Celebrity

26. ledna 2024 12:25

Tomáš Durčák

Dojemné loučení s Janou Hlaváčovou. U její rakve promluvili Trojan či Vášáryová

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Pohřeb Jany Hlaváčové v Národním divadle doprovodily nejen záběry z filmů a fotografie z jejích legendárních rolí, ale také dojemné proslovy několika slavných kolegů. Ti zavzpomínali na její talent a nesmírně dobré srdce i obrovskou obětavost.

Jako první se k mikrofonu po boku rakve s Janou Hlaváčovou postavil herec Ivan Trojan. „S láskou, to byla první slova, která mě napadla, když jsem se dozvěděl, že odešla Jana Hlaváčová. Převzala jsi za nás odpovědnost, protože tvé slovo mělo velkou váhu. Od Jany mám taky dopis, kdysi mi ho napsala, když jsem se ocitl v těžké životní situaci. Nezajímala se o nás jen jako o studenty, ale i o lidi,“ řekl při smutečním obřadu herec.

„Byla představitelkou toho nejlepšího z moderního herectví. Její postavy byly dojemné, protože se podobně jako její tvůrkyně samy nad sebou nedojímaly,“ poznamenal Trojan dále a provedl smuteční hosty celým profesním životem významné herečky. „Jana Hlaváčová byla samozřejmě krásná a přirozeně mravná. Dovedla milovat a rozdávat. Všechno, co mohla, nám dala. V závěru života pokorně a opět bez stýskání čekala na svůj konec. Nikdy nechtěla být vzorem, ale přesto se jím stala. Milá Jano, odpočívej v pokoji,“ řekl ve své smuteční řeči ředitel Národního divadla Jan Burian.

„Když jsem se v říjnu (roku 2023, pozn. red.) u nich doma v Modřanech loučila s Janou, nenapadlo mě, že to bude poslední loučení. Vypadala dobře. Helenka vždycky upekla bábovku, my přinesly květiny, které ona milovala, sedli jsme si kolem její postele a povídali jsme si,“ zavzpomínala na své poslední návštěvy u Jany Hlaváčové ve smutečním proslovu Taťjana Medvecká. „Rodina se postarala o dochování Jany i Luďka způsobem, který zasluhuje obdiv a velké uznání. Oba dokonali své životy doma obklopení dokonalou lékařskou péčí, ale hlavně láskou svých blízkých,“ dodala.

„Myslím na chvíli, kdy jsi tady na jevišti dostávala Thálii a měla jsi slzy v očích. Drahá Jano, děkuji za tvoje přátelství, pomoc, důvěru, děkuju za to, že jsem tě potkala na mojí cestě životem,“ uvedla Emília Vášáryová. Herec Petr Kostka jako čtvrtý u pultu zarecitoval báseň. Následně u ukázek rolí Jany Hlaváčové zazněla také česká hymna Kde domov můj, po níž se opona spustila a smuteční hosté herečce několik minut naposledy tleskali ve stoje.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.