Celebrity

28. července 2023 14:25

David Laštovka

Tereza Brodská o zdravotním stavu Jany Brejchové: Má i světlé chvilky a umí být vtipná

Tereza Brodská napsala knihu o své matce Janě Brejchové

Legendární herečka Jana Brejchová, která v lednu oslavila 83. narozeniny, už osm let pobývá v léčebně dlouhodobě nemocných. Její dcera Tereza Brodská nyní prozradila, jak na tom maminka po zdravotní stránce aktuálně je.

Herečka Jana Brejchová se dlouho těšila dobrému zdraví. Před deseti lety však doma náhle zkolabovala a v jejím životě už nebylo nic jako dřív. „Nemohla jsem se jí dovolat, na zvonění nereagovala. Našla jsem ji bezvládnou ležet v ložnici na zemi. Co se přesně tehdy stalo, dodnes nevíme, nic si nepamatovala. První prognózy lékařů nebyly příznivé, měla vážný neurologický nález a během roku vystřídala několik klinik,“ popsala její dcera Tereza Brodská v knize Moje máma Jana Brejchová.

Pád v koupelně, zlomenina krčku

Když už to vypadalo, že bude herečka z nejhoršího venku, přišla další rána. „Postupně začala s pomocí chodit, později si zvládla dojít i sama zakouřit. Zdálo se, že se dostává zpět do formy. Plánovali jsme její návrat domů, ale na Vánoce 2014 upadla v koupelně a přidala se zlomenina krčku. Podstoupila akutní operaci, bojovala se silným zánětem kolene a neurologický nález se dále zhoršoval. Chodit sama znovu nezačala. Od té doby její stav vyžaduje stálou péči lékařů,“ přiblížila dcera Tereza.

Jana Brejchová pobývá v léčebně dlouhodobě nemocných. Dcera Tereza Brodská, kterou můžeme vídat například v seriálu ZOO, jenž vysílaná TV Prima, nyní prozradila, jak na tom její maminka aktuálně je. „Maminka potřebuje čtyřiadvacetihodinovou lékařskou péči, ale stále se zajímá o aktuální dění. Občas má i světlé chvilky a dokáže být i velmi vtipná,“ popsala webu Prima Ženy.

Poslední filmovou roli jí psali na tělo

Jana Brejchová se před kamerou naposledy objevila v roce 2006 ve filmu Jana Hřebejka a Petra Jarchovského Kráska v nesnázích. Ztvárnila matku hlavní hrdinky v podání Anny Geislerové. „Autoři jí napsali, skoro až symbolicky, podobný charakter ženy, jakou byla máma občas i ve svých civilních vztazích. Přizpůsobivá, vyhýbající se konfliktům, toužící nebýt osamělá,“ napsala Tereza v knize o své matce.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.