Pohlreich předvádí biftek bez složitostí. Lidi budou řvát: Hurá, slibuje U Jelena

Zdeněk ukazuje, jak chutná kvalita – Ano, šéfe! (2025)
Hovězí biftek, obecněji steak. Pro někoho výzva, pro jiného strašák. Ale podle Zdeňka Pohlreicha to tak vůbec být nemusí. Slavný šéfkuchař ukazuje, že připravit skvělý biftek není žádná věda. Chce to jen kvalitní maso, odvahu a chuť to zkusit.
V restauraci U Jelena, kde šéf tentokrát hostuje, se setkává s kuchařem, který tvrdí, že dobré hovězí se u nich neprodává. A to je výzva, kterou si Pohlreich nenechá ujít.
„Tohle je krásný kousek hovězí svíčkové, kterou vy mi tvrdíte, že si tady nikdo nekoupí. Už zítra uvidíme, jo? Ale já vám teď za odměnu chci udělat dobrej biftek,“ říká s typickým nadhledem, zatímco drží v ruce perfektně vyzrálý špalíček hovězího masa. Bez dlouhých řečí se pouští do práce. „Nebudeme se bát pepře, pěkně to osolíme a posadíme na pánev.“
Přečtěte si také: Šéf Pohlreich porušil slib. Lhal jsem, vzkazuje babičce do Brna
Příprava steaku je podle Pohlreicha o respektu k surovinám, nikoliv o efektních tricích. Přesně to dokazuje, když na pánvi vedle svíčkové připravuje i vysoký roštěnec, šťavnatý, prorostlý kus masa, který má výraznější chuť. Maso je třeba před úpravou vytáhnout z lednice a nechat ho ohřát na pokojovou teplotu, aby se rovnoměrně propeklo.
Mohlo by vás také zajímat: Pohlreich kouká jako jelen. Zálivka jak h*o z nutrie a kuchařka Eviťa chce radit
„Vždycky, když je to maso zapečený z jedný strany, otočím ho, aby to mělo hezky barvu. Jednoduchý vaření, nekomplikovaný základní suroviny... žampiony a cibule,“ zmíní kouzlo jednoduchosti přípravy hovězího steaku s tím, že není třeba přetáčet ho na pánvi každých 10 vteřin. Pěkně se zapeče z jedné strany, až se udělá krusta, otočí se.
K masu na pánvi přidává plátky žampionů a cibule, které nechá zezlátnout a vstřebat chuť z výpeku. Na talíři pak servíruje jídlo, které vypadá jako z luxusní restaurace, ale zvládne ho každý doma. Bez spousty koření a složitých omáček. Pohlreichovi k přípravě lahůdky postačilo kvalitní maso, trocha zeleniny a sůl s pepřem.
Znáte tajemství pepře? Není pepř jako pepř.
„Budou lidi řvát. Hurá!“ směje se šéf Pohlreich, když servíruje hotový steak kuchaři U Jelena. A ten jen souhlasně přikyvuje. S takovým jídlem by mohl bez problémů získat srdce hostů.
Chcete si konečně udělat jasno v tom, odkud pochází jednotlivé kusy masa a na co se v kuchyni hodí. Zdeněk Pohlreich vám to ukáže pěkně zblízka. Koukněte na řeznické video: