V kulinářské soutěži vaří profesionální kuchaři. Zakuklený Gastrošef tají identitu

Kuchaři - Prostřeno! S30 (46)
Speciální týden souboje o nejlepší menu bude tentokrát s kuchaři. Ti běžně soutěžit nesmějí, tak bude zajímavé sledovat, jak se jim bude vařit v časovém limitu před kamerou. Stres totiž dožene každého. Můžete se těšit na geniální vychytávky, jako je třeba tlačenka z krabice, ale i na vysokou gastronomii. Pánové profíci se nebudou vůbec šetřit ani si brát servítky.
Jak kdysi prohlásil Zdeněk Pohlreich, práce v profesionální kuchyni je pro ženy náročná. Nejen fyzicky, ale také časově. I proto se možná u stolů v soutěžním týdnu kuchařů sejdou výhradně muži. Jak se téhle partičce bude vařit, taktizovat a soupeřit? Emoce budou hýbat vším. Ne vždy se vše podaří podle představ a vyhrát by chtěl každý. U koho se odehraje nejlepší zábava, kdo vsadí na klasiku, kdo na exotiku?
Jak celým týdnem zamíchá úkol týdne, kterým je tentokrát příprava luxusní zemlbáby a její zakomponování do menu tak, aby nikdo nepoznal, že se jedná o úkol týdne? Kdo si do poslední chvíle bude myslet, že úkolem týdne je zcela jiná dobrota, a kdo na něj nakonec zapomene? Kromě skvělých jídel se můžete těšit i na zábavu, kterou všichni soutěžící poctivě připraví. Prostřeno! tohoto týdne bude plné výzev i překvapení. Sledujte ho každý všední den v 16:50 a dozvíte se víc.
Pondělí: Soutěžící Libor (35) je aktivní na sociálních sítích
První večeře se odehraje v Brně, kde bude hostit Libor Kovačka alias Borek. Vyučený kuchař má svoji vlastní show na internetu, kde na dvoukoláku připravuje oblíbené recepty. V Prostřeno! připraví svůj legendární hotdog, dýňovou polévku, býka na víně a zemlbábu jako dezert, kdy šikovně spojí dohromady dezert a úkol týdne, kterým je luxusní zemlbába. Borek se ukáže jako svérázný hostitel, který se s hosty nepáře. O pořádný rozruch se postará i Heřman Gazda – Ostravský Gastrošef, který nikdy a nikde nezveřejňuje svou pravou tvář, a tak do Prostřeno! nastoupí v kukle a paruce.
Úterý: Druhý hostitel, kuchař Vojtěch (32), je kuchařský influencer
V úterý se celá parta přesune do Prahy, kde je k sobě domů pozve Vojtěch Kanta. Toho vaření provází celý život, po letech strávených v rodinné restauraci se ale přesunul na sítě, kde vytváří obsah pro své sledující. Vojta se na natáčení Prostřeno! moc těšil, bohužel těsně před ním si způsobil nepříjemné zranění. Na kráječi si uřízl kus prstu a musí tak vařit jen jednou rukou.
I tak si troufne na docela složité menu a připraví čedarové krokety s bazalkovou majonézou, česnekový krém s bramborovou slámou, roastbeef s omáčkou z hrubozrnné hořčice s bramborovým fondánem a pistáciové tiramisu. Se svým menu si poradí i bez pomoci a hosté chválí. Heřman mu slibuje "mišulinskou" hvězdu.
Středa: Inkognito účastník vystupující pod pseudonymem Heřman (49) se na sítích pohybuje jako Ostravský Gastrošef
Středa bude patřit Heřmanu Gazdovi. Ostravský Gastrošef na internetu proslul svými recepty pro všechny, které připravuje pro běžné rodiny. Jeho sledující znají ale jen jeho práci, nikoli jeho tvář, kterou skrývá. Skutečnou identitu neprozradí ani v pořadu Prostřeno!, a tak celý týden bude mít na hlavě kuklu a paruku. Vařit bude u kamaráda Zdeňka Mahdala, který Prostřeno! vyhrál a svému kamarádovi půjčil celý dům. Heřman Gazda se netají tím, že vaří jednoduché recepty pro obyčejné lidi tak, jak si sami doma vaří.
Gastrošef vaří křenový krém starého havíře:
A podle tohoto hesla také sestaví své menu – tlačenka v krabici, křenový krém starého havíře, tříminutová pizza a pařížsko-ostravská čokoládová pěna, vyladěná k dokonalosti (míchaná za úplňku směrem na jih). Nejvíc rozruchu způsobí tlačenka v krabici, ale jinak to pro některé velký gastronomický zážitek nebude. Menu uvádí následovně: „Je jednoduché jak sviňa a kuchyň není od toho, abychom v ní trávili mládí.“ Podaří se mu vyhrát a zaujmout? Sledujte už ve středu!
Čtvrtek: Kuchař Oldřich (46) rád mladým talentům ukazuje, jak je gastronomie krásná
Od šéfkuchaře pětihvězdičkového hotelu Oldřicha Holce všichni čekají vysokou gastronomii. Ten hosty pozve do luxusního služebního bytu v centru Prahy, kde jim připraví oblíbené recepty, které podává i v hotelu, kde je šéfkuchařem – hovězí tartar s lískovým oříškem, meruňkovým pyré, lanýžovou majonézou a chlebem z hotelu, grilované tygří krevety s cherry rajčaty Datterino, hroznovým vínem a Meunière omáčkou s čerstvým lanýžem, hovězí Wellington s lanýžovým pyré a rozložené tiramisu s perníkovým mascarpone, švestkami a makovou zmrzlinou.
Pátek: Šéfkuchař, event creator a caterer Miloš (35) vaří na svatbách, na svou vlastní ale nemá čas
Poslední večeři připraví Miloš Dub, který má svoji cateringovou společnost. V pořadu Prostřeno! se už jednou mihnul, když pomáhal připravit večeři Petru Vojnarovi, který se netají tím, že nevaří. Tentokrát ale bude sám za sebe a večer připraví „cateringovým“ způsobem, kdy si hosté budou moci sami dolévat pití ze servírovacího stolečku.
Miloš sází na docela složité menu, když slibuje tyto chody: rebelské vitello tonnato, kukuřičný krém, restované chorizo a koriandrová gremolata, jako hlavní chod bude family BBQ – vepřová pluma Asian fusion, picanha Argentina, grenaille v ohni, variace listových salátů a omáčky Mojo Rojo a Mojo Verde a na konec bude spálené ovoce, skyr, vanilka, mučenka a sušenkový crumble. Maso chce chystat na grilu, jenomže sáhne po špatném uhlí, kterému se nechce rozhořet. A maso – zlatý hřeb večera – bude muset dodělávat na pánvi.
Kdo nakonec odklopí pokličku, pod kterou se budou ukrývat peníze, je zatím ve hvězdách. Soutěžící budou i v tomto týdnu bojovat o hlavní výhru 60 tisíc korun a také o diváckou přízeň, která jim může přinést deset tisíc. Ze stejné částky se pak může těšit i jeden z diváků, pokud bude štěstěna na jeho straně. Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku a hlasujte!