Prima kondice s inSPORTline

15. ledna 2024 08:53

Komerční sdělení

Prima kondice s inSPORTline: 8. trénink a rady, jak podpořit imunitu i psychiku stravou

Prima kondice s inSPORTline, 8. trénink

Vítáme vás u série domácích tréninků s inSPORTline a zkušenými odborníky. Dejte si do těla s trenérem Josefem a nutriční terapeutkou Sandrou, která si pro vás i tentokrát připravila výživové okénko. Prozradila, jak podpořit duševní pohodu a imunitu pomocí správně sestaveného jídelníčku.

Co vás dnes čeká? Kondiční trenér Josef Toman a nutriční terapeutka Sandra Fiaglová vás provedou intervalovým tréninkem, který si můžete upravit dle svých možností.

Budete potřebovat:

Tip: Veškeré cvičební pomůcky seženete na inSPORTline.cz

8. trénink

Po rozcvičce bude následovat 7 cviků, které můžete zopakovat v několika sériích. Každý cvik zabere jednu minutu – Josef a Sandra budou cvičit vždy 30 vteřin, dalších 30 vteřin bude čas k odpočinku. Vy si můžete trénink upravit podle svých možností, například cvičit 20 vteřin a 40 vteřin odpočívat, nebo naopak 40 či 50 vteřin cvičit a zbývající čas do minuty si dát pauzu.

Rozcvička:

  1. Boxování na místě
  2. Výtlaky s medicinbalem

To vše si dáme dvakrát.

Hlavní trénink:

  1. Přítahy nohou pod sebe v planku na míči
  2. Běžky na místě
  3. Poloviční mrtvý brouk na břišní svalstvo
  4. Výpady s rozpažováním
  5. Úskoky do strany
  6. Plank / prkno
  7. Předpažování s činkami vsedě

A nakonec přijde lehké protažení.

Lepší imunita díky jídelníčku

Je vůbec možné, podpořit imunitu tím, co jíme? Samozřejmě! A dokonce docela významně. Jak na to, poradila nutriční terapeutka Sandra Figalová. „Určitě bych zde zase zopakovala pestrost a vyváženost. Je to klišé, ale bohužel velmi důležité. V jídelníčku bychom se měli zaměřit na dostatek zeleniny a ovoce, kde najdeme řadu vitaminů. Také je důležité myslet ve svém stravování na přísun probiotik, které najdeme např. v kvašené zelenině či zakysaných mléčných výrobkách. Dále bychom měli zahrnout do jídelníčku potraviny bohaté na zinek, jako jsou ořechy, semena, hovězí maso či kuřecí maso. V zimě se bohužel na slunce dostaneme méně, což je přirozený způsob, jak získat vitamín D. Kromě toho konzumujme potraviny bohaté na vitamín D, jako jsou losos, tresčí játra, sleď, žloutky a doplňky vitamínu D, pokud je to nezbytné.“

Velmi důležité jsou také omega-3 nenasycené mastné kyseliny. „Konzumujte tučné ryby, lněné semínko, vlašské ořechy nebo doplňky omega-3 mastných kyselin, protože tyto látky mohou mít protizánětlivé účinky a podporovat imunitní systém,“ vysvětlila Sandra.

Jak podpořit duševní pohodu

Dokonce i psychiku můžeme podpořit svým jídelníčkem. „Především tak, že budeme jíst kvalitní jídlo, které nám dělá radost a nebudeme se mučit nějakými nesmyslnými restrikcemi, které stejně nikam z dlouhodobého hlediska nevedou,“ doporučila odbornice a dodala: „Je dobré si stanovit reálné cíle a učit se spíše dlouhodobým návykům, než se snažit o dokonalost za každou cenu.“

A co tedy konkrétně v jídelníčku určitě mít, aby nám bylo dobře? „Samozřejmě můžeme vybírat potraviny, které mohou podpořit dobrou náladu a celkovou duševní pohohu. Já bych sem zařadila veškeré ovoce a zeleninu bohaté na antioxidanty, dále luštěniny a celozrnné obiloviny, které obsahují vlákninu a mohou pomoci udržet stabilní hladinu cukru v krvi, což ovlivňuje energii a náladu. Také ryby bohaté na omega-3 nenasycené mastné kyseliny mohou mít pozitivní vliv na mozkovou funkci a naše rozpoložení. V neposlední řadě to může být i tmavá kvalitní čokoláda, která obsahuje flavonoidy,“ doporučila Sandra Figalová.

Sdílejte článek
Štítky výživa hubnutí cvičení trénink Komerční sdělení inSPORTline zdravý životní styl Prima kondice s inSPORTline

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 9. 5. 2024

Berani, dnes můžete být požádáni, abyste zpomalili. Ať už to přijde v podobě pokuty za překročení rychlosti nebo odřeného kolena, když zakopnete, musíte tomuto poselství naslouchat. Klíčové pro vás nyní je, abyste v důsledku tohoto zpomalení nepropadali přílišným emocím. Vězte, že je to pro vaše vlastní dobro. Nestěžujte si na to, prostě to udělejte.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.