zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.

reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Chcete letos jiné cukroví? Zkuste makové, je zdravé a originální!

Chcete letos jiné cukroví? Zkuste makové, je zdravé a originální!
Autor: archiv nasmodrymak.cz Chcete letos jiné cukroví? Zkuste makové, je zdravé a originální!
anna kopečková , Vydáno: 05.12.2019
Rohlíčky, pusinky, perníčky… klasické vánoční cukroví, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasiku lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví navíc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

reklama

Mák byl významnou součástí tradičních vánočních receptů zejména ve střední a východní Evropě. Byla mu přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Na Vánoce se proto v Česku tradičně připravoval štědrák, koláč z kynutého těsta s makovou, povidlovou, tvarohovou a ořechovou náplní. Rovněž byly o Vánocích připravovány kutelky, buchtičky, které se plnily nebo posypaly mákem a před podáváním se zalily horkým mlékem. Kutelky u nás z vánočního stolu zmizely, avšak na Slovensku je jejich obdoba známa jako bobaľky nebo opekance a připravují se na Vánoce dodnes. V Polsku jsou součástí štědrovečerní večeře nudle s mákem nebo kuťa, tradiční vánoční pokrm východoevropské kuchyně připravovaný z pšenice, máku, rozinek a dalších ingrediencí. K tradičním vánočním moučníkům patří nejenom v Polsku, ale i na Slovensku makový závin.

Cukroví připravené z máku je nejenom zdravé, ale i originální. Podmínkou úspěchu ale je kvalitní mák. Pokud tedy ještě přemýšlíte nad vánočním cukrovím, nechte si inspirovat.

Nepečené makové kuličky

Nepečené makové kuličky
Autor: archiv nasmodrymak.cz Nepečené makové kuličky

Nepotřebujete cukr, tuk ani mouku. Tyhle kuličky jsou zdravé a sladké díky zvoleným ingrediencím.

Co budete potřebovat na cca 32 kuliček:

• 200 g vypeckovaných datlí

• 100 g mletého máku

• 3 lžíce vody

• hrst celého máku na obalení

Postup:

Datle, mák a vodu vložte do mixéru a vše řádně umixujte. Z hotové hmoty tvarujte kuličky a obalte je v celém máku.

TIP: Pokud se vám nepovede datle umixovat do úplné kaše, nevadí. I malé kousky datlí mají v cukroví své kouzlo.

Makové perníčky

Makové perníčky
Autor: archiv nasmodrymak.cz Makové perníčky

Perníčky patří mezi oblíbené vánoční cukroví. Zkuste oživit tento recept přidáním máku. Perníkové koření a mák k sobě perfektně ladí. A chcete-li být styloví, použijte vykrajovátko ve tvaru makovice.

Co budete potřebovat na cca 120 perníčků:

• 500 g hladké mouky

• 250 g moučkového cukru

• 1 lžičku jedlé sody

• 1 lžičku mletého perníkového koření

• 100 g medu

• 3 vejce + 1 vejce na potření

• 1 lžíci rumu

• 3 lžíce mletého máku

• 100 g celého máku (na ozdobení)

Postup:

1. Nejdříve prosejte mouku, cukr, jedlou sodu a perníkové koření. Přidejte med, celá vejce, rum a mletý mák a vypracujte hladké těsto.

2. Těsto rozválejte na pomoučeném válu, vykrojte z něj drobné tvary, rozložte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte asi 8 minut v troubě vyhřáté na 160 °C .

3. Ještě teplé perníčky potřete rozšlehaným vejcem a posypte celým mákem. Po vychladnutí můžete dozdobit bílkovou polevou.

TIP: Pokud vám to čas dovolí, nechte těsto odležet minimálně přes noc v ledničce. Těsto bude méně lepivé a perníčky voňavější. Tmavší odstín perníčku získáte tím, že do těsta přidáte lžíci prosátého kakaa.

Vanilkové rohlíčky s bílým mákem

Vanilkové rohlíčky s bílým mákem
Autor: archiv nasmodrymak.cz Vanilkové rohlíčky s bílým mákem

Křehké rohlíčky můžete mít mandlové, lísko-oříškové, z vlašských ořechů nebo taky makové. Pro tento recept vyzkoušejte mák bílý, ten rohlíčkům propůjčí ořechovou chuť.

Co budete potřebovat:

• 200 g másla

• 250 g hladké mouky

• 2 žloutky

• 80 g moučkového cukru 

• 100 g bílého celého máku

Na obalení:

• 200 g moučkového cukru 

• 1 vanilkový cukr

1. Veškeré ingredience na těsto smíchejte a zpracujte v hladké kompaktní těsto. Zabalte jej do potravinářské folie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici.

2. Mezitím si předehřejte troubu na 170 °C  a připravte si do velké mísy směs moučkového a vanilkového cukru na obalování. 

3. Odpočaté těsto vyjměte z lednice a tvarujte z něj přibližně stejně velké rohlíčky. Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 5 minut (délka pečení záleží na velikosti rohlíčků).

4. Hotové, ještě teplé rohlíčky obalujte v cukrové směsi.

Sněhové pusinky s mákem

Sněhové pusinky s mákem
Autor: archiv nasmodrymak.cz Sněhové pusinky s mákem

Klikněte si pro recept: Sněhové pusinky s mákem 

reklama

Související témata: mák , cukroví , Vánoce , perníčky , raw cukroví , makové cukroví , cukroví s mákem , pusinky , vánoční perníčky

reklama

Přečtěte si také

reklama