Seriály a filmy

29. března 2015 18:00

Zuzana Schneidewind

Naučte se recepty z krůty od Zdeňka Pohlreicha

Tentokrát šéf upravoval krůtu. Vyzkoušejte také jeho recepty na vydatný bujon s játrovými knedlíčky, krůtí parmentiér se zapečenou kaší, cordon bleu či krůtí prsa na kari s mandlemi.

Všechny recepty a zajímavosti ze zákulisí pořadu Teď vaří šéf! II. najdete na našem webu TADYCelé odvysílané epizody si můžete přehrát na Prima PLAY

Recepty z krůtího masa:

KRŮTÍ BUJON S JÁTROVÝMI KNEDLÍČKY

Suroviny:

kostra z krůty krk z krůty vykostěná stehna z krůty 2 mrkve řapíkatý celer pórek 1 cibule cca 1, 5 l vody nové koření celý pepř sůl

Na játrové knedlíčky:

játra 1 lžíce strouhanky 1 lžíce hladké mouky 1 vejce máslo 1/2 cibule 1 stroužek česneku majoránka sůl pepř

Postup:

Do vody dáme kousky krůty a necháme zavařit. Až vystoupí pěna, sebereme ji do misky a potom polévku okořeníme 2 kuličkami nového koření, celým pepřem a solí. Přidáme 2 kousky mrkve, 1 kousek řapíkatého celeru, pórek a 1 rozpůlenou cibuli.

Necháme povařit asi 2 hodiny. Mezitím si připravíme játrové knedlíčky: na pánvi necháme rozpustit máslo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Játra rozmixujeme, osolíme a opepříme. Přidáme k nim nastrouhaný česnek, asi lžíci strouhanky a hladké mouky, majoránku a asi půlku rozšlehaného vajíčka. Na závěr přidáme orestovanou cibulku a promícháme.

Do osolené vařící vody vložíme vytvarované knedlíčky a jakmile vyplavou nahoru, vyndáme je stranou do misky.

Z vývaru vyndáme zeleninu a zbytek přecedíme. Zeleninu nakrájíme a vložíme ji na dno talíře. Přidáme játrové knedlíčky, zalijeme vývarem, posypeme čerstvou petrželkou a podáváme.

Začíná soutěž s pořadem Prostřeno! Stačí, abyste poslali jakýkoliv recept na téma Velikonoce.

Podobné články

KRŮTÍ PARMENTIÉR SE ZAPEČENOU KAŠÍ

Suroviny:

krůtí křídla krůtí srdce a žaludky krůtí stehenní řízek šunka 2 stroužky česneku 1 mrkev řapíkatý celer 2 šalotky snítka rozmarýnu 2 rajčátka máslo cca 1 dcl krůtího vývaru celerové lístky petržel rozmarýn sůl pepř

na bramborovou kaši:

brambory smetana máslo jarní cibulka kurkuma sůl

Postup:

Do pekáčku naskládáme kousky krůtího masa a přidáme 2 stroužky česneku, nakrájenou mrkev, řapíkatý celer, 2 šalotky, rajčátka a rozmarýn. Osolíme, opepříme, vložíme kousek másla a přikryjeme alobalem. Troubu předehřejeme na 175 stupňů a maso necháme péct 1,5–2 hodiny, dokud nebude úplně měkké.

Mezitím uvaříme brambory a pak z nich uděláme kaši: uvařené brambory prolisujeme a potom postupně přidáme máslo, kurkumu, sůl, pár kapek smetany a nakrájenou jarní cibulku.

Když je maso měkké, necháme ho zchladnout, obereme ho a nakrájíme na menší kousky. Upečenou zeleninu, maso a šťávu promícháme na rozehřáté pánvi, dokud se jednotlivé suroviny nespojí. Přidáme nakrájenou šunku a podlijeme vývarem. Pak vmícháme nakrájenou petrželku a celerové lístky.

Na plech si připravíme 3 zapékací misky, vytřeme je máslem, vložíme do nich masovou směs a navrch nandáme bramborovou kaši.

Gril rozpálíme na 220 stupňů a necháme 5 minut zapéct.

KRŮTÍ PICCATA S CITRONOVOU OMÁČKOU

Suroviny:

krůtí prsa 1 dcl vína 1 dcl krůtího vývaru 4 žampiony cuketa šalotka máslo hladká mouka citron olivový olej petrželka sůl pepř

Postup:

Nejdříve smícháme hladkou mouku se solí a pepřem. Potom osolíme a opepříme i krůtí prsa a obalíme je v ochucené mouce. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a z obou stran opečeme maso.

Ve druhé pánvičce orestujeme na olivovém oleji celé žampióny. Osolíme a opepříme, přidáme k nim kousek másla, nakrájenou šalotku a cuketu bez jadérek.

Opečené maso vyndáme stranou a na pánev nalijeme bílé víno a citronovou šťávu. Tekutinu necháme odpařit a potom přilijeme krůtí vývar. Maso vrátíme zpátky na pánev, přidáme kousek másla a necháme rozpustit. Vypneme varnou desku, přisypeme nakrájenou petrželku, citronovou dužinu nakrájenou na měsíčky a promícháme.

Na talíř nandáme směs žampiónů a cukety, přidáme krůtí maso a zalijeme citronovou omáčkou.

KRŮTÍ CORDON BLEU

Suroviny:

krůtí prsa šunka ementál mouka strouhanka 1 vejce rostlinný olej sůl

na salát:

římský salát olivový olej citronová šťáva sůl pepř

Postup:

Maso naklepeme přes potravinovou fólii, osolíme a do poloviny poklademe nejdříve šunkou, pak ementálem a navrch dáme opět plátek šunky. Potom přehneme, naklepeme okraje, aby držely při sobě, a obalíme v klasickém trojobalu.

Na pánvi necháme rozehřát rostlinný olej a propečeme z obou stran. Smažíme ve větší dávce oleje a poměrně svižně, aby sýr nevytekl.

Mezitím si připravíme jednoduchý salát: natrháme listy římského salátu, přidáme olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř.

Salát a Cordon bleu nandáme na talíř a podáváme.

KRŮTÍ STEHNA NA KARI S MANDLEMI

Suroviny

vykostěná krůtí stehna cca 1 dcl krůtího vývaru cca 1 dcl smetany spařené a loupané mandle jíška máslo cibule 1 stroužek česneku kari koření čerstvý koriandr olivový olej sůl pepř

Postup:

V pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme kousek másla a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.

Aby byl česnek jemnější, vyndáme z něj klíček a zbytek přidáme na pánev. Vykostěná stehna pokrájíme, osolíme, opepříme a orestujeme spolu s cibulí a česnekem. Posypeme kari, promícháme a zalijeme vývarem. Přikryjeme pokličkou a necháme dusit asi 20 minut, dokud maso nebude měkké.

Potom omáčku zahustíme hotovou jíškou, maso vyndáme stranou do misky a omáčku necháme ještě 10 minut povařit.

Přilijeme smetanu, promícháme a přecedíme. K masu přidáme nakrájené mandle a zalijeme ho přeceděnou omáčkou. Nandáme na talíř a posypeme čerstvým koriandrem.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2025

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.