Zajímavosti z filmu Promlčeno. Kdo z herců má s promlčením zločinů osobní zkušenost?

Focení plakátu k filmu Promlčeno.

Promlčeno je filmový thriller, otevírající téma promlčených zločinů. Karel Roden v hlavní roli se vydává za pomstou a každého, koho se jeho příběh dotkne, čeká šokující odhalení. Televizní premiéru nového snímku sledujte 23. července ve 20.15 na Primě.

Šokující živé vysílaní, které během chvíle změní životy několika nevinných lidí. Radek (Karel Roden) se po téměř dvaceti letech nečekaně vrací do svého rodného města, aby zde nalezl jistou mladou ženu a jednou provždy se vyrovnal se svou minulostí. V pátrání po neznámé ženě mu pomáhá Eva, ambiciózní rozhlasová moderátorka, která jeho příběh dostane do své živě vysílané noční show.

Chtěla mít ve vysílání senzační událost, ale k jejímu zděšení a ke zděšení všech posluchačů začne na povrch vyplouvat něco, s čím nikdo nepočítal. Svůj plán připravoval Radek několik let a během jeho vyprávění je do pochmurného příběhu vtažena nejen ona sama, ale i pražská kriminálka a další aktéři dlouho zapomenutých událostí. Začíná napínavý boj o čas a o spravedlnost. Opravdu už je vše nenávratně promlčeno?

Snímek Promlčeno sklidil úspěch už na několika filmových festivalech. Právě představitel hlavní role, Karel Roden, získal cenu pro Nejlepšího herce na přehlídce v New Yorku, snímek si ale přivezl ceny i z festivalů v Los Angeles, Florencii, Barceloně nebo v Londýně.

18 zajímavostí z filmu Promlčeno

  1. Film se natáčel v začátcích pandemie covid-19.
  2. Báru Bočkovou si režisér vybral do hlavní role téměř ve chvíli, kdy na castingu vešla do místnosti.
  3. Karel Roden a Igor Bareš se v tomto filmu setkali poprvé před kamerou.
  4. Roli mladšího policisty měl původně hrát Rostislav Novák ml. Přeobsazoval se pouhé čtyři dny před začátkem natáčení. Roli Karla Jiráka narychlo získal Karel Jirák.
  5. Film vyhrál čtyři zahraniční ceny – na festivalu v New Yorku, ve Florencii a na Silk Road Cannes.
  6. Natáčelo se téměř výhradně v noci.
  7. Karel Roden se velkou mírou podílel na scénáři, a to především na momentech hlavního hrdiny Radka, kterého sám hraje. Některé pasáže si i sám po konzultaci s režisérem přepsal, v některých částech improvizoval.
  8. Na přání režiséra Roberta Sedláčka prošla Barbora Bočková vizuální změnou. Z přírodní blondýny se stala platinová. Barbora se změnou neváhala, a i když byl nový vzhled domluven jen pro dobu natáčení, účes se jí zalíbil a nosí ho dodnes.
  9. Advokát Kříž v podání Igora Bareše má ze své kanceláře krásný výhled na rozsvícený Pražský hrad. Hrad každý den zhasíná v jednu hodinu ráno. Film se natáčel hlavně v nočních hodinách a bylo nutné nechat svítit Hrad déle. Produkce filmu tak musela kontaktovat kancelář Pražského hradu, aby Hradčany svítily i přes svou pracovní dobu.
  10. V pravém thrilleru nesmí chybět zbraně. I tady například Igor Bareš v ruce jednu drží, a to konkrétně pistoli Walther P99, která patřila Jamesi Bondovi ve filmech Jeden svět nestačí a Zítřek nikdy neumírá, kde ji držel Pierce Brosnan. Jedná se o originál zakoupený před čtyřmi lety v Los Angeles, přivezený do Česka. V tuto dobu je součástí soukromé sbírky.
  11. Ve filmu se objeví český grafik Tomáš Břínek alias TMBK, youtuber Vláďa Kadlec alias Vláda Videos a moderátor Ranního Radiožurnálu Jiří Chum.
  12. TMBK dorazil na natáčení po třídenním večírku a požadoval prášky na kocovinu.
  13. Youtuberku a fotbalistku Báru Votíkovou nahradila herečka a moderátorka Eva Decastelo.
  14. Natáčení filmu bylo jednou odloženo a to pouhých 48 hodin před první klapkou. V tu chvíli vláda vyhlásila první lockdown. Premiéra byla kvůli covidu-19 odložena dvakrát.
  15. Na natáčení se potkal Karel Roden se svým švagrem Ernestem Čekanem.
  16. Herečka Julie Šurková, která ve filmu hraje asistentku Barbory Bočkové, má s promlčením trestných činů osobní zkušenost. Její otec záhadně zmizel před patnácti lety, a dosud se nepodařilo zjistit, co se s ním stalo. Za pět let bude případ promlčen. Podle Šurkové nezmizel z vlastního rozhodnutí. Mohl se tehdy údajně dostat do konfliktu kvůli hospodě a nočnímu klubu, který vlastnil.
  17. Pro film bylo nutné vytvořit 2,9 milionu eur ve falešných, ale důvěryhodných bankovkách. Po natáčení vzali členové produkce peníze v batohu s sebou do restaurace, kde ho i s celým obsahem zapomněli. Obsluha produkci hned po zjištění kontaktovala. Naštěstí se nedívali dovnitř, jinak by pravděpodobně produkci nekontaktovala restaurace, ale policie.
  18. Barbora Bočková coby ambiciózní rozhlasová moderátorka, která právě vysílá nejsilnější kauzu své kariéry, natáčela většinu času v prostorách Českého rozhlasu na pražských Vinohradech. Ve studiu sídlí stanice Radio Prague International, která vysílá zprávy do zahraničí.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.