Dietní cukroví aneb Jak o Vánocích beztrestně mlsat

Máte strach z Vánoc, protože jen těžko odoláte a budete od rána do večera mlsat cukroví? Tak si svátky letos oslaďte trochu zdravěji.

Sladké pečení a mlsání k Vánocům neodmyslitelně patří. Jenže třeba taková malá kokosová kulička o váze 30 g představuje přibližně 180 kcal. A všichni víme, že u jedné kuličky nikdy nezůstane, že? „Místo toho si můžete připravit jeden z našich receptů na čokoládové kuličky, u kterých jedna porce přijde pouze na 88 kcal,“ radí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE a dodává: „Řada lidí neví, že si mohou čas od času dopřát zdravější a odlehčenější variantu sladkého, díky které uspokojí své chutě a přitom neohrozí svou linii.“

Jak na zdravější cukroví

Důležité rozhodnutí přichází již na počátku, a to kolik a jaké cukroví hodláte letos upéct. Zcela postačí 4–5 oblíbených druhů. Jednak ušetříte čas a vyhnete se tak předvánočnímu stresu, ale především si vychutnáte své oblíbené kousky v přiměřeném množství a nebudete se přejídat.

Myslet byste měli také na to, jaké druhy vánočního cukroví připravíte. Vyhněte se cukroví s krémovými a velice tučnými náplněmi, přednost dejte spíše cukroví, které je připravené z oříšků, sušeného ovoce či kvalitní čokolády.

Abyste měli přehled, kolik cukroví za den zkonzumujete, připravte si jeho porci na talíř v rámci dopolední svačinky. Tak budete mít jeho množství pod kontrolou a předejdete zobání jen tak během dne. Bitvu s cukrovím můžete vyhrát i díky změně tradičních receptů, které obsahují velké množství tuku, cukru a bílé mouky. „Při přípravě cukroví nahraďte bílou mouku moukou celozrnnou, špaldovou, pohankovou nebo žitnou, které jsou bohaté na vlákninu a další živiny. Uberte množství cukru nebo cukr nahraďte medem, stevií, javorovým či agáve sirupem. Tato sladidla na rozdíl od rafinovaného cukru obsahují i prospěšné látky. Při pečení používejte kvalitní tuky, a to především rostlinné,“ radí Mgr. Kateřina Šimková, výživová poradkyně a odborná garantka společnosti Zdravé stravování.

Čokoládové kuličky

Co budete potřebovat:

• 100 g mletých rozinek

• 100 g slunečnicových semínek

• 100 g 80% čokolády

• kokos na obalení

1. Rozinky a semínka pomelte, přidejte k rozpuštěné čokoládě a smíchejte.

2. Hmotu nabírejte malou lžičkou, obalte v kokosu a vytvarujte v dlaních malé kuličky.

Švestkový salámek

Co budete potřebovat:

• 300 g sušených švestek bez pecek

• 100 g směsi kandovaného ovoce

• 100 g drcených dětských piškotů

• 2 lžíce melasy

• 2 lžíce moučkového cukru

• 1 lžíci rumu

• kakaový prášek na obalení

1. Sušené švestky nakrájejte na kousky a po částech je rozmixujte v elektrickém robotu na pastu (jsou-li švestky moc tuhé, povařte je nejprve ve vodě se lžící cukru). Pastu dejte do mísy, přidejte drobně nakrájené kandované ovoce, piškoty, melasu, cukr a rum a vypracujte tuhé těsto (podle potřeby ho můžete ještě zahustit drcenými piškoty).

2. Těsto dejte do vhodné podlouhlé formy vyložené mikrotenovou fólií a uložte na dva dny do chladničky, aby ztuhlo a proleželo se.

3. Ztuhlý salám vyjměte z formy, obalte ho v kakau a nakrájejte ostrým nožem na plátky.

Kešu kuličky s kokosem

Co budete potřebovat:

• 80 g sušených meruněk

• 250 g kešu ořechů

• 80 g moučkového cukru

• 2 lžíce uvařené silné kávy

• 1 lžičku rumu

• kokos na obalení

1. Meruňky namočte asi na 2 hodiny do vody. Pak je sceďte a rozmixujte s ořechy, moučkovým cukrem, uvařenou kávou a rumem.

2. Z hmoty vytvarujte malé kuličky, obalte je v kokosu a vložte do papírových košíčků.

Zázvorové cookies

Co budete potřebovat:

• 150 g špaldové mouky

• 60 g ovesných vloček

• 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

• 30 g třtinového cukru

• 40 g nastrouhaného čerstvého zázvoru

• 100 ml oleje

• 2 lžíce citronové šťávy

• 5 lžic medu

• 100 g sušených meruněk

1. Všechny ingredience smíchejte dohromady a ručně vytvořte polotuhé těsto. Lžící z něj odebírejte kousky a na plechu s papírem na pečení je rukama vytvarujte do malých hromádek. Dejte je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 10 minut.

2. Polotvrdé placičky vyndejte z trouby. Po vychladnutí ztuhnou.

Ovocné kuličky s pistáciemi

Co budete potřebovat:

• 100 g sušených meruněk

• 100 g sušených datlí bez pecek

• 40 g mletých pistácií

1. Meruňky s datlemi umelte v mlýnku na maso. Ze vzniklé hmoty vytvarujte v namočených dlaních malé kuličky a obalte je ihned v pistáciích.

Anna Kopečková/Foto: NATURHOUSE, Zdravé stravování a profimedia.cz


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 21. 5. 2024

Jste vstřícní, Berani, ale ve vztazích si často pletete pomáhání s výchovou. Máte tendenci se hodně obětovat. Dnes se možná naučíte říkat ne, když budete mít pocit, že váš partner překročil hranice toho, co mu můžete dát. Pokud to uděláte, možná znovu objevíte něco podstatného, co jste možná cestou ztratili – své ego.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.