Vánoční ořechové pečení: Trochu jiné linecké, zdravé kostky a namáčecí sušenky
Vánoční ořechové pečení Zdroj: archiv firmy Alika
Pokud chcete mít letos vánoční cukroví o kapku zdravější, zkuste oříškové mouky. Jsou bezlepkové, plné minerálních látek, zdravých tuků a bílkovin a na pečení se výborně hodí.
Ořechy jsou zdravé, o tom není pochyb. A nejen v jejich přirozené podobě, ale také jemně rozemleté v podobě mouky. A skvělé je, že v receptech mohou ořechové mouky nahradit část původní, většinou bílé mouky, nebo recept obohatí o lahodnou vůni oříšků. Využijte toho i při pečení vánočního cukroví, které bude díky tomu zdravější i chutnější.
Ořechové kostky bez mouky a cukru
Ořechové kostky bez mouky a cukru Zdroj: Alika
Zdravá alternativa vánočního cukroví, ve které není žádný přidaný cukr, tuk ani mouka, jen sušené ovoce, oříšky a semínka. A v tomhle případě rozhodně neplatí rovnítko zdravé = není dobré.
Co budete potřebovat:
• 20 g nadrceného lněného semínka
• 140 g lískooříškové mouky
• 80 g sušených datlí bez pecky
• 130 g jablečného pyré (ideálně domácího)
• 90 g kokosové mouky
• 1 lžičku mleté skořice
• 1/2 lžičky mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
• špetku soli
• 1/2 lžičky jedlé sody
• 100 g rozinek
• 100 g pekanových ořechů (nebo vlašských)
• 50 g sušených brusinek
Postup:
1. Lněné semínko zalijte 50 ml vody a nechte 10 minut nabobtnat.
2. Do mixéru nasypte lískooříškovou mouku, zapněte ho a postupně přidávejte další ingredience: lněné semínko, datle, jablečné pyré, kokosovou mouku, jedlou sodu, sůl, skořici a vanilku. Vše rozmixujte a přidejte rozinky, brusinky a ořechy (to vše nasekané jen nahrubo, aby v cukroví zůstaly kousky). Hmota musí být rovnoměrně promíchaná, takže ji ještě po vyndání z mixéru propracujte rukama.
3. Pekáček (cca 30 x 20 cm) vyložte pečicím papírem a hmotu do něj natlačte. Pečte při 190 °C asi 20 minut.
4. Upečenou hmotu nechte mírně vychladnout a pak ji nakrájejte na kostičky.
Namáčecí sušenky Cantuccini
Cantuccini Zdroj: Alika
Během vánočních svátků do sebe nacpeme takové množství másla, že každý nápad, jak cukroví trochu odlehčit, je jistě vítaný. Tyhle sušenky, které se v Toskánksu pečou nejen na Vánoce, jsou téměř bez práce a můžete si je připravit poměrně dlouho dopředu, protože v uzavřené plechovce vydrží bez újmy až do Vánoc. Pokud je ovšem dobře schováte.
Co budete potřebovat:
• 180 g třtinového cukru
• 2 vejce
• kůru z 1 pomeranče
• 200 g hladké mouky
• 50 g mouky z vlašských ořechů
• 1/2 balíčku prášku do pečiva
• 100 g pekanových ořechů
• 100 g celých neloupaných mandlí
• 1/2 lžičky mleté skořice
• 50 g kandované pomerančové kůry nasekané nadrobno
• 50 g sušených třešní nebo višní
Postup:
1. V míse vyšlehejte cukr s vejci a nastrouhanou pomerančovou kůrou. Přidejte ostatní ingredience a dobře promíchejte.
2. Z hmoty vytvarujte 3 válečky, položte je na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzduch 160 °C) a pečte asi 25 minut.
3. Ihned po upečení válečky nakrájejte šikmo na plátky silné asi 12 mm a nechte je rozložené na plechu dosušit – ideálně ve vypnuté troubě.
Linecké ořechové hvězdičky s malinami
Linecké ořechové hvězdičky s malinami Zdroj: Alika
Linecké cukroví na vánoční stůl se tradičně dělá pouze z mouky a většinou se kolečka slepují rybízovým džemem. Pravý linecký koláč se zase dělá z mouky a lískových oříšků a plní malinovým džemem. Tohle je to nejlepší z obojího a způsob, jak vyzkoušet linecké cukroví tak trochu jinak.
Co budete potřebovat:
• 60 g másla
• 80 g třtinového moučkového cukru
• 170 g hladké mouky
• 110 g lískooříškové mouky pražené
• 70 g mouky z vlašských ořechů
• 1/2 lžičky mleté skořice
• 1/4 lžičky vanilkového extraktu
• špetku soli
• 1–2 lžíce mléka (podle potřeby)
Postup:
1. Změklé máslo s cukrem vyšlehejte do načechrané pěny (trvá to 5–8 minut). Zvlášť smíchejte ořechové mouky, hladkou mouku, skořici a sůl. Pomocí stěrky přidejte moučnou směs k máslové směsi a míchejte, dokud se vše nespojí. Pokud těsto nedrží pohromadě, přidejte trochu mléka. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte na 2 hodiny chladit do lednice.
2. Vychlazené těsto nechte asi 10 minut povolit při pokojové teplotě. Pak ho rozválejte mezi dvěma archy papíru na pečení a vykrojte z něj tvary podle libosti.
3. Vykrojené tvary rozložte na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte 10–12 minut. Dávejte pozor, aby se vám cukroví nespálilo, každá trouba peče trošku jinak.
4. Upečené tvary nechte vychladnout na mřížce a pak je slepte po dvou malinovým džemem. Pokud máte vrchní část s vykrojeným tvarem, aby byl vidět džem, a chcete mít sušenky pocukrované, tak před slepováním vrchní vykrojenou část sušenek pocukrujte moučkovým cukrem a teprve poté slepte. Tím zabráníte poprášení malinového středu.
-jk-