Celebrity

4. března 2023 13:30

Vanesa Havlíková

Nejtěžší chvíle pro Deanu Jakubiskovou. V Praze se rozloučila s drahým Jurajem

V sobotu 4. března proběhlo v Praze v katedrále svatého Víta poslední rozloučení s uznávaným slovenským filmovým režisérem Jurajem Jakubiskem (†84). Mši v katedrále celebroval kardinál Dominik Duka. Největší bolest prožívala Jakubiskova manželka Deana.

Od 13 hodin se příbuzní a nejbližší kamarádi mohli v katedrále sv. Víta naposledy rozloučit s režisérem Jurajem Jakubiskem, který podlehl dlouhé a těžké nemoci v pátek 24. února ve věku 84 let. Hlavním řečníkem na obřadu byl bývalý prezident Václav Klaus, který patřil k blízkým kamarádům zesnulého umělce.

PŘÍMÝ PŘENOS Z POHŘBU SLEDUJTE ZDE!

Věnec od hlavy státu a spoustu známých tváří

Půl hodiny před začátkem pohřbu ke katedrále zamířili první smuteční hosté. Poslední sbohem přišli režisérovi říct například režisér F. A. Brabec, herečka Bára Štěpánová v doprovodu manžela Miroslava Barabáše, vdova po Miru Žbirkovi Kateřina či režisér Jiří Strach, který s Petrou Kolevskou-Vančíkovou přečetl také přímluvy.

Čtení z knihy Jób měla na starosti zpěvačka Martina Kociánová. Na pohřbu nechyběla ani slovenská modelka Andrea Verešová, kterou Jakubisko obsadil do pohádky Perinbaba a dva světy. Dále herec Jaromír Nosek či režiséři Jan Hřebejk a Zdeněk Troška.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Juraj Jakubisko dlužil 77 milionů

Do první řady usedla zarmoucená rodina. Jakubiska dcera Janette s dětmi a syn Jorik. Zdrcená vdova Deana Jakubisková, která se snažila skrývat velké pohnutí, nechala svému muži udělat srdce z bílých růží.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podívejte se na nejlepší filmy, které Prima nabízí

V katedrále nechybělo velké množství květin a smutečních věnců. Věnec se stuhou prezidenta republiky nechala poslat i odcházející hlava státu Miloš Zeman, který v roce 2016 vyznamenal Jakubiska na Hradě státním vyznamenáním.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podívejte se, jak bydlí Miloš Zeman

Smutečnímu aktu dominovala černobílá fotografie zesnulého režiséra. Vedle fotografie během obřadu stála maketa kamery, kterou nechali vyrobit z květin, z kamery pak visely bílé stuhy, které symbolizovaly filmové pásky...

Mši vedl kardinál Dominik Duka

Celou mši vedl kardinál Duka, který vzpomínal na společné rozhovory a pronášel slova směrem k Jakubiskovi. Na vdově byl vidět veliký smutek, syn Jorik si po celou dobu nesundal sluneční brýle. Mše proběhla dle tradičního katolického ritu. Došlo na obětování i přijímání - tedy na proměnu těla a krve Kristovy. Následovalo rozloučení a poté samotný závěr mše.

Vdova Deana přijímala desítky kondolencí, účast na smutečním aktu byla opravdu velká. Na celé rodině je vidět neskutečná bolest ze ztráty milovaného manžela, otce a dědečka.

Smuteční řeč pronesl bývalý prezident Václav Klaus

Smuteční řeč pronesl bývalý prezident Václav Klaus, který se uklonil před rakví. „Vážená paní Deano, nebo lépe, milá Deanko, vážený Joriku, Janette, smuteční hosté. Minulou sobotu sněžilo, bylo bílo, tento okamžik přerušila smutná zpráva - úmrtí Juraje Jakubiska. Tím, že jsem byl jeho rodinou vybrán, abych zde řekl pár slov, se cítím vyznamenán,“ začal Klaus.

„Juraj byl velký člověk, úžasný režisér a dobrý přítel. Jeho život několikrát visel na vlásku, ale vždy se stále radoval. I když jsme věděli, že je jeho stav vážný, stejně jsme si mysleli, že je nesmrtelný, jako jeho filmy. Jurajovu velikost uznávali i jeho kolegové. Nikdo nás mu nesahá ani po kotníky, napsal jeden z jeho kolegů. Objevoval pro nás věci, události, osobnosti, o kterých jsme vůbec netušili nebo nedoceňovali,“ pokračoval exprezident, který nezapomněl zmínit hlubokou bolest, kterou rodina prožívá.

„Juraji, nezapomeneme na Tebe,“ ukončil svou řeč Klaus a katedrálou se rozezněl poslední potlesk pro velikého filmaře...

Sdílejte článek
Štítky pohřeb Miloš Zeman režisér Václav Klaus Praha Dominik Duka Jiří Strach Juraj Jakubisko Svatý Vít Barbora Štěpánová Miroslav Barabáš

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.