Chcete letos jiné cukroví? Zkuste makové, je zdravé a originální!
Rohlíčky, pusinky, perníčky… klasické vánoční cukroví, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasiku lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví navíc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.
Mák byl významnou součástí tradičních vánočních receptů zejména ve střední a východní Evropě. Byla mu přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Na Vánoce se proto v Česku tradičně připravoval štědrák, koláč z kynutého těsta s makovou, povidlovou, tvarohovou a ořechovou náplní. Rovněž byly o Vánocích připravovány kutelky, buchtičky, které se plnily nebo posypaly mákem a před podáváním se zalily horkým mlékem. Kutelky u nás z vánočního stolu zmizely, avšak na Slovensku je jejich obdoba známa jako bobaľky nebo opekance a připravují se na Vánoce dodnes. V Polsku jsou součástí štědrovečerní večeře nudle s mákem nebo kuťa, tradiční vánoční pokrm východoevropské kuchyně připravovaný z pšenice, máku, rozinek a dalších ingrediencí. K tradičním vánočním moučníkům patří nejenom v Polsku, ale i na Slovensku makový závin.
Cukroví připravené z máku je nejenom zdravé, ale i originální. Podmínkou úspěchu ale je kvalitní mák. Pokud tedy ještě přemýšlíte nad vánočním cukrovím, nechte si inspirovat.
Nepečené makové kuličky
Nepotřebujete cukr, tuk ani mouku. Tyhle kuličky jsou zdravé a sladké díky zvoleným ingrediencím.
Co budete potřebovat na cca 32 kuliček:
• 200 g vypeckovaných datlí
• 100 g mletého máku
• 3 lžíce vody
• hrst celého máku na obalení
Postup:
Datle, mák a vodu vložte do mixéru a vše řádně umixujte. Z hotové hmoty tvarujte kuličky a obalte je v celém máku.
TIP: Pokud se vám nepovede datle umixovat do úplné kaše, nevadí. I malé kousky datlí mají v cukroví své kouzlo.
Makové perníčky
Perníčky patří mezi oblíbené vánoční cukroví. Zkuste oživit tento recept přidáním máku. Perníkové koření a mák k sobě perfektně ladí. A chcete-li být styloví, použijte vykrajovátko ve tvaru makovice.
Co budete potřebovat na cca 120 perníčků:
• 500 g hladké mouky
• 250 g moučkového cukru
• 1 lžičku jedlé sody
• 1 lžičku mletého perníkového koření
• 100 g medu
• 3 vejce + 1 vejce na potření
• 1 lžíci rumu
• 3 lžíce mletého máku
• 100 g celého máku (na ozdobení)
Postup:
1. Nejdříve prosejte mouku, cukr, jedlou sodu a perníkové koření. Přidejte med, celá vejce, rum a mletý mák a vypracujte hladké těsto.
2. Těsto rozválejte na pomoučeném válu, vykrojte z něj drobné tvary, rozložte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte asi 8 minut v troubě vyhřáté na 160 °C .
3. Ještě teplé perníčky potřete rozšlehaným vejcem a posypte celým mákem. Po vychladnutí můžete dozdobit bílkovou polevou.
TIP: Pokud vám to čas dovolí, nechte těsto odležet minimálně přes noc v ledničce. Těsto bude méně lepivé a perníčky voňavější. Tmavší odstín perníčku získáte tím, že do těsta přidáte lžíci prosátého kakaa.
Vanilkové rohlíčky s bílým mákem
Křehké rohlíčky můžete mít mandlové, lísko-oříškové, z vlašských ořechů nebo taky makové. Pro tento recept vyzkoušejte mák bílý, ten rohlíčkům propůjčí ořechovou chuť.
Co budete potřebovat:
• 200 g másla
• 250 g hladké mouky
• 2 žloutky
• 80 g moučkového cukru
• 100 g bílého celého máku
Na obalení:
• 200 g moučkového cukru
• 1 vanilkový cukr
1. Veškeré ingredience na těsto smíchejte a zpracujte v hladké kompaktní těsto. Zabalte jej do potravinářské folie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici.
2. Mezitím si předehřejte troubu na 170 °C a připravte si do velké mísy směs moučkového a vanilkového cukru na obalování.
3. Odpočaté těsto vyjměte z lednice a tvarujte z něj přibližně stejně velké rohlíčky. Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 5 minut (délka pečení záleží na velikosti rohlíčků).
4. Hotové, ještě teplé rohlíčky obalujte v cukrové směsi.
Sněhové pusinky s mákem
Klikněte si pro recept: Sněhové pusinky s mákem