Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Recept na víkend: Letní bulgurový salát

Připravte si salát, který je zdravý, dostatečně sytý a vhodný jako příloha i lehký letní oběd.
Vydáno: 13.07.2018, Anna Kopečková
Letní bulgurový salát
Letní bulgurový salát Autor: probio.cz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Většinu surovin, které budete na přípravu potřebovat, znáte a jistě běžně používáte. Dvě z nich ale tak obvyklé nejsou a do českých kuchyní si stále ještě cestu hledají. 

První z nich je bulgur, nalámaná celozrnná pšenice. Prodává se již předvařený, což usnadňuje jeho přípravu. Má příjemnou oříškovou chuť, nízký glykemický index, málo tuků, ale vysoký obsah vlákniny a proteinů. Také je dobrým zdrojem železa a nenadýmá.

Ani cizrna neboli římský hrách není v našich končinách ještě úplně běžnou surovinou. Přitom patří mezi nejzdravější luštěniny a je velmi dobrým zdrojem kvalitních bílkovin. I proto se často používá ve vegetariánských pokrmech, kde nahrazuje maso.

Co budete potřebovat:

  • 250 g pšeničného bulguru
  • 1 konzervu sterilované cizrny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku třtinového přírodního cukru 
  • 1 cibuli
  • 1 červenou papriku
  • 1 salátovou okurku
  • kopr, petržel, citron, stroužek česneku
  • sůl, pepř

 

Postup:

1. Bulgur připravte v poměru 1 : 2 (1 díl bulguru, 2 díly vody). Zalijte ho vroucí vodou, přidejte sůl a kapku oleje, 2 minuty povařte a pak nechte pod pokličkou 20 minut dojít. Bulgur je možné si připravit i den dopředu a přimíchat k ostatním surovinám již chlazený.

2. Mezitím očistěte zeleninu, nakrájejte ji na kostičky, dejte do mísy a promíchejte s cizrnou.

3. Přidejte uvařený vychladlý bulgur, dochuťte solí, pepřem, třtinovým cukrem, nasekanými bylinkami a česnekem, zalijte olivovým olejem a citronovou šťávou. Řádně vše promíchejte a podávejte.

-ak-

Mohlo by vás taky zajímat:

 

Kombinace okurek a melounu je chuťově skvělá a nesmírně osvěžující

Saláty do parného léta: Tyhle ještě neznáte!

Jednoduchá, křupavá a strašně dobrá. Taková je italská bruschetta

Křupavá bruschetta: 5 ideálních receptů na letní večery

Voňavá zelenina, jak ji dělají Francouzi

Hledáte superjednoduchý recept plný zeleniny? Zkuste letní tian!

Článek je zařazen v: recept, salát, cizrna, glykemický index, bulgur, letní recept
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama