Recept na víkend: Letní bulgurový salát
Připravte si salát, který je zdravý, dostatečně sytý a vhodný jako příloha i lehký letní oběd.
Většinu surovin, které budete na přípravu potřebovat, znáte a jistě běžně používáte. Dvě z nich ale tak obvyklé nejsou a do českých kuchyní si stále ještě cestu hledají.
První z nich je bulgur, nalámaná celozrnná pšenice. Prodává se již předvařený, což usnadňuje jeho přípravu. Má příjemnou oříškovou chuť, nízký glykemický index, málo tuků, ale vysoký obsah vlákniny a proteinů. Také je dobrým zdrojem železa a nenadýmá.
Ani cizrna neboli římský hrách není v našich končinách ještě úplně běžnou surovinou. Přitom patří mezi nejzdravější luštěniny a je velmi dobrým zdrojem kvalitních bílkovin. I proto se často používá ve vegetariánských pokrmech, kde nahrazuje maso.
Co budete potřebovat:
- 250 g pšeničného bulguru
- 1 konzervu sterilované cizrny
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžičku třtinového přírodního cukru
- 1 cibuli
- 1 červenou papriku
- 1 salátovou okurku
- kopr, petržel, citron, stroužek česneku
- sůl, pepř
Postup:
1. Bulgur připravte v poměru 1 : 2 (1 díl bulguru, 2 díly vody). Zalijte ho vroucí vodou, přidejte sůl a kapku oleje, 2 minuty povařte a pak nechte pod pokličkou 20 minut dojít. Bulgur je možné si připravit i den dopředu a přimíchat k ostatním surovinám již chlazený.
2. Mezitím očistěte zeleninu, nakrájejte ji na kostičky, dejte do mísy a promíchejte s cizrnou.
3. Přidejte uvařený vychladlý bulgur, dochuťte solí, pepřem, třtinovým cukrem, nasekanými bylinkami a česnekem, zalijte olivovým olejem a citronovou šťávou. Řádně vše promíchejte a podávejte.
-ak-
Mohlo by vás taky zajímat: