Rumová polévka, koňská hlava a mexická krůta. Tak vypadají originální Vánoce v Prostřeno!
Prostřeno! XXIV (87) – Vánoce u Moniky
Repríza vánočního speciálu soutěže amatérských kuchařů nabourává představy o tom, jak české rodiny tráví svátky. Načerpejte inspiraci z tohoto nekonvenčního týdne a ozvláštněte si chvilky strávené s vašimi blízkými.
Přípravy spojené s vařením štědrovečerní večeře, výzdobou domova a sháněním dárků na poslední chvíli mohou velmi snadno sklouznout ke stresovým situacím. Abyste u stromečku neztratili pohodovou náladu, zkuste si udělat oranžový elixír podle Moniky. Milovnice županů a klobouků tuto směs sice podávala jako polévku, svým složením se ale perfektně hodí i jako přípitek pro dospělé. Po pár skleničkách koktejlu z pomerančového džusu, bílého vína, skořicového vývaru a rumu bude všem hned zase veselo.
Marinovaný losos na fermentované okurce s koprovým crème fraîche Zdroj: FTV Prima
Polévka z černé čočky s chorizem Zdroj: FTV Prima
Trhané kachní stehno v bramborovém lokši se zelím z červené řepy Zdroj: FTV Prima
Staročeská muzika Zdroj: FTV Prima
Zlaté prasátko Zdroj: FTV Prima
Oranžový vánoční elixír Zdroj: FTV Prima
Vánoční kapr s lehkým salátkem Zdroj: FTV Prima
Sněhuláček Zdroj: FTV Prima
Medvědí placky se sýrem a tři druhy omáček Zdroj: FTV Prima
Vánoční mexická polévka Zdroj: FTV Prima
Barevná krůta Zdroj: FTV Prima
Rosca de Reyes Zdroj: FTV Prima
Játrová paštika s pečivem Zdroj: FTV Prima
Hovězí vývar s knedlíčky Zdroj: FTV Prima
Vánoční pečená šunka s bramborem Zdroj: FTV Prima
Banánové překvapení Zdroj: FTV Prima
Lososový tatarák Hilda Zdroj: FTV Prima
Kyselica s křeháči Františka Zdroj: FTV Prima
Husí stehna s bramborovým pyré Seddik Zdroj: FTV Prima
Čokoládový dort Peťa Zdroj: FTV Prima
Už vás nebaví jíst každý rok kapra s bramborovým salátem? Zkuste si podle Moniky z Prostřeno! připravit sardinky se šlehačkou. Soupeřům je naservíruje jako tradiční jídlo, které má na stole její rodina pravidelně. Přestože se budou hosté ošklíbat, ochutnají a budou příjemně překvapení. Chtěli byste vyzkoušet něco nového, ale nechcete úplně zanevřít na vánoční tradice? Vezměte si příklad z Pavla a dejte šanci štědrovečernímu menu z cizí země!
Podívejte se, jak hosté hodnotí mexickou krůtu:
Ržání koled a krůtí premiéra
Vysněnou destinací Pavla je Mexiko, takže volba zdejší kuchyně byla v jeho případě naprosto jasná. Podobně jako v USA i Mexičané jsou zvyklí na Vánoce připravovat krůtu, která se peče několik hodin v celku. „Z hlavního chodu jsem byl nejvíc nervózní. Peklo se to hodně dlouho, s krůtou jsem musel začít už ráno,“ popsal Pavel ostatním náročnost příprav. Přestože to byla Pavlova krůtí premiéra, jak uvidíte vpodvečer, hosté budou s jejím výsledkem nadmíru spokojeni.
Vedle dobrého jídla a pití nesmí na Vánoce chybět ani kvalitní zábava. Chcete-li si zazpívat koledy v neotřelém podání, zkuste to udělat jako Monika. „Nasadíte si na hlavu koně a budete zpívat vánoční koledy,“ šokuje svoje soupeře. Vzpomínky na to, jak se vaši blízcí snaží ržát známé melodie s gumovou maskou koně na hlavě, z paměti jen tak nevyženete. Litovat ale nebudete. „Trošku jsem se děsila, s čím vyleze, a nezklamala, hodnotí zábavu Kristýna. Soutěžící si umí vánoční atmosféru řádně vychutnat.