Celebrity

19. srpna 2024 12:42

David Laštovka

Věra Galatíková prožila bouřlivé manželství plné nevěr. Ke svatbě ji přinutila matka

Noblesní herečce, královně českého dabingu Věře Galatíkové, mohlo být 19. srpna 86 let. Před sedmnácti lety ji však o život připravila zákeřná rakovina. Zemřela pouhé tři dny před štědrým dnem ve věku 69 let. Jaké bylo její soukromí?

Životní láskou Věry Galatíkové byl herec Ladislav Frej. Poprvé se spolu setkali během studií na brněnské JAMU, pomyslná jiskra mezi nimi ale tehdy ještě nepřeskočila. Jak s odstupem let herečka s úsměvem vzpomínala, tím, že byl Frej o tři roky mladší, brala ho jako ucho. Zamilovali se do sebe až o mnoho let později, během představení Královna Kristýna v pardubickém divadle.

Byla čtvrtou Frejovou manželkou

Zatímco Galatíková byla stále svobodná, Frej už měl za sebou tři nevydařená manželství. První ženou byla studentská láska Alena, s níž měl syna Davida. Vztah ale vydržel jen krátkou dobu a skončil velmi trpce. Alena i se synem emigrovala do Švýcarska. Druhou manželkou Ladislava Freje byla herečka Gabriela Wilhelmová, třetí Evelyna Steimarová.

Maminka se bála, že je opustí

Věra Galatíková s Ladislavem Frejem se ke svatbě dlouho neměli. A to i přesto, že se jim narodily dvě děti, syn Ladislav a dcera Kristýna, která je rovněž herečkou. Jak Galatíková prozradila v knize Herecká manželství, soužití bez oddacího listu se nelíbilo především její mamince. „Bála se, že nás Frej opustí,“ líčila v knize.

Chtěl svatbu ve sportovním

Frej, kterému se do čtvrtého manželství příliš nechtělo, Galatíkovou požádal o ruku v nemocnici, kde se léčil s těžkou chřipkou. „Na konci jedné mé návštěvy v nemocnici mi najednou říká: ‚Pusinko, prosím tě, najdi křestní listy, budeme se brát. Ale ve sportovním.' Nakonec řekl, že ve svatebním, protože já se ještě nikdy nevdávala. A to mě dojalo,“ popisovala Galatíková v knize Herecká manželství.

Čtěte také: Frejová řešila problémy zavřená ve tmě: Změnilo mě to, zbavila jsem se tam své závislosti

Svatbu měli v roce 1977 a v manželství spolu prožili 30 let. Překonat museli několik krizí. Například Frejovy nevěry. Mezi jeho milenky patřila i herečka Jana Šulcová, s níž se sblížil během natáčení filmu Oldřich a Božena.

Zemřela před Vánoci

Věra Galatíková zemřela v prosinci roku 2007 ve věku 69 let. Příčinou byla rakovina plic, s kterou statečně bojovala pět let. Herecká legenda, rodačka ze Zlína, byla původně učitelkou. Po maturitě na pedagogickém gymnáziu učila rok v jihomoravském Vracově. Pak ovšem převážila láska k divadlu. Vystudovala JAMU a získala první angažmá ve Východočeském divadle v Pardubicích.

Následoval Činoherní klub, Divadlo S.K. Neumanna, Městská divadla pražská a od roku 1993 byla členkou činohry Národního divadla. Výrazně se prosadila také v dabingu. Svůj hlas propůjčila například francouzské herečce Annie Girardotové.

Podívejte se na rozhovor s Ladislavem Frejem v talk show 7 pádů Honzy Dědka:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 9. 2024

Berani, dnes byste se mohli věnovat psaní, možná tvůrčímu nebo dopisovému. Ať už to bude cokoli, může se stát, že vám vyjdou jen pochmurné zprávy o tom, co se právě děje. To nemusí odrážet váš skutečný stav mysli. Pokud vás nenapadá nic příjemného, o čem byste mohli psát, možná raději počkejte na později.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.