Chcete vánočku jako prezident? Hradní šéfkuchař se podělil o recept, je v něm i majonéza
Ani na Pražském hradě nechybí vánoční atmosféra. V kuchyni zde totiž vládne šéfkuchař Jakub Nesládek, který na oficiálním facebooku prezidentova sídla zveřejnil video s receptem na vánočku, na níž si pochutnává prezident Petr Pavel se svou manželkou Evou. Nechyběla ani tajná přísada!
Šéfkuchař Jakub Nesládek je nedílnou součástí kuchyně Pražského hradu již bezmála 10 let. Nyní se rozhodl, že Čechy navnadí, aby si doma upekli pečivo, kterým hostí hlavy státu včetně současného prezidenta České republiky Petra Pavla a jeho první dámy Evy Pavlové. „Pojďte se podívat, jakou na Hradě pečeme vánočku,“ láká ve videu na facebooku Pražského hradu Nesládek, aby si fanoušci upekli vánočku podle prezidenta.
Recept na dvě vánočky:
500 gramů hladké mouky na kynutá těsta
100 gramů cukru krupice
80 gramů rozpuštěného másla
1 kávová lžička majonézy (vychytávka)
2 žloutky 1x sáček sušeného droždí
Špetka soli
¼ litru vlažného mléka
Kůra z jednoho citronu
1x vanilkový cukr
Rozinky namočené v rumu
Sekané mandle
Na potření:
jedno vajíčko a mandlové lupínky
Postup:
Těsto hněťte asi 10 minut, potom ho nechte kynout zhruba 40 minut na teplém místě, dokud nenabude. Po zapletení nechte ještě chvilku odpočinout, potřete vajíčkem a posypte mandlemi. Pletenec můžete zpevnit špejlemi. Pečte 20-25 minut na 160 stupňů, dokud vánočka nebude krásně zlatá. Zbytek majonézy určitě využijete do bramborového salátu.
Jakub Nesládek si svým receptem získal řadu pochvalných komentářů. „Pan kuchař plete z 9! Borec! Dnes všude ukazují všelijaké motanice, ale z 9 pramenů je tradiční klasika!“ zatleskala hradnímu šéfkuchaři jedna ze sledujících. „Vypadá opravdu moc krásně. Musí být i moc dobrá,“ napsala další. „Náš Kubíček, nejlepší pekař,“ pochválila Nesládka jiná z fanynek.
Upečte si třeba také excelentní vánočku s mandlemi a rozinkami: