Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Vanilkové rohlíčky 5x jinak: Které si letos upečete?

Zná je každý a patří k nejoblíbenějším vánočním kouskům. A taky se dají udělat různě.
Vydáno: 04.12.2018
Mňam!
Mňam! Autor: profimedia.cz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

 

I když se pečou asi v každé rodině, určitě nejsou všude stejné. Někde přidávají do těsta vlašské ořechy, někde mandle, ale vynikající jsou, i když ořechy nahradíte vločkami. Pohrát si můžete i s tvarem. Někdo má rád rohlíčky hezky buclaté, jiný zase tenoučké, dají se tvarovat ručně nebo si můžete ušetřit práci a namačkat je do formiček. Možností je docela dost a my vám je ukážeme.

 

Klasické vanilkové rohlíčky

profimedia-0127903262 Foto:

                                                                                                               Foto: profimedia.cz

Co budete potřebovat:

• 300 g hladké mouky

• 200 g změklého másla

• 100 g mletých vlašských ořechů 

• 30 g moučkového cukru

• 2 žloutky

• moučkový a vanilkový cukr na obalení

1. Z mouky, másla, ořechů, cukru a žloutků vypracujte vláčné těsto, zabalte ho do fólie a nechte hodinu odpočívat v chladu.

2. Těsto rozdělte na několik částí, vytvořte z nich na pomoučeném válu válečky silné asi 1 cm a ty nakrájejte na pěticentimetrové kousky. Vytvarujte z nich rohlíčky, přeložte je na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 175 °C upečte dorůžova.

3. Ještě teplé rohlíčky obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Dobrá rada:

Nedělejte rohlíčkům moc špičaté a tenké konce, protože čím jsou tenčí, tím víc se při pečení připalují.

 

Když přidáte do těsta místo vlašských ořechů mleté mandle, budou rohlíčky jemnější:

Mandlové rohlíčky

profimedia-0214128435 Foto:

                                                                                                                     Foto: profimedia.cz

Co budete potřebovat:

• 240 g hladké mouky

• 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva

• 200 g másla

• 1 žloutek

• 70 g moučkového cukru

• 110 g mletých loupaných mandlí 

• moučkový a vanilkový cukr na obalení

1. Na vál prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte změklé máslo, žloutek, moučkový cukr a mleté mandle a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte asi hodinu odležet v chladu.

2. Těsto rozdělte na několik částí, udělejte z nich na pomoučeném válu válečky, nakrájejte je na kousky a každý vytvarujte do malého válečku a stočte do tvaru rohlíčku. Rozložte je na plech s papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 10–12 minut.

3. Ještě teplé upečené rohlíčky obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru (nebo v moučkovém cukru ovoněném pravou vanilkou) a nechte vychladnout.

 

Nejspíš jste zvyklí tvarovat rohlíčky ručně. Práci si ušetříte, když použijete formičky ve tvaru rohlíčků:

Vanilkové rohlíčky pečené ve formičkách

Yummy Image Foto:

                                                                                                                 Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 160 g hladké mouky

• 100 g másla

• 50 g mletých vlašských ořechů

• 1 žloutek

• 20 g vanilkového (nebo vanilinového) cukru

• tuk na vymazání formiček 

• moučkový cukr na obalení

1. Z mouky, másla, mletých ořechů, žloutku a vanilkového cukru vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte alespoň půl hodiny odpočinout v chladu.

2. Formičky na rohlíčky lehce vytřete tukem a vtlačte do nich kousky těsta. Rozložte je na plech, dejte do trouby vyhřáté  na 170 °C a pečte asi 12 minut (podle velikosti formiček).

3. Upečené rohlíčky ihned vyklopte z formiček, obalte je v moučkovém cukru a nechte vychladnout.

 

Když nemáte ořechy, nevadí. Skvělé jsou i rohlíčky s ovesnými vločkami. A ukážeme vám, jak se dají rohlíčky taky skvěle vytvarovat: 

Vločkové vanilkové rohlíčky

2 Foto:

                                                                                                               Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 240 g hladké mouky

• 160 g másla

• 50 g moučkového cukru

• 100 g mletých ovesných vloček  (před umletím je můžete nasucho opražit na pánvi)

• 1 žloutek

• moučkový a vanilkový cukr na obalení 

 

1. Do mouky rozsekejte máslo, přidejte moučkový cukr a mleté vločky a promíchejte. Pak přidejte žloutek a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu odležet.

2. Těsto rozválejte na pomoučeném válu na tenký plát, nakrájejte ho na malé trojúhelníčky a stočte je směrem od širší strany k protilehlému cípu do rohlíčků, Přeložte je plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte, dokud růžky rohlíčků nezačnou zlátnout.

3. Ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým a nechte vychladnout.

 

Nahradit se dá samozřejmě i cukr, a to zdravější alternativou stévií:

Vanilkové rohlíčky slazené stévií

profimedia-0184928885 Foto:

                                                                                                                    Foto: profimedia.cz

Co budete potřebovat:

• 210 g hladké mouky

• 12 kapek tekutého sladidla stévie nebo 4 kapky SteviGuard

• 40 g mletých vlašských ořechů

• 110 g másla

• 1 žloutek

• 40 g vanilkového cukru light (fruktóza – ovocný cukr – s vanilkou) na obalení

Postup přípravy je stejný, jako u klasických rohlíčků.

 

-ak-

Mohlo by vás taky zajímat:

 

Tak kdy začnete s pečením?

Upečte si vánoční perníčky: Recepty a spousta inspirace

Sladké sněhové vločky vám roztají leda tak na jazyku

Hledáte originální vánoční dezert? Udělejte si Sněhovou vločku!

 

Článek

7 vánočních dekorací Foto:

Vánoční dekorace, které vás bude bavit vyrábět

Zpříjemněte si advent výrobou nádherných dekorací, které nestojí majlant.
Článek je zařazen v: cukroví, vanilkové rohlíčky, Vánoce
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama