7 českých superpotravin
české potraviny hlavní Zdroj: Thinkstock
7 českých superpotravin
Často se píše o superpotravinách pocházejících ze světa. Ale i my máme své lokální, české superpotraviny. Většinou nejsou vůbec drahé a jsou snadno dostupné. A není jich málo!
Lněné semínko
české potraviny lněné semínko Zdroj: Thinkstock
Když ho drcené přisypete do salátu nebo zamícháte do pečení, vaše tělo bude bohatší o nenasycené mastné kyseliny omega 3, ale také dostane hodně vlákniny a látek, kterým se říká lignany (ty působí jako antioxidanty, takže mohou pomáhat při léčbě onkologických pacientů).
Borůvky
české potraviny borůvky Zdroj: Thinkstock
Jejich exotická kamarádka kustovnice čínská neboli goji je teď velkým hitem, ale borůvky jsou nabité vitaminem C, železem a navíc nám pomáhají bojovat se záněty močového ústrojí. Obsahují také spoustu vlákniny, takže je oceníte opět u hubnutí. Pokud nemáte čerstvé, zkuste alespoň ty sušené.
Výhonky
české potraviny řeřicha Zdroj: Thinkstock
Zelený ječmen, ale také řeřicha a jiné klíčky a výhonky jsou nabité enzymy, chlorofylem, vitaminy, minerálními látkami, příznivě ovlivňují zažívání a teď na jaře na ně narazíte opravdu na každém rohu (nebo si je můžete spolu s prvními jarními salátky vypěstovat i doma za oknem). Velmi často se používají při detoxikaci.
Šípky
české potraviny šípek Zdroj: Thinkstock
Na jaře se dostanete stále jen k sušeným, nicméně i s nimi to stojí za to. Zásobárna vitaminu C umí povzbudit imunitu, takže si z nich dělejte čaj a popíjejte, jak jen to půjde. Jen pozor. Vitamin C se ničí varem, proto čípkový čaj nikdy nevařte a nezalévejte vařící vodou.
Medvědí česnek
české potraviny medvědí česnek Zdroj: Thinkstock
Období, kdy je tahle aromatická rostlina v nejlepší kondici, je poměrně krátké - brzy zjara. Zato je to taková domácí lékárnička v „listovém“ balení, která vám pomůže tělo detoxikovat po zimním hodování, a skvělá přísada do mnoha jídel. Medvědí česnek můžete nasekat do salátů, zálivek, tvarohových pomazánek, oživit s nimi bramborovou kaši, přidat je do vývaru, posypat jimi chleba nebo je jen spařit, ochutit a podávat místo špenátu. A jestli si medvědí česnek chcete uchovat déle, udělejte z listů pesto.
Ořechy
české potraviny ořechy Zdroj: Thinkstock
Vlašské, nebo lískové? Oboje nabité omega 3 mastnými kyselinami, vitaminem B, hořčíkem a zinkem… Skvělé celoroční obohacení jídelníčku (do salátů i na zobání).
Kysané zelí
české potraviny zelí Zdroj: Thinkstock
Nemusíte nakládat exoticky znějící pickles, stačí obyčejné kysané zelí… nejlepší je domácí, nepasterizované, protože to je plné travicích enzymů, vitaminu C, vlákniny a probiotických bakterií (někomu pomůže i s trávicími problémy, pálením žáhy nebo „pomalým střevem“, jiný po něm ale mývá nadýmání).