeníme 2 kuličkami nového koření, celým pepřem a solí. Přidáme 2 kousky mrkve, 1 kousek řapíkatého celeru, pórek a 1 rozpůlenou cibuli.
Necháme povařit asi 2 hodiny. Mezitím si připravíme játrové knedlíčky: na pánvi necháme rozpustit máslo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Játra rozmixujeme, osolíme a opepříme. Přidáme k nim nastrouhaný česnek, asi lžíci strouhanky a hladké mouky, majoránku a asi půlku rozšlehaného vajíčka. Na závěr přidáme orestovanou cibulku a promícháme.
Do osolené vařící vody vložíme vytvarované knedlíčky a jakmile vyplavou nahoru, vyndáme je stranou do misky.
Z vývaru vyndáme zeleninu a zbytek přecedíme. Zeleninu nakrájíme a vložíme ji na dno talíře. Přidáme játrové knedlíčky, zalijeme vývarem, posypeme čerstvou petrželkou a podáváme.
Začíná soutěž s pořadem Prostřeno! Stačí, abyste poslali jakýkoliv recept na téma Velikonoce.
Podobné články
KRŮTÍ PARMENTIÉR SE ZAPEČENOU KAŠÍ
ZAPEČENÁ KAŠE Zdroj: Archiv/Prima
Suroviny:
krůtí křídla krůtí srdce a žaludky krůtí stehenní řízek šunka 2 stroužky česneku 1 mrkev řapíkatý celer 2 šalotky snítka rozmarýnu 2 rajčátka máslo cca 1 dcl krůtího vývaru celerové lístky petržel rozmarýn sůl pepř
na bramborovou kaši:
brambory smetana máslo jarní cibulka kurkuma sůl
Postup:
Do pekáčku naskládáme kousky krůtího masa a přidáme 2 stroužky česneku, nakrájenou mrkev, řapíkatý celer, 2 šalotky, rajčátka a rozmarýn. Osolíme, opepříme, vložíme kousek másla a přikryjeme alobalem. Troubu předehřejeme na 175 stupňů a maso necháme péct 1,5–2 hodiny, dokud nebude úplně měkké.
Mezitím uvaříme brambory a pak z nich uděláme kaši: uvařené brambory prolisujeme a potom postupně přidáme máslo, kurkumu, sůl, pár kapek smetany a nakrájenou jarní cibulku.
Když je maso měkké, necháme ho zchladnout, obereme ho a nakrájíme na menší kousky. Upečenou zeleninu, maso a šťávu promícháme na rozehřáté pánvi, dokud se jednotlivé suroviny nespojí. Přidáme nakrájenou šunku a podlijeme vývarem. Pak vmícháme nakrájenou petrželku a celerové lístky.
Na plech si připravíme 3 zapékací misky, vytřeme je máslem, vložíme do nich masovou směs a navrch nandáme bramborovou kaši.
Gril rozpálíme na 220 stupňů a necháme 5 minut zapéct.
KRŮTÍ PICCATA S CITRONOVOU OMÁČKOU
KRŮTÍ PARMENTIÉR Zdroj: Archiv/Prima
Suroviny:
krůtí prsa 1 dcl vína 1 dcl krůtího vývaru 4 žampiony cuketa šalotka máslo hladká mouka citron olivový olej petrželka sůl pepř
Postup:
Nejdříve smícháme hladkou mouku se solí a pepřem. Potom osolíme a opepříme i krůtí prsa a obalíme je v ochucené mouce. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a z obou stran opečeme maso.
Ve druhé pánvičce orestujeme na olivovém oleji celé žampióny. Osolíme a opepříme, přidáme k nim kousek másla, nakrájenou šalotku a cuketu bez jadérek.
Opečené maso vyndáme stranou a na pánev nalijeme bílé víno a citronovou šťávu. Tekutinu necháme odpařit a potom přilijeme krůtí vývar. Maso vrátíme zpátky na pánev, přidáme kousek másla a necháme rozpustit. Vypneme varnou desku, přisypeme nakrájenou petrželku, citronovou dužinu nakrájenou na měsíčky a promícháme.
Na talíř nandáme směs žampiónů a cukety, přidáme krůtí maso a zalijeme citronovou omáčkou.
KRŮTÍ CORDON BLEU
KRŮTÍ CORDON BLEU Zdroj: Archiv/Prima
Suroviny:
krůtí prsa šunka ementál mouka strouhanka 1 vejce rostlinný olej sůl
na salát:
římský salát olivový olej citronová šťáva sůl pepř
Postup:
Maso naklepeme přes potravinovou fólii, osolíme a do poloviny poklademe nejdříve šunkou, pak ementálem a navrch dáme opět plátek šunky. Potom přehneme, naklepeme okraje, aby držely při sobě, a obalíme v klasickém trojobalu.
Na pánvi necháme rozehřát rostlinný olej a propečeme z obou stran. Smažíme ve větší dávce oleje a poměrně svižně, aby sýr nevytekl.
Mezitím si připravíme jednoduchý salát: natrháme listy římského salátu, přidáme olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř.
Salát a Cordon bleu nandáme na talíř a podáváme.
KRŮTÍ STEHNA NA KARI S MANDLEMI
KRŮTÍ STEHNA NA KARI S MANDLEMI Zdroj: Archiv/Prima
Suroviny
vykostěná krůtí stehna cca 1 dcl krůtího vývaru cca 1 dcl smetany spařené a loupané mandle jíška máslo cibule 1 stroužek česneku kari koření čerstvý koriandr olivový olej sůl pepř
Postup:
V pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme kousek másla a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
Aby byl česnek jemnější, vyndáme z něj klíček a zbytek přidáme na pánev. Vykostěná stehna pokrájíme, osolíme, opepříme a orestujeme spolu s cibulí a česnekem. Posypeme kari, promícháme a zalijeme vývarem. Přikryjeme pokličkou a necháme dusit asi 20 minut, dokud maso nebude měkké.
Potom omáčku zahustíme hotovou jíškou, maso vyndáme stranou do misky a omáčku necháme ještě 10 minut povařit.
Přilijeme smetanu, promícháme a přecedíme. K masu přidáme nakrájené mandle a zalijeme ho přeceděnou omáčkou. Nandáme na talíř a posypeme čerstvým koriandrem.