Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Chcete letos jiné cukroví? Zkuste makové, je zdravé a originální!

Zkuste nepečené kuličky bez cukru a mouky nebo makové perníčky. Uvidíte, že se po nich jen zapráší.
Vydáno: 27.11.2018
Chcete letos jiné cukroví? Zkuste makové, je zdravé a originální!
Chcete letos jiné cukroví? Zkuste makové, je zdravé a originální! Autor: archiv nasmodrymak.cz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Mák byl významnou součástí tradičních vánočních receptů zejména ve střední a východní Evropě. Byla mu přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Na Vánoce se proto v Česku tradičně připravoval štědrák, koláč z kynutého těsta s makovou, povidlovou, tvarohovou a ořechovou náplní. Rovněž byly o Vánocích připravovány kutelky, buchtičky, které se plnily nebo posypaly mákem a před podáváním se zalily horkým mlékem. Kutelky u nás z vánočního stolu zmizely, avšak na Slovensku je jejich obdoba známa jako bobaľky nebo opekance a připravují se na Vánoce dodnes. V Polsku jsou součástí štědrovečerní večeře nudle s mákem nebo kuťa, tradiční vánoční pokrm východoevropské kuchyně připravovaný z pšenice, máku, rozinek a dalších ingrediencí. K tradičním vánočním moučníkům patří nejenom v Polsku, ale i na Slovensku makový závin.

Cukroví připravené z máku je nejenom zdravé, ale i originální. Podmínkou úspěchu ale je kvalitní mák. Pokud tedy ještě přemýšlíte nad vánočním cukrovím, nechte si inspirovat.

Nepečené makové kuličky

Nepečené makové kuličky
Nepečené makové kuličky
archiv nasmodrymak.cz

Nepotřebujete cukr, tuk ani mouku. Tyhle kuličky jsou zdravé a sladké díky zvoleným ingrediencím.

Co budete potřebovat na cca 32 kuliček:

• 200 g vypeckovaných datlí

• 100 g mletého máku

• 3 lžíce vody

• hrst celého máku na obalení

Postup:

Datle, mák a vodu vložte do mixéru a vše řádně umixujte. Z hotové hmoty tvarujte kuličky a obalte je v celém máku.

TIP: Pokud se vám nepovede datle umixovat do úplné kaše, nevadí. I malé kousky datlí mají v cukroví své kouzlo.

Makové perníčky

Makové perníčky
Makové perníčky
archiv nasmodrymak.cz

Perníčky patří mezi oblíbené vánoční cukroví. Zkuste oživit tento recept přidáním máku. Perníkové koření a mák k sobě perfektně ladí. A chcete-li být styloví, použijte vykrajovátko ve tvaru makovice.

Co budete potřebovat na cca 120 perníčků:

• 500 g hladké mouky

• 250 g moučkového cukru

• 1 lžičku jedlé sody

• 1 lžičku mletého perníkového koření

• 100 g medu

• 3 vejce + 1 vejce na potření

• 1 lžíci rumu

 

• 3 lžíce mletého máku

• 100 g celého máku (na ozdobení)

Postup:

1. Nejdříve prosejte mouku, cukr, jedlou sodu a perníkové koření. Přidejte med, celá vejce, rum a mletý mák a vypracujte hladké těsto.

2. Těsto rozválejte na pomoučeném válu, vykrojte z něj drobné tvary, rozložte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte asi 8 minut v troubě vyhřáté na 160 °C .

3. Ještě teplé perníčky potřete rozšlehaným vejcem a posypte celým mákem. Po vychladnutí můžete dozdobit bílkovou polevou.

TIP: Pokud vám to čas dovolí, nechte těsto odležet minimálně přes noc v ledničce. Těsto bude méně lepivé a perníčky voňavější. Tmavší odstín perníčku získáte tím, že do těsta přidáte lžíci prosátého kakaa.

Článek je zařazen v: mák, cukroví, Vánoce
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama