Štěpán pod drobnohledem odborníků: Podrobná analýza jeho jídelníčku, chyby a doporučení
Jak přesně vypadal jídelníček Štěpána ze 7. dílu II. řady pořadu Tlouštíci a jakých chyb se při jeho dodržování dopouštěl? Přečtěte si také další rady odborníků, kterých se Štěpán během své zdravé změny životního stylu držel.
Hlavní chyby v jídelníčku Štěpána Vrány
Hlavními chybami je:
- Skladba jídelníčku a jeho nepřesný zápis. V zápisu chybí nápoje a popř. alkohol, tím by energie samozřejmě mohla naskákat. Energetický příjem Štěpána a muže, který si nepřeje hubnout je o 2000 kJ nižší.
- Nedostatek bílkovin, který komplikuje hubnutí
- Nižší příjem vlákniny
- V jídelníčku vysoce převažují tuky
- Nedostatek vitamínu D
ANALÝZA TÝDENNÍHO JÍDELNÍČKU
- V jídelníčku je nedostatek bílkovin, což může dost komplikovat hubnutí. Zdroje bílkovin by měly pocházet především z potravin, které jsou zároveň méně tučné a tím pádem i méně kalorické. Příkladem je libové maso, ryby, polotučné tvarohy, skyry. Výborným zdrojem bílkovin jsou také luštěniny, celozrnné obiloviny nebo tofu.
- V jídelníčku má Štěpán poměrně dost vlákniny, přesto její příjem může ještě o 10 g navýšit. Na vlákninu jsou bohaté například luštěniny. Vláknina dobře sytí a napomáhá tak hubnutí. Zdrojem jsou luštěniny, celozrnné obiloviny, ovesné vločky, zelenina, ovoce. Všechny tyto potraviny stojí za to v jídelníčku navýšit.
- Největší potíž je s tuky. Jejich příjem Štěpán vysoce převyšujete. Tuky jsou v porovnání s bílkovinami a sacharidy nejvíce energetické. Dobrou zprávou je, že když Štěpán omezí tuk, budete velmi pěkně hubnout. V podstatě každá potravina má svou méně tučnou variantu, takže se nemusí vzdávat svých oblíbených pokrmů.
- Štěpán má nejen vyšší příjem tuků, ale celkově jsou nevhodné i poměry mezi mastnými kyselinami. Převažují nasycené mastné kyseliny (zdrojem jsou například tučnější sýry, uzeniny, většina sušenek a sladkého pečiva, maso atp.), poměrově má naopak málo mononenasycených a vícenenasycených mastných kyselin. Pro zlepšení spektra přijímaných mastných kyselin je nutné preferovat méně tučné sýry (do 30 % tuku v sušině, čerstvé sýry, Cottage sýry, tvaroh), mléčné výrobky (do 3 % tuku v sušině), konzumovat pouze libové maso a vyhýbat se uzeninám (klobásy nahradit kvalitní šunkou, debrecínkou nebo kladenskou pečení). Pozor také na sladkosti a některé druhy pečiva, zejména plněné oplatky a sušenky a pečivo z listového těsta. Velmi tučné jsou i chipsy a podobné dobroty, samozřejmě fast food. Převaha nasycených tuků ve Štěpánově stravě může zároveň přispívat ke zvýšené hladině cholesterolu.
- Co se týká vitaminů a minerálních látek, chybí zejména vitamin D. V současné době je potřeba více než jindy pečovat o imunitní systém, a právě tyto dvě látky jsou klíčové. Vitamin D nalezneme hlavně v tučných rybách. Konzumovat bychom je měli alespoň 2x týdně. Navýšíme nejen příjem vitaminu D, ale zároveň vylepšíme i poměr přijímaných mastných kyselin. Z vitaminů Štěpán konzumuje také méně kyseliny listové a beta-karotenu, což souvisí s nižším příjmem zeleniny. Jí také málo vitaminu C, který je hlavně v zelenině a ovoci.
- Štěpán si může dopřát také ovoce, ale pozor, tady by neměl sníst více než 2 kusy za den.
- V jídelníčku se musí zaměřit na sledování příjmu soli, jelikož příjem sodíku je oproti doporučeným dávkám vyšší. Zdrojem jsou hlavně uzeniny a fast food.
Kde je možnost pro zlepšení:
- Větší pestrost a pravidelnost ve stravování (snídaně do hodiny po probuzení a poslední jídlo max. 2 hodiny před usnutím)
- Zvýšit příjem bílkovin
- Přestat pít/omezit slazené nápoje
- Zařadit minimálně 3 porce zeleniny denně, snažit se o pestrý výběr
- Zařazovat častěji luštěniny (minimálně 1x týdně, lépe 2x týdně)
- Zařazovat více ryby (alespoň 2x týdně)
- Zlepšit spektrum přijímaných tuků
- Omezit příjem nasycených tuků – maso jen libové, vyhýbat se uzeninám, preferovat méně tučné sýry; omezit konzumaci pečiva z listového těsta, vynechat chipsy a další pochutiny
- Na tepelnou úpravu důsledně používat řepkový nebo olivový olej
- Číst informace na obalech potravin a brát změnu životního stylu jako pozitivní výzvu.