Celebrity

4. června 2024 12:12

ČTK , redakce Prima Ženy

Ve věku 87 let zemřel zakladatel Studia Ypsilon Jan Schmid

Ve věku 87 let v pondělí zemřel divadelník a zakladatel Studia Ypsilon Jan Schmid. Pro agenturu ČTK smutnou zprávu za Studio Ypsilon potvrdila Kateřina Kovandová. Bližší informace k úmrtí Kovandová neuvedla.

Divadelník Jan Schmid odešel do hereckého nebe ve věku 87 let. Velká postava českého divadla se narodila 14. června 1936. Schmid se vyučil malířem skla. Následovala Střední průmyslová škola v Železném Brodě a také UMPRUM v Praze. Populární Ypsilonku založil se svými přáteli v Liberci v roce 1963.

Jako herec byl například tajemným svůdcem v podobenství Ovoce stromů rajských jíme Věry Chytilové i sociologem v její Kalamitě.

Schmid vynalezl jedinečnou metodu divadelní montáže, která uchvacuje poezií a magií. Inscenoval mimo jiné i Jarryho Krále Ubu, Macbetha, hru Bůh Woodyho Allena a další.

Manžel herečky Jany Synkové se jako výtvarník věnoval tvorbě plakátů, knižních ilustrací, kostýmnímu výtvarnictví a scénografii. V roce 2017 převzal Cenu Thálie 2016 za mimořádný umělecký přínos českému divadelnímu umění.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek
Štítky smrt divadlo úmrtí Studio Ypsilon Jan Schmid

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 21. 9. 2024

Dnes se k vám mohou dostat pikantní, ale možná i nepěkné drby. Můžete pochybovat o motivech blízkého přítele. Prozkoumejte všechny tipy, které dostanete, a zjistěte si skutečná fakta, než je přijmete jako pravdu. Mnohé informace budou pravděpodobně mylné. Vaše představivost je na výši, a tak byste se mohli pokusit psát nebo kreslit.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.