Prima kondice s inSPORTline

15. ledna 2024 08:54

Komerční sdělení

Prima kondice s inSPORTline: 7. trénink a výživové tipy pro vegetariány i vegany

Prima kondice s inSPORTline, 7. trénink

Vítáme vás u série domácích tréninků s inSPORTline a zkušenými odborníky. Až si zacvičíte s trenérem Josefem a nutriční terapeutkou Sandrou, můžete se inspirovat také výživovými tipy v závěru článku. Sandra tentokrát rozebrala jídelníček vegetariánů a veganů a poradila, na co by měli myslet, aby jim nechyběly důležité živiny.

Co vás dnes čeká? Kondiční trenér Josef Toman a nutriční terapeutka Sandra Fiaglová vás provedou intervalovým tréninkem, který si můžete upravit dle svých možností.

Budete potřebovat:

Tip: Veškeré cvičební pomůcky seženete na inSPORTline.cz

7. trénink

Začneme rozcvičkou a pak 7 hlavními cviky, které můžete zopakovat v několika sériích. Každý cvik zabere jednu minutu – Josef a Sandra budou cvičit vždy 30 vteřin, dalších 30 vteřin bude čas k odpočinku. Vy si můžete trénink upravit podle svých možností, například cvičit 20 vteřin a 40 vteřin odpočívat, nebo naopak 40 či 50 vteřin cvičit a zbývající čas do minuty si dát pauzu.

Rozcvička:

  1. Jumping Jacks / skákací panák
  2. Dynamické dřepy

To vše si dáme dvakrát.

Hlavní trénink:

  1. Rozpažky s činkami vsedě
  2. Jumping Jacks / skákací panák s činkami
  3. Plank / prkno na boku
  4. Výpady do strany s medicinbalem
  5. Běžky na místě
  6. Plank / prkno s přítahy kolen
  7. Tlaky na ramena vsedě

A nakonec přijde lehké protažení.

Na co by měli myslet vegetariáni a vegani?

Pokud jíte málo živočišných produktů nebo se jim zcela vyhýbáte, mohou vašemu tělu chybět důležité živiny – některé z nich jsou totiž zkrátka lépe dostupné právě z živočišných zdrojů. Přesto ale váš jídelníček může být vyvážený a plnohodnotný, jak na to, poradila nutriční terapeutka Sandra Figalová.

„Při skládání jídelníčku je pro vegetariány a vegany důležité zajistit, aby jejich strava byla vyvážená. Pozor by si měli dát také na stravitelnost. Některé rostlinné potraviny mohou obsahovat antinutriční látky nebo inhibitory trávení. Rostlinné potraviny by měly být řádně připraveny (např. luštěniny vařené) nebo kombinovány tak, aby byly živiny lépe stravitelné,“ vysvětlila odbornice a popsala, jaké látky mohou vegetariáni a vegani nejčastěji postrádat:

Bílkoviny

Zajištěte dostatečný příjem bílkovin z různých zdrojů, jako jsou luštěniny, sójové produkty (tofu, tempeh), ořechy, semínka, quinoa a celozrnné obiloviny. Tímto způsobem můžete získat všechny esenciální aminokyseliny během dne.

Vitamín B12

B12 je klíčový pro normální funkci nervového systému a tvorbu krve. Vegetariáni a vegani by měli zvažovat doplňování B12 nebo konzumovat potraviny obohacené tímto vitamínem, jako jsou obohacené cereálie nebo doplňky stravy.

Železo

Rostlinné zdroje železa jsou méně snadno stravitelné než živočišné. Vegetariáni a vegani by měli zahrnovat do jídelníčku bohaté zdroje železa, jako jsou luštěniny, ořechy, semínka, tempeh a tmavé zeleninové listy. Vitamin C může zvýšit absorpci železa, takže kombinování těchto potravin může být prospěšné.

Vápník

Veganská strava může být limitní také na vápník, pokud nejsou dostatečně zahrnuty potraviny bohaté na vápník, jako jsou ořechy, semínka, tofu (obohacené vápníkem), a obohacené rostlinné mléko a džusy. Veganské doplňky stravy s vápníkem jsou také možností.

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny

Zajistěte dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin, které jsou důležité pro zdraví mozku a srdce. Chia semínka, lněná semínka, vlašské ořechy, řepkový olej a řasové doplňky jsou dobrými veganskými zdroji.

Zinek

Zinek se nachází v ořechách, semínkách, luštěninách a celozrnných obilovinách. Nicméně může být vhodné sledovat jeho příjem zejména u veganů a případně používat obohacené potraviny nebo doplňky.

Jód

Jód je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy. Veganská strava může být chudá na jód, a proto by měly být zahrnuty jódem obohacené potraviny nebo doplňky.

Sdílejte článek
Štítky výživa hubnutí cvičení trénink Komerční sdělení inSPORTline zdravý životní styl Prima kondice s inSPORTline

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.