Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Blahodárná kyselina listová a její benefity: Znáte je všechny?

Nepostradatelná živina pro naše tělesné i duševní zdraví. Nezbytný pomocník při správném vývoji plodu během těhotenství, ale i v boji proti stárnutí. Přírodní antidepresivum i látka s preventivním účinkem proti vzniku nemocí. Seznamte se s vitaminem B9 neboli kyselinou listovou.
Vydáno: 17.09.2019
Blahodárná kyselina listová a její benefity: Znáte je všechny?
Autor: iStock Blahodárná kyselina listová a její benefity: Znáte je všechny?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Špenát, pomeranč i ořechy

Kyselina listová, ve vodě rozpustný vitamín B9, je klíčová pro správný chod buněk v našem organismu. Tělo si však nedokáže dlouho udržet její hladinu, a proto je třeba ji denně doplňovat. „Zdrojem kyseliny listové je například listová zelenina (špenát, kapusta), brokolice, květák, chřest, zelí, rajčata, hrášek, jahody, pomeranče, celozrnné produkty, luštěniny, ovesné vločky, vlašské ořechy, ale i drůbeží játra, losos, vejce nebo tvrdý sýr“, říká nutriční terapeutka Hanka Knížková. Vitaminy skupiny B jsou však velmi choulostivé a špatně snášejí vysoké teploty při úpravě jídel. Vařením, pečením nebo dušením tak můžete nenávratně zničit až 90 % vitaminu. Jeho vstřebatelnost ze syrových potravin je pouze asi 50 %. Odborníci proto doporučují přijímat kyselinu listovou ve vitamínových doplňcích, z nichž je vstřebatelnost pro naše tělo oproti běžné stravě téměř stoprocentní. 

Pro zdravé miminko

Kyselina listová jako taková však nabývá využitelnosti a nezbytnosti pro náš organismus až ve své přeměněné formě, tzv. folátech. Tato látková přeměna na foláty probíhá v játrech. Ty pak působí v tkáních, kde probíhá buněčné dělení, což je důležité zejména v těhotenství. Ovlivňují prokrvení placenty, a tedy zdravý růst a vývoj miminka během těhotenství. Dostatek kyseliny listové pak snižuje riziko vzniku vrozených vývojových vad miminka či jeho nízké porodní váhy, ale i riziko předčasného porodu a potratu. Proto by ženy měly už v době před početím a pak v průběhu samotného těhotenství příjem kyseliny listové zdvoj až ztrojnásobit. Ovšem každá druhá žena neumí vlivem genetické odlišnosti potraviny obsahující kyselinou listovou optimálně zpracovat a dostatečně ji z nich využít. Právě to však dokážou napravit vhodné doplňky stravy (mezi nejlepší patří např. GS Mamavit, dále Femibion nebo Active Folic). 

Vitamin věčného mládí

Kyselinu listovou by však do svého jídelníčku měly zapojit nejen (těhotné) ženy. Na trhu najdete také doplňky stravy s obsahem kyseliny listové, které naopak nejsou určené pro těhotné. Kyselina listová totiž napomáhá zpomalit proces ochabování pleti a zabránit jejímu předčasnému stárnutí. Stimuluje dělení starých i zralých buněk a brání předčasné buněčné smrti neboli apoptóze. Do buněčného jádra dopravuje vitální energii, podporuje zdravou stavbu genetického kódu a brání naši DNA před poškozením vnějšími vlivy, jako je UV záření nebo škodliviny v ovzduší.

Přírodní antidepresivum

Deprese nemívají jednotnou příčinu, mohou být způsobeny nerovnováhou hladiny mozkových chemických látek, ale i závažnými nebo náhlými událostmi, které nastanou v našem životě. U pacientů s depresemi se často objevuje jeden společný příznak, a to nedostatek kyseliny listové. Ten se může zpočátku projevovat podrážděním, nespavostí, únavou, ale může vést až k těžkým depresím. Napomoci tak může naordinování nejen příjmu kyseliny listové, ale celkově zdravá a vyvážená strava.

Prevence proti nemocem

Při nedostatku kyseliny listové dochází v organismu ke zvýšení hladiny látky zvané homocystein. Ta se hromadí v krvi a představuje rizikový faktor především pro naše srdce a cévy. Vysoká hladina této aminokyseliny v krvi je spojena s rizikem zvýšeného krevního tlaku, vyšší srážlivostí krve, než je běžné, a může tak způsobit kardiovaskulární onemocnění či infarkt. Studie naznačují, že kyselina listová může hladinu homocysteinu snížit a zařadit se tak mezi látky s preventivním účinkem vzniku kardiovaskulárních nemocí. Dostatek kyseliny listové také snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku, ale i riziko vzniku Alzheimerovy nemoci.

-ak-

Článek je zařazen v: kyselina listová, vitamín B9, foláty, vitamíny v těhotenství
Reklama