Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Vanilkové rohlíčky 5x jinak: Které si letos upečete?

Zná je každý a patří k nejoblíbenějším vánočním kouskům. A taky se dají udělat různě.
Vydáno: 04.12.2018
Mňam!
Autor: profimedia.cz Mňam!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

 

I když se pečou asi v každé rodině, určitě nejsou všude stejné. Někde přidávají do těsta vlašské ořechy, někde mandle, ale vynikající jsou, i když ořechy nahradíte vločkami. Pohrát si můžete i s tvarem. Někdo má rád rohlíčky hezky buclaté, jiný zase tenoučké, dají se tvarovat ručně nebo si můžete ušetřit práci a namačkat je do formiček. Možností je docela dost a my vám je ukážeme.

 

Klasické vanilkové rohlíčky

profimedia-0127903262 Foto:

                                                                                                               Foto: profimedia.cz

Co budete potřebovat:

• 300 g hladké mouky

• 200 g změklého másla

• 100 g mletých vlašských ořechů 

• 30 g moučkového cukru

• 2 žloutky

• moučkový a vanilkový cukr na obalení

1. Z mouky, másla, ořechů, cukru a žloutků vypracujte vláčné těsto, zabalte ho do fólie a nechte hodinu odpočívat v chladu.

2. Těsto rozdělte na několik částí, vytvořte z nich na pomoučeném válu válečky silné asi 1 cm a ty nakrájejte na pěticentimetrové kousky. Vytvarujte z nich rohlíčky, přeložte je na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 175 °C upečte dorůžova.

3. Ještě teplé rohlíčky obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Dobrá rada:

Nedělejte rohlíčkům moc špičaté a tenké konce, protože čím jsou tenčí, tím víc se při pečení připalují.

 

Když přidáte do těsta místo vlašských ořechů mleté mandle, budou rohlíčky jemnější:

Mandlové rohlíčky

profimedia-0214128435 Foto:

                                                                                                                     Foto: profimedia.cz

Co budete potřebovat:

• 240 g hladké mouky

• 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva

• 200 g másla

• 1 žloutek

• 70 g moučkového cukru

• 110 g mletých loupaných mandlí 

• moučkový a vanilkový cukr na obalení

1. Na vál prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte změklé máslo, žloutek, moučkový cukr a mleté mandle a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte asi hodinu odležet v chladu.

2. Těsto rozdělte na několik částí, udělejte z nich na pomoučeném válu válečky, nakrájejte je na kousky a každý vytvarujte do malého válečku a stočte do tvaru rohlíčku. Rozložte je na plech s papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 10–12 minut.

3. Ještě teplé upečené rohlíčky obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru (nebo v moučkovém cukru ovoněném pravou vanilkou) a nechte vychladnout.

 

Nejspíš jste zvyklí tvarovat rohlíčky ručně. Práci si ušetříte, když použijete formičky ve tvaru rohlíčků:

Vanilkové rohlíčky pečené ve formičkách

Yummy Image Foto:

                                                                                                                 Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 160 g hladké mouky

• 100 g másla

• 50 g mletých vlašských ořechů

• 1 žloutek

• 20 g vanilkového (nebo vanilinového) cukru

• tuk na vymazání formiček 

• moučkový cukr na obalení

1. Z mouky, másla, mletých ořechů, žloutku a vanilkového cukru vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte alespoň půl hodiny odpočinout v chladu.

2. Formičky na rohlíčky lehce vytřete tukem a vtlačte do nich kousky těsta. Rozložte je na plech, dejte do trouby vyhřáté  na 170 °C a pečte asi 12 minut (podle velikosti formiček).

3. Upečené rohlíčky ihned vyklopte z formiček, obalte je v moučkovém cukru a nechte vychladnout.

 

Když nemáte ořechy, nevadí. Skvělé jsou i rohlíčky s ovesnými vločkami. A ukážeme vám, jak se dají rohlíčky taky skvěle vytvarovat: 

Vločkové vanilkové rohlíčky

2 Foto:

                                                                                                               Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 240 g hladké mouky

• 160 g másla

• 50 g moučkového cukru

• 100 g mletých ovesných vloček  (před umletím je můžete nasucho opražit na pánvi)

• 1 žloutek

• moučkový a vanilkový cukr na obalení 

 

1. Do mouky rozsekejte máslo, přidejte moučkový cukr a mleté vločky a promíchejte. Pak přidejte žloutek a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu odležet.

2. Těsto rozválejte na pomoučeném válu na tenký plát, nakrájejte ho na malé trojúhelníčky a stočte je směrem od širší strany k protilehlému cípu do rohlíčků, Přeložte je plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte, dokud růžky rohlíčků nezačnou zlátnout.

3. Ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým a nechte vychladnout.

 

Nahradit se dá samozřejmě i cukr, a to zdravější alternativou stévií:

Vanilkové rohlíčky slazené stévií

profimedia-0184928885 Foto:

                                                                                                                    Foto: profimedia.cz

Co budete potřebovat:

• 210 g hladké mouky

• 12 kapek tekutého sladidla stévie nebo 4 kapky SteviGuard

• 40 g mletých vlašských ořechů

• 110 g másla

• 1 žloutek

• 40 g vanilkového cukru light (fruktóza – ovocný cukr – s vanilkou) na obalení

Postup přípravy je stejný, jako u klasických rohlíčků.

 

-ak-

Mohlo by vás taky zajímat:

 

Tak kdy začnete s pečením?

Upečte si vánoční perníčky: Recepty a spousta inspirace

Sladké sněhové vločky vám roztají leda tak na jazyku

Hledáte originální vánoční dezert? Udělejte si Sněhovou vločku!

Vánoční dekorace, které vás bude bavit vyrábět

Zpříjemněte si adventní chvíle kreativní výzdobou vašeho bytu. Právě teď se s dekoracemi všeho druhu můžete do sytosti vyřádit. Přinášíme inspiraci, která nestojí moc, a i přesto vypadá nádherně. My se totiž držíme hesla, že dobrý nápad je víc než plná peněženka.

Vánoční lesík ze šišek

vánoční lesík

Zajděte s dětmi na procházku a cestou zpátky posbírejte šišky. Doma je přestříkejte zeleným sprejem a po zaschnutí můžete použít ještě i ten se třpytkami. A co by to bylo za vánočního zelenáče bez ozdob. Na jednotlivé plátky šišek přilepte barevné korálky nebo, chcete-li, pár lentilek. Podklad pro stromeček hravě zvládnete vytvořit za pomoci papírového kruhu, který polepíte vatou. Váš soukromý lesík pak zaboříte do vatových závějí.

54c326faf6ddba3b1783c64bda669ae0 Foto:

 

 

 

 

Nebo použijte šišky v jejich přírodní podobě. Dozdobte je třeba pomocí barevných cukrových perliček a jako podklad použijte malé květináčky nebo skleničky naplněné mechem nebo zelenou vlnou.

Článek je zařazen v: cukroví, vanilkové rohlíčky, Vánoce
Reklama