Příběhy

15. února 2023 11:35

Tomáš Durčák

Záchranu malých fotbalistů z jeskyně sledoval celý svět. Jeden z chlapců nyní zemřel

Krásy a záhady podzemí (1) – Záchrana thajských chlapců

Jejich boj o životy v roce 2018 sledoval celý svět. Dvanáct chlapců z thajského chlapeckého fotbalového týmu uvízlo společně s trenérem v zatopené jeskyni. Do jejich záchrany trvající dva týdny se nakonec zapojili experti z celého světa. Tehdejší kapitán týmu, sedmnáctiletý Duangpetch Promthep, nyní zemřel.

Když 23. června 2018 členové chlapeckého fotbalového týmu v severothajském městě Chiang Rai absolvovali svůj klasický trénink, zřejmě vůbec netušili, že se již velmi brzy stanou nejznámějším fotbalovým týmem na světě. Jako mnohokrát před tím po tréninku kluci i s trenérem skočili na kola a vyrazili do nedaleké jeskyně Tham Luang.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Muž v Thajsku podřezal děti ve spánku

Zde je však zastihla náhlá průtrž mračen, která kompletně zatopila úzký vstup do čtvrtého největšího jeskynního systému v Thajsku. Celkem 12 chlapců tak zůstalo i s trenérem v jeskyni uvězněno. Ve tmě a vlhku strávili bez jídla celkem devět dní. Do pátrací akce se mezitím v Thajsku zapojilo na 10 000 lidí, než je potápěč v jeskyni objevil.

Tehdejší kapitán mužstva Duangpetch Promthep během uvěznění v jeskyni oslavil 13. narozeniny, jeho spoluhráčům bylo mezi 11 a 16 lety, kouč Ekkaphon Kanthawong měl 25 let. Zatímco se kluci ve volných chvílích pokoušeli kameny dolovat otvory, jimiž by se z jeskyně dostali, jejich trenér je učil meditovat, aby se uklidnili a spotřebovali co nejméně vzduchu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fotbalista a český reprezentant oznámil, že je gay

Po nalezení jim potápěči dopravili jídlo i dopisy od rodin a začali plánovat jejich vyproštění z beznadějně zaplavené jeskyně. Nakonec se mladé chlapce rozhodli uspat látkou ketamin. Omámené je pomocí tunelu vyprostili potápěči. Příběh o záchraně chlapeckého fotbalového týmu z jeskyně oblétl svět, dostal se do knih i filmů, vznikla také minisérie na Netflixu.

Od té doby se o osudech jednotlivých chlapců příliš nemluvilo. Duangpetch si nicméně vášeň k fotbalu zachoval a loni v srpnu se dozvěděl, že bude moci vyrazit studovat do kolébky fotbalu – Británie. Na sociálních sítích nadšeně oznámil, že se mu podařilo získat stipendium na britské fotbalové akademii. „Dnes se mi splnil velký sen,“ dodal ke šťastné novině.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hokejista David Výborný prodává dům za 150 milionů korun

Nyní přišla smutná zpráva z Velké Británie. Kapitán týmu je po smrti. Duangpetch Promthep podle BBC utrpěl zranění hlavy, které se mu zřejmě stalo osudným. Zemřel ve Velké Británii, kde získal stipendium a chtěl se dál věnovat fotbalu. Věřil, že z akademie Brooke House College v anglickém hrabství Leicestershire ho čeká cesta do velkého fotbalu.

Informaci o úmrtí mladého fotbalisty potvrdila také jeho matka, která žije v Thajsku. „Ať jeho duše odpočívá v klidu,“ stálo podle BBC na smutečním oznámení.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.