Advertoriál

2. března 2024 17:34

Komerční sdělení

Ve zdravém těle zdravý duch – jak na to?

Mens sana in corpore sano. Latinská fráze, která v překladu neznamená nic jiného než Ve zdravém těle zdravý duch. Jako první tuto myšlenku vyslovil Juvenalis, který řekl "Orandum est, ut sit mens sana in corpore sano", tedy „Je žádoucí, aby ve zdravém těle byl i zdravý duch.“ Myšlenka je to pěkná, ale jak na to?

Zdravý životní styl je základ

V dnešní době už je to asi všem jasné, ale kdo chce mít zdravé tělo i zdravou mysl, ten musí dbát zásad zdravého životního stylu. Ano, každý občas zhřeší a dá si něco, co se s ním neslučuje, na tom ale není nic špatného. Důležité je, jak se o sebe a své tělo staráme dlouhodobě. A co že se pod tím zdravým životním stylem vlastně ukrývá? Na co bychom si měli dát pozor, co nedělat a co naopak dělat?

Zařadit na denní pořádek více pohybu

Naše tělo bylo stvořeno k pohybu, ke správnému fungování ho potřebuje. I proto často používáme už na začátku zmíněnou frázi, kterou potřebu pohybu obhajujeme. Původní význam byl možná trošičku jiný, ale proč ne? Bez pohybu to prostě nepůjde. Ležet na gauči nebo vysedávat u televize ničemu neprospěje, místo toho můžeme vyrazit na procházku, do posilovny, zaplavat si, nebo si zaběhat. Nebaví vás běh? Zkuste kolo, inline brusle nebo koloběžky. Je jedno, JAK se hýbeme, hlavně že se hýbeme.

Zdravě se stravovat

Správný a vyvážený jídelníček bohatý na zeleninu, vlákninu, proteiny a kvalitní tuky je základ, co bychom naopak měli omezit, jsou sacharidy. Zcela vyřadit je samozřejmě nemůžeme, měli bychom jich ale konzumovat omezené množství a dávat přednost komplexním sacharidům před jednoduchými cukry.

Na jídelníček určitě patří libové maso, ryby a mořské plody, listová zelenina, nízkosacharidové ovoce, avokádo, ořechy, semínka, kysané mléčné výrobky, naopak vyvarovat bychom se měli vysoce průmyslově upraveným potravinám, cukru, přílišné konzumace uzenin atd.

Nekouřit a nepít alkohol

Den bez pár vykouřených cigaret si nedovedete představit? Zkuste se tohoto zlozvyku zbavit, nebo ho pro začátek alespoň výrazně omezit. Kouření našemu zdraví škodí, může způsobit onemocnění srdce a cév, plic, mozkovou mrtvici, ischemii dolních končetin, cukrovku, rakovinu atd. To samé platí o alkoholu. Sem tam si dopřát skleničku je v pořádku, pravidelná konzumace nám ale škodí.

Vyvarovat se stresu

Dnešní doba je uspěchaná, pořád máme pocit, že něco nestíháme nebo bychom vše mohli zvládat lépe. Dostáváme se do stresu, obáváme se budoucnosti, přemáhá nás úzkost. Ani to nám nedělá dobře, proto bychom se měli naučit odpočívat, pravidelně si pročistit hlavu třeba procházkou v přírodě nebo nad tím, co nás baví.

Pořádně se vyspat

Ano, spánek je pro náš organismus nepostradatelný, během něj tělo regeneruje, doplňuje ztracenou energii, odehrává se během něj celá řada procesů. Když ho máme málo, projeví se to na naší náladě, výkonnosti i imunitě. Proto se snažte spát každý den alespoň 7-8 hodin, před spánkem si v ložnici vyvětrejte, starosti nechte před jejími dveřmi, totéž platí i o telefonu a televizi. Ani jedno do ložnice nepatří.

Posilovat svoji imunitu

Aby tělo bylo zdravé a nesužovaly ho nemoci, je důležité myslet nejen na to, co jíme, jak se vyspíme a jak moc se hýbeme nebo naopak nehýbeme, zapomínat nesmíme ani na odolnost našeho organismu vůči virům a bakteriím z okolí. V průběhu života se s nimi mnohdy setkáme, aby nás ale pokaždé neskolila nemoc a my nemuseli okamžitě ulehnout do postele, je důležité posilovat naši imunitu. Jak?

Zavzpomínejte na svoje dětství a vyzkoušejte populární otužování, dodržujte zásady správné hygieny a dopřejte svému tělu dostatek vitamínů C, D a A, zinku, selenu a probiotika. Proč právě probiotika? Až 80 % imunity se totiž ukrývá ve střevech, která si musíme udržovat zdravá. A právě s tím nám probiotika pomohou.

Pomoci může i dobře vybraná obuv

Dřív lidé chodili bosí, postupem času začali nosit obuv. Ta bylo nejdřív zcela primitivní, postupem času se ale vyvinula do dnešní podoby, kdy má většina bot úzkou špičku a nohu nám svírá. Možná vás to překvapí, ale taková bota je pro naše tělo doslova utrpením, je to totiž často právě ona, kdo může za bolesti hlavy, zad a kloubů. Naše noha je v ní sevřená, pod chodidlem je silná a málo pružná podrážka, ženy nosí podpatky.

Bota opravdu není pro naše tělo vhodná, ideální je naopak bota, která nedeformuje chodidlo, umožní mu kontakt s povrchem, po kterém jde, je lehká, ohebná, pružná, poskytne dostatek prostoru na prsty a má ideálně nulový podpatek. Existuje taková v dnešní době? Ano, je to barefoot obuv.

Sdílejte článek
Štítky nemoc Komerční sdělení obuv zdravý životní styl imunní systém probiotikum

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.