Celebrity

12. března 2023 18:05

David Laštovka

Vdova po Juraji Jakubiskovi v autě usmrtila člověka. Pozůstalým dodnes nezaplatila

Slovenská herečka Deana Horváthová, která se v roce 1985 provdala za režiséra Juraje Jakubiska, před dvanácti lety za volantem na přechodu usmrtila chodce. Přestože jí soud nařídil, že musí pozůstalým zaplatit odškodné přes milion korun, dodnes neposlala nic.

Deana Horvátková Jakubisková (65) prožívá velmi těžké chvíle. Nejenže před několika dny přišla o svou životní lásku Juraje Jakubiska, pro něhož pracovala jako filmová producentka, čelit navíc musí velkým finančním problémům. Do dluhů se s manželem dostali kvůli natáčení velkofilmu Bathory. Na realizaci si napůjčovali obrovské peníze v domnění, že se jim investice vrátí. Film se ovšem neproslavil tak, jak si představovali, a dluhy nebylo z čeho splatit. Snímek Bathory s rozpočtem 328 milionů korun natočený v roce 2008 se stal do té doby nejnákladnějším filmem v dějinách české a slovenské kinematografie.

Kvůli dluhům přišli o luxusní dům

Jakubiskova produkční společnost uzavřela tři roky před natáčením smlouvu o půjčce s Českou spořitelnou. Banka se v ní zavázala, že poskytne úvěr 50 milionů korun s tím, že společnost do konce června 2008 splatí 10 milionů korun, do konce září dalších 20 milionů a do konce prosince zbývajících 20 milionů. Půjčených peněz se ale od Jakubiskových nedočkala. A kvůli prodlení z nezaplacení začal dluh narůstat. Ještě před čtyřmi lety z výpisu Centrální evidence exekucí vyplývalo, že jejich dluh činí téměř 77 milionů korun. Výsledkem bylo, že přišli o svoji luxusní pražskou vilu. Dům byl v dražbě nabízen za 28 milionů korun, ale prodal se pouze za 12,5 milionu.

Dcera zemřelého promluvila

Aby toho neštěstí nebylo málo, v roce 2011 Deana v Praze se svým vozem na přechodu usmrtila chodce. Přestože vinu odmítala a tvrdila, že když se míjela s protijedoucím autem, tak jí tam člověk vběhl a nemohla ho vidět, soud jí neuvěřil a odešla s trestem. Třicetiměsíční podmínkou, zákazem řízení na čtyři roky a k tomu měla pozůstalým jako odškodné zaplatit přes milion korun. Jakubisková se proti tomu odvolala, nicméně odvolací soud původní rozsudek potvrdil.

Dcera zemřelého, Kateřina Doležalová celou situaci dodnes velmi těžce nese a tvrzení Deany Horváthové Jakubiskové označuje za lež. „Táta byl za půlkou přechodu z pohledu řidiče v pravé půlce přechodu, takže nehoda byla fatální, umřel v sanitce, nemohli jsme se rozloučit. Odškodné od Jakubiskové jsme nedostali žádné. Jakubiskovi jsou zadlužení nejen v ČR, ale i na Slovensku, jsme na seznamu, komu dluží,“ prozradila Kateřina CNN Prima NEWS. Redakce zkoušela kontaktovat i Deanu Horváthovou Jakubiskovou, avšak její vyjádření se nepodařilo sehnat.

Sdílejte článek
Štítky nehoda smrt režisér herečka dluhy Česko Juraj Jakubisko vdova Deana Horváthová-Jakubisková Deana Horváthová Bathory Deana Jakubisková

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.