Dietní cukroví aneb Jak o Vánocích beztrestně mlsat
Máte strach z Vánoc, protože jen těžko odoláte a budete od rána do večera mlsat cukroví? Tak si svátky letos oslaďte trochu zdravěji.
Sladké pečení a mlsání k Vánocům neodmyslitelně patří. Jenže třeba taková malá kokosová kulička o váze 30 g představuje přibližně 180 kcal. A všichni víme, že u jedné kuličky nikdy nezůstane, že? „Místo toho si můžete připravit jeden z našich receptů na čokoládové kuličky, u kterých jedna porce přijde pouze na 88 kcal,“ radí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE a dodává: „Řada lidí neví, že si mohou čas od času dopřát zdravější a odlehčenější variantu sladkého, díky které uspokojí své chutě a přitom neohrozí svou linii.“
Jak na zdravější cukroví
Důležité rozhodnutí přichází již na počátku, a to kolik a jaké cukroví hodláte letos upéct. Zcela postačí 4–5 oblíbených druhů. Jednak ušetříte čas a vyhnete se tak předvánočnímu stresu, ale především si vychutnáte své oblíbené kousky v přiměřeném množství a nebudete se přejídat.
Myslet byste měli také na to, jaké druhy vánočního cukroví připravíte. Vyhněte se cukroví s krémovými a velice tučnými náplněmi, přednost dejte spíše cukroví, které je připravené z oříšků, sušeného ovoce či kvalitní čokolády.
Abyste měli přehled, kolik cukroví za den zkonzumujete, připravte si jeho porci na talíř v rámci dopolední svačinky. Tak budete mít jeho množství pod kontrolou a předejdete zobání jen tak během dne. Bitvu s cukrovím můžete vyhrát i díky změně tradičních receptů, které obsahují velké množství tuku, cukru a bílé mouky. „Při přípravě cukroví nahraďte bílou mouku moukou celozrnnou, špaldovou, pohankovou nebo žitnou, které jsou bohaté na vlákninu a další živiny. Uberte množství cukru nebo cukr nahraďte medem, stevií, javorovým či agáve sirupem. Tato sladidla na rozdíl od rafinovaného cukru obsahují i prospěšné látky. Při pečení používejte kvalitní tuky, a to především rostlinné,“ radí Mgr. Kateřina Šimková, výživová poradkyně a odborná garantka společnosti Zdravé stravování.
Čokoládové kuličky
Co budete potřebovat:
• 100 g mletých rozinek
• 100 g slunečnicových semínek
• 100 g 80% čokolády
• kokos na obalení
1. Rozinky a semínka pomelte, přidejte k rozpuštěné čokoládě a smíchejte.
2. Hmotu nabírejte malou lžičkou, obalte v kokosu a vytvarujte v dlaních malé kuličky.
Švestkový salámek
Co budete potřebovat:
• 300 g sušených švestek bez pecek
• 100 g směsi kandovaného ovoce
• 100 g drcených dětských piškotů
• 2 lžíce melasy
• 2 lžíce moučkového cukru
• 1 lžíci rumu
• kakaový prášek na obalení
1. Sušené švestky nakrájejte na kousky a po částech je rozmixujte v elektrickém robotu na pastu (jsou-li švestky moc tuhé, povařte je nejprve ve vodě se lžící cukru). Pastu dejte do mísy, přidejte drobně nakrájené kandované ovoce, piškoty, melasu, cukr a rum a vypracujte tuhé těsto (podle potřeby ho můžete ještě zahustit drcenými piškoty).
2. Těsto dejte do vhodné podlouhlé formy vyložené mikrotenovou fólií a uložte na dva dny do chladničky, aby ztuhlo a proleželo se.
3. Ztuhlý salám vyjměte z formy, obalte ho v kakau a nakrájejte ostrým nožem na plátky.
Kešu kuličky s kokosem
Co budete potřebovat:
• 80 g sušených meruněk
• 250 g kešu ořechů
• 80 g moučkového cukru
• 2 lžíce uvařené silné kávy
• 1 lžičku rumu
• kokos na obalení
1. Meruňky namočte asi na 2 hodiny do vody. Pak je sceďte a rozmixujte s ořechy, moučkovým cukrem, uvařenou kávou a rumem.
2. Z hmoty vytvarujte malé kuličky, obalte je v kokosu a vložte do papírových košíčků.
Zázvorové cookies
Co budete potřebovat:
• 150 g špaldové mouky
• 60 g ovesných vloček
• 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
• 30 g třtinového cukru
• 40 g nastrouhaného čerstvého zázvoru
• 100 ml oleje
• 2 lžíce citronové šťávy
• 5 lžic medu
• 100 g sušených meruněk
1. Všechny ingredience smíchejte dohromady a ručně vytvořte polotuhé těsto. Lžící z něj odebírejte kousky a na plechu s papírem na pečení je rukama vytvarujte do malých hromádek. Dejte je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 10 minut.
2. Polotvrdé placičky vyndejte z trouby. Po vychladnutí ztuhnou.
Ovocné kuličky s pistáciemi
Co budete potřebovat:
• 100 g sušených meruněk
• 100 g sušených datlí bez pecek
• 40 g mletých pistácií
1. Meruňky s datlemi umelte v mlýnku na maso. Ze vzniklé hmoty vytvarujte v namočených dlaních malé kuličky a obalte je ihned v pistáciích.
Anna Kopečková/Foto: NATURHOUSE, Zdravé stravování a profimedia.cz