Celebrity

11. února 2023 12:04

Tomáš Durčák

Nenápadný pohřeb Lubomíra Štrougala: Ochranka a zákaz vstupu do krematoria

Zemřel komunistický expremiér Štrougal

Pět dní po úmrtí byl v pátek 10. února uspořádán v prostorách Krematoria Strašnice v Praze veskrze nenápadný pohřeb. Z celé organizace, krátkého obřadu a přítomných bodyguardů bylo patrné, že si nejbližší bývalého komunistického pohlavára nepřáli, aby veřejnost o průběhu pohřbu získala jakékoli informace.

Utajený pohřeb mimo oči veřejnosti

Po pondělní zprávě, že komunistický premiér ve věku 98 let zemřel, se o pohřbu neobjevila žádná informace. A bylo vcelku očividné, proč. Lubomír Štrougal totiž dříve čelil obvinění za to, že byl zodpovědný za smrt a zranění lidí, jež se během totality pokoušeli překonat hranice Československa. Veřejně známé datum a místo pohřbu by si tak pravděpodobně nenechala ujít celá řada odpůrců známého komunistického papaláše.

Jak informoval deník Blesk, u krematoria ve Strašnicích ani nebylo možné se v pátek nikde na vývěsce dozvědět, kdo zde má pohřeb. Žádné parte, žádné jméno. Jediné, co prakticky tajné poslední rozloučení se Štrougalem prozrazovalo, bylo několik bodyguardů u vstupu do krematoria, kteří dovnitř pouštěli pouze osoby ze jmenného seznamu.

Na pohřbu nechyběla ani Štrougalova dcera Eva Janoušková, manželka novináře Jiřího Janouška. Ta v minulosti o svém otci poskytla jeden velký rozhovor, ale v pátek neměla na kontakt s médii chuť. Celý smuteční obřad trval údajně ani ne půl hodiny a již po 25 minutách z krematoria začali odcházet první lidé.

Štrougal se za zločiny omluvil, soudu unikl

Lubomír Štrougal stál v čele federální vlády celkem téměř 19 let (1970-1988) a patřil k hlavním strůjcům nekompromisní normalizace po roce 1968. Až pár let před svou smrtí čelil trestnímu stíhání za svůj údajný podíl na úmrtích a zraněních osob, které se pokusily překročit železnou oponu. Ve svých pamětech vydaných v roce 2009 se dokonce možná svědomím stíhaný Štrougal „všem, které utlačoval“ omluvil.

Stíhání však bylo i kvůli jeho pokročilému věku nakonec zastaveno a Štrougal tak zemřel bez jakéhokoli trestu. „Měl na rukou krev zahynulých na drátech železné osoby. Má plnou odpovědnost za diskriminaci slušných lidí v době normalizace,“ okomentoval Štrougalovu smrt na svém Twitteru Miroslav Kalousek.

Bývalý komunistický premiér a pravá ruka Gustava Husáka po revoluci prožil poměrně klidné stáří. Rozvedl se se svou první manželkou Věrou, s níž měl zmíněnou dceru Evu, a v roce 1992 se oženil podruhé s Miluší Štrougalovou. Společně pak spokojeně žili v bytě na pražském Proseku. Odpočíval i na rodinné chalupě v Jizerských horách.

Sdílejte článek
Štítky smrt rodina pohřeb dcera úmrtí krematorium Praha utajení ochranka Prosek Lubomír Štrougal smuteční obřad Krematorium Strašnice Eva Janoušková

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.