Prima kondice s inSPORTline

15. ledna 2024 08:55

Komerční sdělení

Prima kondice s inSPORTline: 6. trénink a tipy, co večeřet a jak podpořit klidný spánek

Prima kondice s inSPORTline, 6. trénink

Vítáme vás u série domácích tréninků s inSPORTline a zkušenými odborníky. Trenér Josef a nutriční terapeutka Sandra se na vás těší s další várkou cviků a v článku také najdete tipy na zdravé a rychlé večeře i rady, jak pomocí stravy podpořit kvalitu spánku.

Co vás dnes čeká? Kondiční trenér Josef Toman a nutriční terapeutka Sandra Fiaglová vás provedou intervalovým tréninkem, který si můžete upravit dle svých možností.

Budete potřebovat:

Tip: Veškeré cvičební pomůcky seženete na inSPORTline.cz

6. trénink

Po rozcvičce bude následovat 7 cviků, které můžete zopakovat v několika sériích. Každý cvik zabere jednu minutu – Josef a Sandra budou cvičit vždy 30 vteřin, dalších 30 vteřin bude čas k odpočinku. Vy si můžete trénink upravit podle svých možností, například cvičit 20 vteřin a 40 vteřin odpočívat, nebo naopak 40 či 50 vteřin cvičit a zbývající čas do minuty si dát pauzu.

Rozcvička:

  1. Boxování na místě
  2. Předpažování a výtlaky s medicinbalem

To vše si dáme dvakrát.

Hlavní trénink:

  1. Předpažování s činkami vsedě
  2. Běžky na místě
  3. Plank / prkno
  4. Rozpažky na ramena s expanderem
  5. Úskoky do strany
  6. Zkracovačky s balonem
  7. Most s medicinbalem

A nakonec přijde lehké protažení.

Co je nejlepší večeřet?

Jestli jste například na internetu narazili na informace o tom, že některé potraviny bychom měli jíst jen k snídani a jiné k večeři, možná vás překvapí, že jde o mýtus. „Neexistuje potravina, kterou bychom si nemohli dát v nějakou určitou hodinu. Vždy záleží na tom, jaký objem a kvalitu stravy jíme po celý den. Samozřejmě bychom to navečer neměli přehánět s tučnými a vysokoenergetickými jídly, protože už pravděpodobně nebudeme mít dostatek pohybu a může to zatížit naše trávení před spánkem. Ideální je najíst se tak 2–3 hodiny před spaním, ale určitě bychom neměli hladovět,“ poradila nám nutriční terapeutka Sandra Figalová.

Podpořte stravou svůj spánek

Podle Sandry můžeme kvalitní spánek můžeme podpořit skrze několik klíčových strategií. „Důležité je samořejmě omezit kofein a alkohol, které mohou nepříznivě působit na usínání i samotnou kvalitu a hloubku spánku. Těsně před spaním bychom měli vynechat těžká a hůře stravitelná jídla a raději se zaměřit na potraviny bohaté na tryptofan, což je aminokyselina, která může pomoci produkci spánkového hormonu – melatoninu. Na tryptofan je bohaté např. drůbeží maso, mléčné výrobky, ořechy, semínka a ryby,“ vysvětlila.

„Dále mohou pomoci potraviny bohaté na hořčík, jako jsou opět ořechy, semínka, zelená listová zelenina či celozrnné obiloviny a banány, případně zvažte suplementaci hořčíku v jeho dobře vstřebatelné formě, např. bisglycinátu. Také je důležité mít ve stravě dostatek vitaminů skupiny B, dát si nějaký dobrý bylinný čaj před spaním a dbát na dostatečnou hladinu vitaminu D. Úplně omezovat sacharidy před spaním se také někdy nevyplácí,“ dodala odbornice.

Sdílejte článek
Štítky výživa hubnutí cvičení trénink Komerční sdělení inSPORTline zdravý životní styl Prima kondice s inSPORTline

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.