Vtipálek použije neobvyklou a drahou surovinu. Až u stolu zjistí, že mu nechutná

Prostřeno! XXV (75) - Jedlé kytky
V pátek se v soutěži amatérských kuchařů postaví k plotně pivovarník Štěpán. Ten byl v průběhu týdne veselá kopa a humor ho nepřejde ani při vaření. Trapným chvilkám se ale nevyhne a jeho chyby ho mohou stát důležité body.
V průběhu speciálního velikonočního týdne byl Štěpán samý vtípek. Do soutěže se prý přihlásil, protože se chce zadarmo najíst. Už v pondělí na konto alergika Honzy prohlásil, že v pátek prověří jeho intoleranci na určité potraviny. „Tajně mu tam vpašuju laktózu a lepek a uvidím, co to s ním udělá,“ vtipkoval Štěpán. Svému slovu nakonec nedostojí, a dokonce se rozhodne připravit bezlepkové brownies jako dezert. Známý čokoládový moučník však ostatní příliš nenadchne a bude se jim zdát moc obyčejný. Svůj večer Štěpán začne servírováním hned dvou předkrmů.

Kuře a mandlová nádivka Zdroj: FTV Prima

Jarní pomazánka s parmazánovými chipsy Zdroj: FTV Prima

Kotletky z mladého jehněčího s opečenými kapustovými brambůrkami Zdroj: FTV Prima

Pěna s překvapením Zdroj: FTV Prima

Pečená krůtí stehna na víně, šťouchané brambory Zdroj: FTV Prima

Krémová hrášková polévka s mrkvovou trávou Zdroj: FTV Prima

Kaiserschmarrn Zdroj: FTV Prima

Masový vývar s knedlíčky Zdroj: FTV Prima

Játrová paštika Zdroj: FTV Prima

Rozpečený kozí sýr na trhaném salátku s medem a mandlemi, opečený toust Zdroj: FTV Prima

Kulajda Zdroj: FTV Prima

Králík špikovaný domácí slaninou na špenátu z čerstvých kopřiv, máslové brambůrky s petrželkou Zdroj: FTV Prima

Svatební koláčky Zdroj: FTV Prima

Lívanečky s borůvkami a zakysanou smetanou Zdroj: FTV Prima

Hovězí steak Zdroj: FTV Prima

Čokoládové brownies Zdroj: FTV Prima

Pórkovo-květákový krém s mandlemi Zdroj: FTV Prima

Jarní tvarůžkový chléb Zdroj: FTV Prima

Pivní játrové paté Zdroj: FTV Prima

Veselá vejce Zdroj: FTV Prima
Prvním bude chleba s tvarůžky. Odvážný krok se vyplatí, všichni přítomní je mají naštěstí rádi. Jako druhý předkrm hostitel zvolí pivní játrové paté, při jehož přípravě se trošku zapotí. Během smažení jater totiž přijde klíčový okamžik receptu, a to podlití pivem. Při otevírání lahve se Štěpánovi povede zátku vystřelit přímo do pánve s játry. „Ta zátka do té pánve patří, ale potřebujeme z ní dostat jen aroma a takhle jednoduše ji odstraním,“ zareaguje pohotově Štěpán. Paštiku poté ozdobí jedlými květy, od kterých si hodně slibuje. Celý pokrm tím ale pokazí, jak se můžete přesvědčit v pátek vpodvečer.
Sledujte, čím hostitel „okoření“ játrové paté:
Jedlé květy nebudou žádná lahůdka
Jakmile hosté okusí druhý Štěpánův předkrm, játrové paté s jedlými květy, dostaví se zklamání. „Hmm, nic moc, ale byly dost drahý. Prosím vás, kytičky nejezte,“ varuje překvapené hosty. Ti, co ochutnají, zjistí, že jsou květy hořké. „Jedlý kytky jsou hnusný a drahý,“ povzdechne si pak na kameru zklamaný hostitel. Myslel, jak se svým nápadem blýskne, ale spíš si uškodí.
Hostům také nepůjde do hlavy, proč paštiku pojmenoval paté a ani Štěpán na to nebude mít uspokojivou odpověď. Poté pošle hosty na prohlídku svého pivovaru, zatímco připraví steak. Podaří se mu ho udělat podle představ soutěžících? Komu se bude zdát špatně upravený? Napětí vrcholí a vyhrát může jen jeden.



Autor článku
Petra Jaroševská
Horoskop vždy po ruce
Zanechte nám váš e-mail a my vám budeme zasílat pravidelný newsletter s vaším horoskopem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
