Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Vánoční ořechové pečení: Trochu jiné linecké, zdravé kostky a namáčecí sušenky

Pokud chcete mít letos vánoční cukroví o kapku zdravější, zkuste oříškové mouky. Jsou bezlepkové, plné minerálních látek, zdravých tuků a bílkovin a na pečení se výborně hodí.
Vydáno: 30.11.2018
Vánoční ořechové pečení
Vánoční ořechové pečení Autor: archiv firmy Alika
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Ořechy jsou zdravé, o tom není pochyb. A nejen v jejich přirozené podobě, ale také jemně rozemleté v podobě mouky. A skvělé je, že v receptech mohou ořechové mouky nahradit část původní, většinou bílé mouky, nebo recept obohatí o lahodnou vůni oříšků. Využijte toho i při pečení vánočního cukroví, které bude díky tomu zdravější i chutnější. 

Ořechové kostky bez mouky a cukru

Ořechové kostky bez mouky a cukru
Ořechové kostky bez mouky a cukru
Alika

Zdravá alternativa vánočního cukroví, ve které není žádný přidaný cukr, tuk ani mouka, jen sušené ovoce, oříšky a semínka. A v tomhle případě rozhodně neplatí rovnítko zdravé = není dobré.

Co budete potřebovat:

• 20 g nadrceného lněného semínka

• 140 g lískooříškové mouky

• 80 g sušených datlí bez pecky

• 130 g jablečného pyré (ideálně domácího)

• 90 g kokosové mouky 

• 1 lžičku mleté skořice

• 1/2 lžičky mleté vanilky nebo vanilkového extraktu

• špetku soli

• 1/2 lžičky jedlé sody

• 100 g rozinek

• 100 g pekanových ořechů (nebo vlašských)

• 50 g sušených brusinek

Postup:

1. Lněné semínko zalijte 50 ml vody a nechte 10 minut nabobtnat.

2. Do mixéru nasypte lískooříškovou mouku, zapněte ho a postupně přidávejte další ingredience: lněné semínko, datle, jablečné pyré, kokosovou mouku, jedlou sodu, sůl, skořici a vanilku. Vše rozmixujte a přidejte rozinky, brusinky a ořechy (to vše nasekané jen nahrubo, aby v cukroví zůstaly kousky). Hmota musí být rovnoměrně promíchaná, takže ji ještě po vyndání z mixéru propracujte rukama.  

3. Pekáček (cca 30 x 20 cm) vyložte pečicím papírem a hmotu do něj natlačte. Pečte při 190 °C asi 20 minut.

4. Upečenou hmotu nechte mírně vychladnout a pak ji nakrájejte na kostičky.

Namáčecí sušenky Cantuccini

Cantuccini
Cantuccini
Alika

Během vánočních svátků do sebe nacpeme takové množství másla, že každý nápad, jak cukroví trochu odlehčit, je jistě vítaný. Tyhle sušenky, které se v Toskánksu pečou nejen na Vánoce, jsou téměř bez práce a můžete si je připravit poměrně dlouho dopředu, protože v uzavřené plechovce vydrží bez újmy až do Vánoc. Pokud je ovšem dobře schováte.

Co budete potřebovat:

• 180 g třtinového cukru

• 2 vejce                           

• kůru z 1 pomeranče

• 200 g hladké mouky

• 50 g mouky z vlašských ořechů 

• 1/2 balíčku prášku do pečiva

• 100 g pekanových ořechů

• 100 g celých neloupaných mandlí

• 1/2 lžičky mleté skořice

• 50 g kandované pomerančové kůry nasekané nadrobno

• 50 g sušených třešní nebo višní

Postup:

1. V míse vyšlehejte cukr s vejci a nastrouhanou pomerančovou kůrou. Přidejte ostatní ingredience a dobře promíchejte.

2. Z hmoty vytvarujte 3 válečky, položte je na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzduch 160 °C) a pečte asi 25 minut.

3. Ihned po upečení válečky nakrájejte šikmo na plátky silné asi 12 mm a nechte je rozložené na plechu dosušit – ideálně ve vypnuté troubě. 

Linecké ořechové hvězdičky s malinami

Linecké ořechové hvězdičky s malinami
Linecké ořechové hvězdičky s malinami
Alika

Linecké cukroví na vánoční stůl se tradičně dělá pouze z mouky a většinou se kolečka slepují rybízovým džemem. Pravý linecký koláč se zase dělá z mouky a lískových oříšků a plní malinovým džemem. Tohle je to nejlepší z obojího a způsob, jak vyzkoušet linecké cukroví tak trochu jinak.

Co budete potřebovat:

• 60 g másla

• 80 g třtinového moučkového cukru

• 170 g hladké mouky

• 110 g lískooříškové mouky pražené

• 70 g mouky z vlašských ořechů

• 1/2 lžičky mleté skořice

• 1/4 lžičky vanilkového extraktu

• špetku soli

• 1–2 lžíce mléka (podle potřeby)

Postup:

1. Změklé máslo s cukrem vyšlehejte do načechrané pěny (trvá to 5–8 minut). Zvlášť smíchejte ořechové mouky, hladkou mouku, skořici a sůl. Pomocí stěrky přidejte moučnou směs k máslové směsi a míchejte, dokud se vše nespojí. Pokud těsto nedrží pohromadě, přidejte trochu mléka. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte na 2 hodiny chladit do lednice.

2. Vychlazené těsto nechte asi 10 minut povolit při pokojové teplotě. Pak ho rozválejte mezi dvěma archy papíru na pečení a vykrojte z něj tvary podle libosti.

3. Vykrojené tvary rozložte na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte 10–12 minut.  Dávejte pozor, aby se vám cukroví nespálilo, každá trouba peče trošku jinak.

4. Upečené tvary nechte vychladnout na mřížce a pak je slepte po dvou malinovým džemem. Pokud máte vrchní část s vykrojeným tvarem, aby byl vidět džem, a chcete mít sušenky pocukrované, tak před slepováním vrchní vykrojenou část sušenek pocukrujte moučkovým cukrem a teprve poté slepte. Tím zabráníte poprášení malinového středu.

-jk-

Článek je zařazen v: ořechy, cukroví, Vánoce
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama