Seriály a filmy

14. července 2024 13:46

Žaneta Dernerová

Věznice jsou svět sám pro sebe, dějí se tam neskutečné věci, říká režisérka Eretová

Martina Eretová přibližuje dokumentární sérii Ve službě: Za mřížemi

Drogy, rvačky, propašované věci, opakující se přesčasy. To je jen zlomek toho, s čím se zaměstnanci vězeňské služby musejí dennodenně vypořádávat. Právě jejich důležitou, mnohdy nebezpečnou a společensky podceňovanou práci sledovala autorka nového projektu z prostředí českých věznic Martina Eretová.

Tvůrci nové dokumentární série v čele s režisérkou Martinou Eretovou zachytili pracovní a trochu i soukromý život devíti zaměstnanců vězeňské služby v sedmi věznicích po celé České republice. Jak sama Martina Eretová přiznává, nápad zaměřit se na zaměstnance vznikl při natáčení předchozí dokumentární série Bez lítosti, která se zabývala doživotně odsouzenými vrahy.

„Přišla jsem do styku se spoustou příslušníků, kteří nám tam pomáhali, vodili nás a hlídali, a jak jsem si tam s nimi povídala, uvědomila jsem si, že jejich práce je velice důležitá, náročná a zároveň bohužel společensky podceňovaná,“ popisuje režisérka.

Čtěte také: Odsouzení ve věznici Jiřice tráví volný čas výcvikem. Vychovávají budoucí vodicí psy

Díky tomuto poznání a navázání vřelých kontaktů vznikl celosvětově jedinečný projekt, jehož cílem je divákům představit vězeňskou službu, přiblížit a ukázat, jakým mnohdy nebezpečným nástrahám zaměstnanci při plnění pracovních povinností čelí. „Věznice jsou svět sám pro sebe, dějí se tam úplně neuvěřitelné situace, u kterých jsme s naším štábem mohli být, za což jsem velice vděčná,“ říká Martina Eretová k nové sérii Ve službě: Za mřížemi, jejíž první díl můžete sledovat 17. července od 21:35 na Primě nebo exkluzivně již nyní na prima+. Neskutečných zážitků, jichž mohla být svědkem, je opravdu nespočet. Leckdy zní jako scény z akčního filmu.

Ve službě: Za mřížemi chvílemi připomíná akční film

„Natáčeli jsme s jedním strážným a najednou se ozval poplach. Vůbec jsme nevěděli, co se bude dít, ale běželi jsme za ním. Doběhli jsme na patro, kde jsme zjistili, že odsouzení napadli jiného odsouzeného, ten byl celý od krve, jela se eskorta…“ vypráví režisérka Martina Eretová, kterou navzdory tomu, že v tomto prostředí už strávila dost času, neustále něco překvapovalo. „Je neuvěřitelné, jak jsou vězni vynalézaví v tom, jak dostat nepovolené věci za mříže. Zkouší třeba pronést ve vlastním těle čtyři mobilní telefony,“ prozrazuje autorka dokumentární novinky.

Sdílejte článek
Štítky vězení FTV Prima projekt věznice vězni režisérka trestná činnost Vězeňská služba České republiky prima+ Martina Eretová Ve službě: Za mřížemi

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.